Timp estimat pentru citit: 11 minute
Dacă ești în căutarea unei prăjituri răcoritoare și ușor de făcut, atunci trebuie să încerci această rețetă de prăjitură Fanta. Este prăjitura perfectă pentru orice ocazie și pentru orice anotimp!
Avem aici o prăjitură dulce-acrișoară, foarte elegantă, în 3 straturi colorate diferit. Sucul de portocale - fie că e Fanta sau un suc proaspăt - aduce o notă de prospețime și face din această prăjitură un desert lejer și ușor, potrivit atât pentru sărbători, cât și pentru mesele de duminică cu familia.
Veți găsi mai jos rețeta completă, explicată pas cu pas, în imagini, ca să fie ușor de preparat, iar desertul vostru să fie o reușită, apreciat și lăudat de toți cei dragi!
Mergi direct la:
- Ce gust are prăjitura Fanta și de ce să o alegi?
- Ce ne trebuie
- Cum se face - rețeta pas cu pas cu fotografii
- Ce puteți înlocui în rețetă
- Variante ale rețetei
- Echipamente necesare
- Cum se păstrează
- Extra-sfaturi pentru reușita rețetei
- Alte rețete de prăjituri delicioase
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ce gust are prăjitura Fanta și de ce să o alegi?
Prăjitura Fanta este un desert delicios, cu gust răcoritor, compus din 3 straturi cu texturi și culori diferite: pandișpan pufos cu cacao, cremă de brânză dulce (brânză de vaci) și jeleu acrișor de portocale.
Prăjitura s-a impus inițial ca un desert ieftin, cu ingrediente simple: la blat se folosea praf de copt, iar jeleul de portocale se făcea cu suc acidulat Fanta și cu budincă de vanilie la plic.
Dar prăjitura Fanta poate fi mai mult decât atât, poate fi un desert extraordinar de bun, cu arome fine și delicioase, dacă este pregătită cu tehnicile potrivite și cu ingrediente naturale.
Este o alegere excelentă pentru orice ocazie și în orice anotimp. Se face ușor, este foarte spornică și deosebit de aspectuoasă.
Ce ne trebuie
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.
Câteva cuvinte despre ingrediente ca vedeți dacă aveți în casă tot ce vă trebuie:
ingrediente pentru blatul de cacao - fără praf de copt
- ouă - separate, albușuri și gălbenușuri
- zahăr tos
- ulei - de floarea soarelui
- arome - puteți folosi aromele care vă plac, de exemplu: extract de vanilie, coajă rasă de portocale sau extract de portocale
- făină - folosiți făină albă, de patiserie (tip 000)
- cacao - alegeți de preferat cacao neagră, pentru că are o aromă intensă și o culoare frumoasă
- sare - echilibrează gustul și potențează toate aromele. Fără sare, blatul va fi fad.
ingrediente pentru crema de brânză dulce
- brânză de vaci - se mai numește și brânză dulce. Căutați o brânză cât mai grasă, cu minim 20% grăsime și cu puțin zer. Exact ca brânza pe care o folosim la papanași. Dacă aveți o brânză mai umedă, trebuie să o lăsați câteva ore să se scurgă într-o sită, ca să vă asigurați că nu obțineți o cremă prea moale.
- unt - este cel care întărește, dă ținută cremei. Așadar, folosiți unt gras, nesărat, cu 82% grăsime. Să fie moale, la temperatura camerei ca să se poată mixa ușor.
- zahăr - folosiți zahăr pudră, nu zahăr tos! Zahărul tos înmoaie brânza de vaci!
- arome - la alegere: coajă rasă de portocale, extract de portocale sau extract de vanilie
- sare - pune în valoare aromele din cremă. Nu o omiteți!
ingrediente pentru jeleul de portocale - fără gelatină
- suc de portocale - pentru cea mai plăcută aromă naturală, folosiți suc de portocale proaspăt stors
- amidon - folosim amidon alimentar, de porumb sau de cartofi
- zahăr pudră - adăugați după gust, în funcție de cât de acru este sucul de portocale
NOTĂ: nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum se face - rețeta pas cu pas cu fotografii
Modul de preparare pentru această prăjitură nu este deloc complicat, dar se lucrează în etape, pentru că fiecare strat are nevoie de timp de răcire înainte de a se adăuga următoarea componentă.
Iată mai jos rețeta de prăjitură Fanta pas cu pas, în imagini ușor de urmărit:
- Bateți albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă. Adăugați zahărul tos și mixați până când albușurile se întăresc din nou și devin lucioase.
- Puneți gălbenușurile, vanilia, uleiul și mixați scurt, doar până când sunt încorporate.
3. Cerneți făina și pudra de cacao direct în vas și le încorporați cu o spatulă, nu cu mixerul și cu mișcări ușoare, de jos în sus, pentru a nu scoate aerul înglobat în albușuri.
4. Turnați aluatul în tavă, nielați și coaceți blatul timp de aprox. 15 de minute în cuptorul preîncălzit la 175 de grade (program static, căldură sus și jos).
