Go Back
+ servings
prajitura Fanta
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 4 votes

Prăjitura Fanta - rețeta pas cu pas, fără secrete

Cauți o prăjitură răcoritoare și ușor de făcut? Încearcă această rețeta de prăjitură Fanta! Perfectă în orice ocazie și în orice anotimp!
Preparare40 minutes
Gătire20 minutes
la rece6 hours
Timp total7 hours
Categorie: Deserturi
Cuisine: internationala
Porții: 20 (1 tavă 35x25 cm)
Calories: 264kcal

Ingrediente

blat de cacao

  • 5 ouă
  • 120 g zahăr tos
  • 50 g ulei
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • un praf de sare
  • 120 g făină de patiserie tip 000
  • 35 g cacao

crema de brânză

  • 800 g brânză de vaci grasă, fără zer
  • 150 g unt cu 82% grăsime moale, la temperatura camerei
  • 150 g zahăr pudră
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • un praf de sare

jeleu de portocale

  • 800 ml suc de portocale proaspăt se obține din aprox. 2 kg de portocale mari
  • 80 g amidon
  • 50-80 g zahăr după gust, în funcție de sucul folosit

Mod de preparare

blat de cacao - fără praf de copt

  • Bateți albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă. Adăugați zahărul tos și mixați până când albușurile se întăresc din nou și devin lucioase. 
  • Puneți gălbenușurile, vanilia, uleiul și mixați scurt, doar până când sunt încorporate.
  • Cerneți făina și pudra de cacao direct în vas și le încorporați cu o spatulă, nu cu mixerul și cu mișcări ușoare, de jos în sus, pentru a nu scoate aerul înglobat în albușuri.
  • Turnați aluatul în tavă și coaceți blatul timp de aprox. 15 de minute în cuptorul preîncălzit la 175 de grade (static, căldură sus și jos). Faceți testul cu scobitoarea.
  • Scoateți blatul din tavă și lăsați-l să se răcească pe un grătar.
  • După ce se răcește, îndreptați marginile (pas opțional).

crema de brânză dulce

  • Dacă brânza voastră e mai granulată, mixați-o puțin cu un blender de mână ca să devină mai fină.
  • Mixați untul moale cu un praf de sare, apoi adăugați brânza de vaci, zahărul pudră, coaja de portocală și vanilia.
  • După ce blatul s-a răcit, așezați-l într-o tavă și montați un cadru metalic în jurul lui (opțional, se poate și fără), apoi turnați crema de brânză peste blat. Nivelați.
  • Acoperiți cu folie alimentară și dați blatul la rece pentru cel puțin 1 oră.

jeleu de portocale - fără gelatină

  • Amestecați amidonul cu zahărul pudră, apoi turnați sucul de portocale și amestecați energic cu un tel de mână ca să nu facă cocoloașe.
  • Puneți amestecul să se încălzească la foc mediu-mic și amestecați până când se îngroașă ca o budincă (aprox. 8-10 minute). Lăsați jeleul să se răcească până când ajunge la temperatura camerei. Amestecați din când în când să nu facă pojghiță deasupra.
  • Turnați jeleul peste crema de brânză. Nivelați.
  • Acoperiți prăjitura cu folie alimentară astfel încât folia să nu atingă jeleul (sau acoperiți cu un capac, sau cu altă tavă, etc). Dați prăjitura la rece pentru cel puțin 6 ore sau de seara până dimineața.

servire

  • După răcire, îndepărtați cadrul metalic și tăiați prăjitura cu un cuțit cu lamă lungă și subțire. Pentru felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului după fiecare tăietură.
  • Păstrați prăjitura la frigider pentru 3-4 zile.

Notă

  • ca la orice pandișpan care nu conține praf de copt, este foarte important să mixați bine albușurile și apoi să încorporați făina cu un tel de mână, cu mișcări ușoare pentru a nu scoate afară aerul încorporat în ouă
  • ca să nu se formeze aglomerări, amestecați mai întâi făina cu pudra de cacao și apoi le cerneți împreună, direct în vas
  • nu deschideți ușa cuptorului în timpul coacerii, iar la final faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că e bine copt și în mijloc
  • când pregătiți jeleul, ca să nu se formeze cocoloașe, amestecați mai întâi amidonul cu zahărul pudră și apoi turnați sucul de portocale puțin câte puțin
  • dacă totuși s-au format cocoloașe de care nu puteți scăpa, treceți amestecul printr-o sită și abia apoi puneți jeleul la fiert
  • lăsați blatul să se răcească foarte bine înainte să puneți crema de brânză, altfel aceasta se va înmuia
  • ca să obțineți straturi drepte și frumoase, nivelați foarte bine fiecare compoziție în parte
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 264kcal | Carbohidrați: 26g | Proteine: 7g | Grăsimi: 15g | Colesterol: 77mg | Fibre: 1g | Zahăr: 16g | Vitamina A: 425IU | Calciu: 94mg