Timp estimat pentru citit: 8 minute
Dacă sunteți în căutarea unei rețete simple și rapide pentru o supă de vară cremoasă, atunci trebuie neapărat să încercați supa de dovlecei a la grec! Este o mâncare ieftină și delicioasă, care poate fi pregătită în doar 40 de minute.
Supa de dovlecei este o mâncare ieftină și sănătoasă, perfectă pentru acele zile când nu vrei să stai prea mult timp în bucătărie. Smântâna turnată la final îmblânzește textura, aducând cremozitate și un gust unic și delicios acestei supe simple de legume.
Deci, dacă vreți să încercați o rețetă nouă și delicioasă, iată mai jos rețeta pas cu pas pentru cea mai bună supă de dovlecei preparată simplu și rapid.
Iar dacă doriți și o variantă cu carne, pe blog găsiți și rețeta mea de ciorbă de pui a la grec, fină și extraordinar de gustoasă!
Mergi direct la:
Ce ne trebuie
E foarte simplă rețeta de supă de dovlecei a la grec și tot așa sunt și ingredientele: simple, ieftine și accesibile. Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.
Iată ce ne trebuie:
- dovlecei - puteți folosi orice soi de dovlecei aveți: fie dovlecei românești, fie zucchini, din cei cu coaja verde închis sau dovlecei galbeni
- alte legume - morcovi, ceapă uscată, ardei gras, păstârnac. Puteți adăuga și alte legume după gust, de exemplu: rădăcină de țelină sau de pătrunjel.
- ulei - pentru călit legumele. Puteți folosi ulei de măsline sau de floarea soarelui
- sare și piper
- dafin
- smântână - pentru cea mai fină textură folosiți smântână lichidă pentru gătit cu min. 20% grăsime
- ouă - folosim doar gălbenușurile
- usturoi
- suc de lămâie - se poate înlocui cu oțet
- verdeață - supa de dovlecei se potrivește cel mai bine cu mărar proaspăt, dar puteți folosi de asemenea și: pătrunjel, mentă sau busuioc.
Vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Preparare
Nimic mai simplu de făcut decât această supă simplă de dovlecei!
Curățați și tăiați toate legumele. Puneți uleiul să se încălzească într-o oală de aprox. 4 litri și căliți ceapa, morcovul, păstârnacul și ardeiul gras pentru aprox. 10 minute, până când se înmoaie și își dezvoltă aromele.
Puneți și cuburile de dovlecei în oală, adăugați sare, piper, dafin și 1,2 litri de apă. Lăsați legumele să fiarbă cu capac, la foc mic, pentru 20-30 de minute.
Îndepărtați frunza de dafin și pasați legumele cu un blender de mână până când obțineți o consistență fină și cremoasă.
Într-un castron amestecați cele 2 gălbenușuri cu smântâna de gătit și un praf de sare. Cu un polonic turnați puțin câte puțin din supa fierbinte peste smântână și amestecați.
Stingeți focul și când amestecul de smântână din castron a devenit fierbinte, turnați-l în oală peste supa de legume. Potriviți gustul de sare și piper.
Adăugați în supă: usturoiul trecut prin presă, suc de lămâie și 2-3 liguri de mărar tocat fin. Puneți capacul și lăsați aromele să infuzeze pentru 10 minute, apoi supa e gata de servit.
Cum se servește supa de dovlecei a la grec
Serviți supa călduță, imediat după gătire.
Se potrivește foarte bine cu câteva crutoane aromate din pâine, care să fie crocante și să contrasteze plăcut cu cremozitatea supei.
Puteți presăra și mai mult mărar în fiecare farfurie și puneți alături jumătăți de lămâie pentru cei care doresc o supă mai acră.
Cum se păstrează
Deoarece conține smântână și gălbenușuri, ideal ar fi să consumați supa a la grec de dovlecei proaspătă, imediat după gătire.
Dacă totuși mai rămâne supă pentru a doua zi, păstrați-o la frigider în caserolă cu capac etanș. Când doriți să o serviți, se încălzește ușor pe plită, la foc mic, amestecând din când în când.
Supa poate fi încălzită de asemenea și în cuptorul cu microunde pentru 2-3 minute la putere medie.
Extra-sfaturi
Dacă doriți să preparați o supă de dovlecei a la grec delicioasă, iată câteva sfaturi profesioniste:
- alegeți dovlecei proaspeți și tineri, deoarece aceștia au o textură mai fină, mai puține semințe și un gust mai dulce.
- căliți legumele în ulei până când se înmoaie și încep să capete ușoare urme de rumenire. În acest fel vă asigurați că obțineți cea mai intensă aromă.