5. Scoateți blatul din tavă și lăsați-l să se răcească pe un grătar.
6. După ce se răcește, îndreptați marginile (pas opțional).
7. Dacă brânza voastră e mai granulată, mixați-o puțin cu un blender de mână ca să devină mai fină.
8. Mixați untul moale cu un praf de sare, apoi adăugați brânza de vaci, zahărul pudră, coaja de portocală și vanilia.
9. După ce blatul s-a răcit, așezați-l într-o tavă și montați un cadru metalic în jurul lui (opțional, se poate și fără), apoi turnați crema de brânză peste blat. Nivelați.
10. Acoperiți cu folie alimentară și dați blatul la rece pentru cel puțin 1 oră.
11. Amestecați amidonul cu zahărul pudră, apoi turnați sucul de portocale și amestecați energic cu un tel de mână ca să nu facă cocoloașe.
12. Puneți amestecul să se încălzească la foc mediu-mic și amestecați până când se îngroașă ca o budincă (aprox. 8-10 minute). Lăsați jeleul să se răcească până când ajunge la temperatura camerei. Amestecați din când în când să nu facă pojghiță deasupra.
13. Turnați jeleul peste crema de brânză. Nivelați.
14. Acoperiți prăjitura cu folie alimentară astfel încât folia să nu atingă jeleul (sau acoperiți cu un capac sau cu altă tavă, etc). Dați prăjitura la rece pentru cel puțin 6 ore sau de seara până dimineața.
15. După răcire, îndepărtați cadrul metalic și tăiați prăjitura cu un cuțit cu lamă lungă și subțire. Pentru felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului după fiecare tăietură.
16. Păstrați prăjitura la frigider, în caserole cu capac pentru 3-4 zile.
Ce puteți înlocui în rețetă
Ca la orice prăjitură, atunci când nu avem exact ingredientele menționate în rețetă, e bine să știm ce modificări putem face astfel încât rezultatul final să rămână delicios:
- uleiul din blat - se poate înlocui cu unt topit și răcit.
- cacao - dacă aveți copii mici și nu doriți să folosiți cacao, se poate înlocui cu Nesquik sau pentru o variantă mai sănătoasă, cu pudră de roșcove (carob).
- brânza de vaci - este cea care dă prăjiturii o aromă specifică, minunată, ușor acrișoară. Dacă totuși nu o găsiți, o puteți înlocui cu o cremă de brânză cu gust neutru (gen Philadelphia) sau cu ricotta.
- untul din cremă - se poate înlocui parțial sau integral cu mascarpone.
- suc de portocale - puteți cumpăra un suc la cutie (Santal, Prigat, etc) sau chiar sucul Fanta acidulat, care a dat numele acestei prăjituri. Dacă folosiți un suc îndulcit, nu mai este nevoie să adăugați zahăr pudră în jeleul de portocale. Tot pentru o variantă naturală, puteți înlocui sucul cu zeama de la un compot.
- amidon - dacă nu aveți amidon, puteți folosi gelatină foi sau granule, dozată conform instrucțiunilor de pe pachet.
Variante ale rețetei
Puteți transforma cu ușurință prăjitura Fanta în tort Fanta. Din ingredientele prezentate în această rețetă puteți coace un blat de tort rotund, cu diametrul de 18 cm pe care să îl feliați în 2 sau 3 straturi după dorință.
Blaturile nu vor avea nevoie de însiropare, deoarece vor absorbi umiditatea din crema de brânză.
Vă sugerez să micșorați doar cantitățile folosite pentru jeleul de portocale, pentru a nu obține un strat prea gros. 500 ml de suc și 50 g amidon vor fi suficiente.
Umpleți blaturile cu crema de brânză iar deasupra turnați jeleu de portocale.
Echipamente necesare
Prăjitura Fanta e ușor de făcut, vă veți descurca perfect chiar și cu cel mai ieftin mixer de mână.
Un cadru metalic pentru prăjituri sau o tavă cu pereți detașabili este foarte utilă atunci când turnați crema și jeleul de portocale. Dar dacă nu aveți, nu vă faceți griji, se poate lucra și fără ele.
Cum se păstrează
După răcire, porționați prăjitura și mutați-o într-o caserolă cu capac etanș. Prăjitura se poate păstra la frigider pentru 2-3 zile. Nu vă recomand să o congelați!
