• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete rapide

    Supă de dovlecei a la grec - rețeta cu smântână și usturoi

    Publicat la 1 iulie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Timp estimat pentru citit: 8 minute

    Dacă sunteți în căutarea unei rețete simple și rapide pentru o supă de vară cremoasă, atunci trebuie neapărat să încercați supa de dovlecei a la grec! Este o mâncare ieftină și delicioasă, care poate fi pregătită în doar 40 de minute.

    supa de dovlecei a la grec

    Supa de dovlecei este o mâncare ieftină și sănătoasă, perfectă pentru acele zile când nu vrei să stai prea mult timp în bucătărie. Smântâna turnată la final îmblânzește textura, aducând cremozitate și un gust unic și delicios acestei supe simple de legume.

    Deci, dacă vreți să încercați o rețetă nouă și delicioasă, iată mai jos rețeta pas cu pas pentru cea mai bună supă de dovlecei preparată simplu și rapid.

    Iar dacă doriți și o variantă cu carne, pe blog găsiți și rețeta mea de ciorbă de pui a la grec, fină și extraordinar de gustoasă!

    supa de dovlecei a la grec
    Mergi direct la:
    • Ce ne trebuie
    • Preparare
    • Cum se servește supa de dovlecei a la grec
    • Cum se păstrează
    • Extra-sfaturi
    • Întrebări frecvente
    • Rețete asemănătoare
    • Cu ce poți servi această supă de dovlecei
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ce ne trebuie

    E foarte simplă rețeta de supă de dovlecei a la grec și tot așa sunt și ingredientele: simple, ieftine și accesibile. Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.

    Iată ce ne trebuie:

    ingrediente reteta supa de dovlecei a la grec
    • dovlecei - puteți folosi orice soi de dovlecei aveți: fie dovlecei românești, fie zucchini, din cei cu coaja verde închis sau dovlecei galbeni
    • alte legume - morcovi, ceapă uscată, ardei gras, păstârnac. Puteți adăuga și alte legume după gust, de exemplu: rădăcină de țelină sau de pătrunjel.
    • ulei - pentru călit legumele. Puteți folosi ulei de măsline sau de floarea soarelui
    • sare și piper
    • dafin
    • smântână - pentru cea mai fină textură folosiți smântână lichidă pentru gătit  cu min. 20% grăsime
    • ouă - folosim doar gălbenușurile
    • usturoi 
    • suc de lămâie - se poate înlocui cu oțet
    • verdeață - supa de dovlecei se potrivește cel mai bine cu mărar proaspăt, dar puteți folosi de asemenea și: pătrunjel, mentă sau busuioc.

    Vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

    Preparare

    Nimic mai simplu de făcut decât această supă simplă de dovlecei!

    legume calite

    Curățați și tăiați toate legumele. Puneți uleiul să se încălzească într-o oală de aprox. 4 litri și căliți ceapa, morcovul, păstârnacul și ardeiul gras pentru aprox. 10 minute, până când se înmoaie și își dezvoltă aromele.

    cuburi de dovlecei la fiert în oala

    Puneți și cuburile de dovlecei în oală, adăugați sare, piper, dafin și 1,2 litri de apă. Lăsați legumele să fiarbă cu capac, la foc mic, pentru 20-30 de minute.

    supă de dolecei pasată cu blenderul

    Îndepărtați frunza de dafin și pasați legumele cu un blender de mână până când obțineți o consistență fină și cremoasă.

    smântână temperată pentru supa de dovlecei a la grec

    Într-un castron amestecați cele 2 gălbenușuri cu smântâna de gătit și un praf de sare. Cu un polonic turnați puțin câte puțin din supa fierbinte peste smântână și amestecați.

    amesteca de smântână și ouă turnat în oala cu supă

    Stingeți focul și când amestecul de smântână din castron a devenit fierbinte, turnați-l în oală peste supa de legume. Potriviți gustul de sare și piper.

    oală de supă cu capac

    Adăugați în supă: usturoiul trecut prin presă, suc de lămâie și 2-3 liguri de mărar tocat fin. Puneți capacul și lăsați aromele să infuzeze pentru 10 minute, apoi supa e gata de servit.