- nu fierbeți legumele în exces, ci doar până când intră ușor furculița în morcovi.
- asigurați-vă că temperați corect amestecul de smântână și ouă înainte să îl turnați peste supă, altfel supa se poate "brânzi" și va avea un aspect neplăcut.
- treceți usturoiul printr-o presă cu sită fină sau zdrobiți-l într-un mojar, astfel încât să nu rămână bucăți mari care să se simtă neplăcut în supa fină și cremoasă.
Întrebări frecvente
Da, puteți folosi și smântână fermentată (smântână acră, groasă) cu procent de grăsime peste 20% și care de asemenea trebuie temperată înainte să o puneți în supă. Dacă folosiți smântână mai slabă, se va "brânzi" și va strica aspectul supei.
A tempera smântâna înseamnă să îi adăugăm treptat lichid (supă) fierbinte, astfel încât să îi ridicăm temperatura cât mai aproape de temperatura supei în care o turnam. Acest lucru se face pentru a evita un șoc termic care ar provoca coagularea sau separarea laptelui din smântână. Astfel, se poate obține o consistență mai netedă și o textură mai uniformă a supelor cremoase.
Rețete asemănătoare
Ți-a plăcut această supă cremoasă de dovlecei cu smântână și usturoi? Cu siguranță vei dori să încerci și alte rețete de supe asemănătoare. Iată ce mai găsești pe blog:
Cu ce poți servi această supă de dovlecei
Pe lângă crutoane, supa de dovlecei se potrivește minunat și chile, pâine de casă sau turte crocante făcute la tigaie. cu Iată mai jos câteva idei:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Supă de dovlecei a la grec
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 morcovi
- 1 ceapă uscată
- ½ ardei gras
- 1 rădăcină păstârnac (sau pătrunjel)
- 3 linguri ulei
- 2 dovlecei (aprox. 500 g)
- 1,2 litri apă
- sare și piper
- 1 frunză de dafin
- 200 ml smântână lichidă pentru gătit (min. 20% grăsime)
- 2 gălbenușuri
- 4-5 căței de usturoi (sau după gust)
- sucul de la 1 lămâie
- mărar proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Curățați și tăiați toate legumele. Puneți uleiul să se încălzească într-o oală de aprox. 4 litri și căliți ceapa, morcovul, păstârnacul și ardeiul gras pentru aprox. 10 minute, până când se înmoaie și își dezvoltă aromele.
- Puneți și cuburile de dovlecei în oală, adăugați sare, piper, dafin și 1,2 litri de apă. Lăsați legumele să fiarbă cu capac, la foc mic, pentru 20-30 de minute.
- Îndepărtați frunza de dafin și pasați legumele cu un blender de mână până când obțineți o consistență fină și cremoasă.
- Într-un castron amestecați cele 2 gălbenușuri cu smântâna de gătit și un praf de sare. Cu un polonic turnați puțin câte puțin din supa fierbinte peste smântână și amestecați.
- Stingeți focul și când amestecul de smântână din castron a devenit fierbinte, turnați-l în oală peste supa de legume. Potriviți gustul de sare și piper.
- Adăugați în supă: usturoiul trecut prin presă, suc de lămâie și 2-3 liguri de mărar tocat fin. Puneți capacul și lăsați aromele să infuzeze pentru 10 minute, apoi supa e gata de servit.
Bine de știut:
- alegeți dovlecei proaspeți și tineri, deoarece aceștia au o textură mai fină, mai puține semințe și un gust mai dulce.
- căliți legumele în ulei până când se înmoaie și încep să capete ușoare urme de rumenire. În acest fel vă asigurați că obțineți cea mai intensă aromă.
- nu fierbeți legumele în exces, ci doar până când intră ușor furculița în morcovi.
- asigurați-vă că temperați corect amestecul de smântână și ouă înainte să îl turnați peste supă, altfel supa se poate "brânzi" și va avea un aspect neplăcut.
- treceți usturoiul printr-o presă cu sită fină sau zdrobiți-l într-un mojar, astfel încât să nu rămână bucăți mari care să se simtă neplăcut în supa fină și cremoasă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Letitia
Am facut supa, respecatand instructiunile. Garantat este ceva de exceptie, nu exagerez!
Iuliana Sbîrnea
Dragă Letiția, mă bucur foarte mult că ai încercat rețeta și mai ales că ți-a plăcut.
Te aștept cu drag să încerci și alte preparate de pe blog.
Numai bine!
Szoke Florica
Super retete
Iuliana Sbîrnea
Mulțumesc!