Extra-sfaturi pentru reușita rețetei
- ca la orice pandișpan care nu conține praf de copt, este foarte important să mixați bine albușurile și apoi să încorporați făina cu un tel de mână, cu mișcări ușoare pentru a nu scoate afară aerul încorporat în ouă
- ca să nu se formeze aglomerări, amestecați mai întâi făina cu pudra de cacao și apoi le cerneți împreună, direct în vas
- nu deschideți ușa cuptorului în timpul coacerii, iar la final faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că e bine copt și în mijloc
- când pregătiți jeleul, ca să nu se formeze cocoloașe, amestecați mai întâi amidonul cu zahărul pudră și apoi turnați sucul de portocale puțin câte puțin
- dacă totuși s-au format cocoloașe de care nu puteți scăpa, treceți amestecul printr-o sită și abia apoi puneți jeleul la fiert
- lăsați blatul să se răcească foarte bine înainte să puneți crema de brânză, altfel aceasta se va înmuia
- ca să obțineți straturi drepte și frumoase, nivelați foarte bine fiecare compoziție în parte
Alte rețete de prăjituri delicioase
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitura Fanta - rețeta pas cu pas, fără secrete
Echipamente necesare
Ingrediente
blat de cacao
- 5 ouă
- 120 g zahăr tos
- 50 g ulei
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
- 120 g făină de patiserie (tip 000)
- 35 g cacao
crema de brânză
- 800 g brânză de vaci (grasă, fără zer)
- 150 g unt cu 82% grăsime (moale, la temperatura camerei)
- 150 g zahăr pudră
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
jeleu de portocale
- 800 ml suc de portocale proaspăt (se obține din aprox. 2 kg de portocale mari)
- 80 g amidon
- 50-80 g zahăr (după gust, în funcție de sucul folosit)
Instrucțiuni de preparare
blat de cacao - fără praf de copt
- Bateți albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă. Adăugați zahărul tos și mixați până când albușurile se întăresc din nou și devin lucioase.
- Puneți gălbenușurile, vanilia, uleiul și mixați scurt, doar până când sunt încorporate.
- Cerneți făina și pudra de cacao direct în vas și le încorporați cu o spatulă, nu cu mixerul și cu mișcări ușoare, de jos în sus, pentru a nu scoate aerul înglobat în albușuri.
- Turnați aluatul în tavă și coaceți blatul timp de aprox. 15 de minute în cuptorul preîncălzit la 175 de grade (static, căldură sus și jos). Faceți testul cu scobitoarea.
- Scoateți blatul din tavă și lăsați-l să se răcească pe un grătar.
- După ce se răcește, îndreptați marginile (pas opțional).
crema de brânză dulce
- Dacă brânza voastră e mai granulată, mixați-o puțin cu un blender de mână ca să devină mai fină.
- Mixați untul moale cu un praf de sare, apoi adăugați brânza de vaci, zahărul pudră, coaja de portocală și vanilia.
- După ce blatul s-a răcit, așezați-l într-o tavă și montați un cadru metalic în jurul lui (opțional, se poate și fără), apoi turnați crema de brânză peste blat. Nivelați.
- Acoperiți cu folie alimentară și dați blatul la rece pentru cel puțin 1 oră.
jeleu de portocale - fără gelatină
- Amestecați amidonul cu zahărul pudră, apoi turnați sucul de portocale și amestecați energic cu un tel de mână ca să nu facă cocoloașe.
- Puneți amestecul să se încălzească la foc mediu-mic și amestecați până când se îngroașă ca o budincă (aprox. 8-10 minute). Lăsați jeleul să se răcească până când ajunge la temperatura camerei. Amestecați din când în când să nu facă pojghiță deasupra.
- Turnați jeleul peste crema de brânză. Nivelați.
- Acoperiți prăjitura cu folie alimentară astfel încât folia să nu atingă jeleul (sau acoperiți cu un capac, sau cu altă tavă, etc). Dați prăjitura la rece pentru cel puțin 6 ore sau de seara până dimineața.
servire
- După răcire, îndepărtați cadrul metalic și tăiați prăjitura cu un cuțit cu lamă lungă și subțire. Pentru felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului după fiecare tăietură.
- Păstrați prăjitura la frigider pentru 3-4 zile.
Bine de știut:
- ca la orice pandișpan care nu conține praf de copt, este foarte important să mixați bine albușurile și apoi să încorporați făina cu un tel de mână, cu mișcări ușoare pentru a nu scoate afară aerul încorporat în ouă
- ca să nu se formeze aglomerări, amestecați mai întâi făina cu pudra de cacao și apoi le cerneți împreună, direct în vas
- nu deschideți ușa cuptorului în timpul coacerii, iar la final faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că e bine copt și în mijloc
- când pregătiți jeleul, ca să nu se formeze cocoloașe, amestecați mai întâi amidonul cu zahărul pudră și apoi turnați sucul de portocale puțin câte puțin
- dacă totuși s-au format cocoloașe de care nu puteți scăpa, treceți amestecul printr-o sită și abia apoi puneți jeleul la fiert
- lăsați blatul să se răcească foarte bine înainte să puneți crema de brânză, altfel aceasta se va înmuia
- ca să obțineți straturi drepte și frumoase, nivelați foarte bine fiecare compoziție în parte
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Luminița Agaton
Cea mai bună prăjitură. Am făcut-o cu Prigat și a iesit excelentă la gust. Foarte bine explicată rețeta, mulțumiri pentru efort. Se vede că sunteți profesionistă!!
Iuliana Sbîrnea
Mulțumesc și eu! Mă bucur că a ieșit bine și că v-a plăcut!