Supă de dovlecei a la grec
Dacă sunteți în căutarea unei rețete simple și rapide pentru o supă de vară cremoasă, atunci trebuie neapărat să încercați supa de dovlecei a la grec! Este o mâncare ieftină și delicioasă, care poate fi pregătită în doar 40 de minute.
Preparare10 minutes mins
Gătire30 minutes mins
Timp total40 minutes mins
Categorie: Supe si ciorbe
Cuisine: Romaneasca
Porții: 6
Calories: 65kcal
- 2 morcovi
- 1 ceapă uscată
- ½ ardei gras
- 1 rădăcină păstârnac sau pătrunjel
- 3 linguri ulei
- 2 dovlecei aprox. 500 g
- 1,2 litri apă
- sare și piper
- 1 frunză de dafin
- 200 ml smântână lichidă pentru gătit min. 20% grăsime
- 2 gălbenușuri
- 4-5 căței de usturoi sau după gust
- sucul de la 1 lămâie
- mărar proaspăt
Curățați și tăiați toate legumele. Puneți uleiul să se încălzească într-o oală de aprox. 4 litri și căliți ceapa, morcovul, păstârnacul și ardeiul gras pentru aprox. 10 minute, până când se înmoaie și își dezvoltă aromele.
Puneți și cuburile de dovlecei în oală, adăugați sare, piper, dafin și 1,2 litri de apă. Lăsați legumele să fiarbă cu capac, la foc mic, pentru 20-30 de minute.
Îndepărtați frunza de dafin și pasați legumele cu un blender de mână până când obțineți o consistență fină și cremoasă.
Într-un castron amestecați cele 2 gălbenușuri cu smântâna de gătit și un praf de sare. Cu un polonic turnați puțin câte puțin din supa fierbinte peste smântână și amestecați.
Stingeți focul și când amestecul de smântână din castron a devenit fierbinte, turnați-l în oală peste supa de legume. Potriviți gustul de sare și piper.
Adăugați în supă: usturoiul trecut prin presă, suc de lămâie și 2-3 liguri de mărar tocat fin. Puneți capacul și lăsați aromele să infuzeze pentru 10 minute, apoi supa e gata de servit.
- alegeți dovlecei proaspeți și tineri, deoarece aceștia au o textură mai fină, mai puține semințe și un gust mai dulce.
- căliți legumele în ulei până când se înmoaie și încep să capete ușoare urme de rumenire. În acest fel vă asigurați că obțineți cea mai intensă aromă.
- nu fierbeți legumele în exces, ci doar până când intră ușor furculița în morcovi.
- asigurați-vă că temperați corect amestecul de smântână și ouă înainte să îl turnați peste supă, altfel supa se poate "brânzi" și va avea un aspect neplăcut.
- treceți usturoiul printr-o presă cu sită fină sau zdrobiți-l într-un mojar, astfel încât să nu rămână bucăți mari care să se simtă neplăcut în supa fină și cremoasă.
Calorii: 65kcal | Carbohidrați: 9g | Proteine: 2g | Grăsimi: 2g | Colesterol: 65mg | Fibre: 3g | Zahăr: 5g | Vitamina A: 4705IU | Calciu: 37mg