    Cum se servește supa de dovlecei a la grec

    Serviți supa călduță, imediat după gătire.

    Se potrivește foarte bine cu câteva crutoane aromate din pâine, care să fie crocante și să contrasteze plăcut cu cremozitatea supei.

    Puteți presăra și mai mult mărar în fiecare farfurie și puneți alături jumătăți de lămâie pentru cei care doresc o supă mai acră.

    supa de dovlecei a la grec

    Cum se păstrează

    Deoarece conține smântână și gălbenușuri, ideal ar fi să consumați supa a la grec de dovlecei proaspătă, imediat după gătire.

    Dacă totuși mai rămâne supă pentru a doua zi, păstrați-o la frigider în caserolă cu capac etanș. Când doriți să o serviți, se încălzește ușor pe plită, la foc mic, amestecând din când în când.

    Supa poate fi încălzită de asemenea și în cuptorul cu microunde pentru 2-3 minute la putere medie.

    Extra-sfaturi

    Dacă doriți să preparați o supă de dovlecei a la grec delicioasă, iată câteva sfaturi profesioniste:

    • alegeți dovlecei proaspeți și tineri, deoarece aceștia au o textură mai fină, mai puține semințe și un gust mai dulce.
    • căliți legumele în ulei până când se înmoaie și încep să capete ușoare urme de rumenire. În acest fel vă asigurați că obțineți cea mai intensă aromă.
    • nu fierbeți legumele în exces, ci doar până când intră ușor furculița în morcovi.
    • asigurați-vă că temperați corect amestecul de smântână și ouă înainte să îl turnați peste supă, altfel supa se poate "brânzi" și va avea un aspect neplăcut.
    • treceți usturoiul printr-o presă cu sită fină sau zdrobiți-l într-un mojar, astfel încât să nu rămână bucăți mari care să se simtă neplăcut în supa fină și cremoasă.
    supa de dovlecei a la grec

    Întrebări frecvente

    Pot folosi și smântână fermentată la această supă?

    Da, puteți folosi și smântână fermentată (smântână acră, groasă) cu procent de grăsime peste 20% și care de asemenea trebuie temperată înainte să o puneți în supă. Dacă folosiți smântână mai slabă, se va "brânzi" și va strica aspectul supei.

    Ce înseamnă să temperezi smântâna?

    A tempera smântâna înseamnă să îi adăugăm treptat lichid (supă) fierbinte, astfel încât să îi ridicăm temperatura cât mai aproape de temperatura supei în care o turnam. Acest lucru se face pentru a evita un șoc termic care ar provoca coagularea sau separarea laptelui din smântână. Astfel, se poate obține o consistență mai netedă și o textură mai uniformă a supelor cremoase.

    Rețete asemănătoare

    Ți-a plăcut această supă cremoasă de dovlecei cu smântână și usturoi? Cu siguranță vei dori să încerci și alte rețete de supe asemănătoare. Iată ce mai găsești pe blog:

    • bol alb cu supa de chimen cu crutoane de paine si patrunjel
      Supă de chimen ardelenească - cea mai ieftină rețetă de post
    • supa crema de usturoi reteta de post
      Supă cremă de usturoi, rețetă delicioasă de post
    • Supa de rosii cu orez
      Supă de roșii cu orez și busuioc. Deliciu în orice anotimp!
    • Farfurie cu supa de somon cu marar
      Supă finlandeză de somon (Lohikeitto)

    Cu ce poți servi această supă de dovlecei

    Pe lângă crutoane, supa de dovlecei se potrivește minunat și chile, pâine de casă sau turte crocante făcute la tigaie. cu Iată mai jos câteva idei:

    • paine alba impletita la tava
      Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă
    • Pâine integrală cu nuci
      Pâine integrală cu nuci (cu maia naturală)
    • Chifle de casă pufoase şi minunate
      Chifle de casă pufoase şi minunate
    • Turte subţiri şi crocante la tigaie
      Turte subţiri şi crocante la tigaie (cu maia naturală)

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    supa de dovlecei a la grec

