Go Back
+ servings
storceag de sturion
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării

Află din această rețetă cum să faci acasă un storceag de sturion, la fel de bun ca cel de la Sântu Gheorghe în Delta Dunării!
Preparare15 minutes
Gătire45 minutes
Timp total1 hour
Categorie: Rețete cu peşte
Cuisine: Romaneasca
Porții: 8 porții
Calories: 248kcal

Ingrediente

  • 1 kg carne de sturion morun, nisetru, păstrugă, cegă, etc.
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • 2 cartofi 100 g
  • 150 ml smântână pentru gătit cu min. 20% grăsime sau zer
  • 2 gălbenușuri
  • sare după gust
  • 1 linguriță boabe de piper
  • 1 legătură mică mărar proaspăt
  • opțional - oțet sau suc de lămâie după gust dacă nu folosiți zer
  • în plus - sare grunjoasă sau mălai pentru spălat peștele

Mod de preparare

  • Dacă aveți un sturion întreg, eviscerați-l și curățați mucusul de la exterior frecându-l bine cu sare grunjoasă sau cu mălai.
    sturion intreg curatat
  • Tăiați capul și păstrați-l deoparte, apoi tăiați sturionul în medalioane (rondele).
    sturion taiat rondele
  • Tăiați carnea de pe medalioane în cuburi de 2-3 cm. Puneți carnea și capul de sturion într-un castron, presarăți-le cu sare grunjoasă și lăsați-le deoparte.
    peste presarat cu sare
  • Puneți la fiert 3 litri de apă cu un praf de sare și câteva boabe de piper. În apă puneți ceapa, morcovul și ardeiul gras tăiate cuburi.
    apa cu legume la fiert pentru storceag
  • După 10 minute de când supa începe să fiarbă adăugați cartofii și capul de sturion.
    storceag de sturion la fiert
  • Când cartofii sunt fierți (aprox. 15 minute), puneți în oală cuburile de pește și lăsați-le să fiarbă încă 10 minute la foc mediu-mic.
    cuburi de sturion fierte in supa
  • Scoateți capul de pește deoparte și curățați carnea. Întoarceți carnea în supă și aruncați oasele.
    cap de sturion fiert pentru storceag
  • Într-un castron amestecați cele 2 gălbenușuri cu smântâna de gătit și un praf de sare. Cu un polonic turnați puțin câte puțin din supa fierbinte peste smântână și amestecați.
    amestec de galbenusuri si smantana pentru storceag de sturion
  • Stingeți focul și când amestecul de smântână din castron a devenit fierbinte, turnați-l în oală. Potriviți gustul de sare și adăugați mărar tocat fin.
    amestec de galbenusuri si smantana turnat in oala cu storceag
  • Serviți storceagul cald, cu oțet sau suc de lămâie după gust, pâine proaspătă sau mămăliguță, eventual și cu ardei iute
    storceag de sturion

Video

Notă

  • La storceag se folosește peștele dezosat. Dacă aveți un sturion întreg, îl puteți fileta, dar e alunecos și riscant pentru cineva fără experiență. E mai simplu să îl tăiați medalioane și apoi să tăiați cubulețe carnea din jurul oaselor.
  • Storceagul se poate face și fără capul de sturion. Dacă aveți un sturion întreg, puteți să păstrați capul și coada pentru a da gust altei ciorbe. Dar dacă vreți să fierbeți și capul la storceag, e foarte bine, supa de pește va fi cu atât mai gustoasă!
  • Dacă folosiți zer, acesta va acri suficient ciorba. Dacă folosiți smântână, puteți acri ciorba în farfurie cu oțet sau suc de lămâie, după gust.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 248kcal | Carbohidrați: 13g | Proteine: 26g | Grăsimi: 10g | Colesterol: 131mg | Fibre: 2g | Zahăr: 3g | Vitamina A: 2981IU | Calciu: 42mg