    Supă de dovlecei a la grec

    Dacă sunteți în căutarea unei rețete simple și rapide pentru o supă de vară cremoasă, atunci trebuie neapărat să încercați supa de dovlecei a la grec! Este o mâncare ieftină și delicioasă, care poate fi pregătită în doar 40 de minute.
    5 from 6 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes minutes
    Gătire: 30 minutes minutes
    Timp total: 40 minutes minutes
    Număr de porții: 6
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    blender de mână

    Ingrediente
     

    • 2 morcovi
    • 1 ceapă uscată
    • ½ ardei gras
    • 1 rădăcină păstârnac (sau pătrunjel)
    • 3 linguri ulei
    • 2 dovlecei (aprox. 500 g)
    • 1,2 litri apă
    • sare și piper
    • 1 frunză de dafin
    • 200 ml smântână lichidă pentru gătit (min. 20% grăsime)
    • 2 gălbenușuri
    • 4-5 căței de usturoi (sau după gust)
    • sucul de la 1 lămâie
    • mărar proaspăt

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Curățați și tăiați toate legumele. Puneți uleiul să se încălzească într-o oală de aprox. 4 litri și căliți ceapa, morcovul, păstârnacul și ardeiul gras pentru aprox. 10 minute, până când se înmoaie și își dezvoltă aromele.
    • Puneți și cuburile de dovlecei în oală, adăugați sare, piper, dafin și 1,2 litri de apă. Lăsați legumele să fiarbă cu capac, la foc mic, pentru 20-30 de minute.
    • Îndepărtați frunza de dafin și pasați legumele cu un blender de mână până când obțineți o consistență fină și cremoasă.
    • Într-un castron amestecați cele 2 gălbenușuri cu smântâna de gătit și un praf de sare. Cu un polonic turnați puțin câte puțin din supa fierbinte peste smântână și amestecați.
    • Stingeți focul și când amestecul de smântână din castron a devenit fierbinte, turnați-l în oală peste supa de legume. Potriviți gustul de sare și piper.
    • Adăugați în supă: usturoiul trecut prin presă, suc de lămâie și 2-3 liguri de mărar tocat fin. Puneți capacul și lăsați aromele să infuzeze pentru 10 minute, apoi supa e gata de servit.

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    • alegeți dovlecei proaspeți și tineri, deoarece aceștia au o textură mai fină, mai puține semințe și un gust mai dulce.
    • căliți legumele în ulei până când se înmoaie și încep să capete ușoare urme de rumenire. În acest fel vă asigurați că obțineți cea mai intensă aromă.
    • nu fierbeți legumele în exces, ci doar până când intră ușor furculița în morcovi.
    • asigurați-vă că temperați corect amestecul de smântână și ouă înainte să îl turnați peste supă, altfel supa se poate "brânzi" și va avea un aspect neplăcut.
    • treceți usturoiul printr-o presă cu sită fină sau zdrobiți-l într-un mojar, astfel încât să nu rămână bucăți mari care să se simtă neplăcut în supa fină și cremoasă.
    Valori nutriționale
    Supă de dovlecei a la grec
    Valori per porție
    Calorii
    65
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    2
    g
    3
    %
    Colesterol
     
    65
    mg
    22
    %
    Carbohidrați
     
    9
    g
    3
    %
    Fibre
     
    3
    g
    13
    %
    Zahăr
     
    5
    g
    6
    %
    Proteine
     
    2
    g
    4
    %
    Vitamina A
     
    4705
    IU
    94
    %
    Calciu
     
    37
    mg
    4
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • paste cu dovlecei, smantana si parmezan
      Paste cu dovlecei, smântână și parmezan - rețeta simplă și rapida
    • pastrav somonat la cuptor cu legume
      Păstrăv somonat cu legume de vară - rețeta de pește întreg la cuptor
    • salata de dovlecei cruzi
      Salată de dovlecei cruzi în 5 minute! Cea mai simplă rețetă.
    • 3 retete de salate cu oua fierte
      3 rețete de salată cu ouă fierte - simple, delicioase, gata în 15 minute

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.