• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Ciorbe

    Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării

    Publicat la 22 septembrie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Timp estimat pentru citit: 8 minute

    Storceagul este una dintre cele mai simple, dar și cele mai bune ciorbe pescărești! Află din rețeta de azi cum să faci acasă un storceag de sturion, la fel de bun ca cel de la Sântu Gheorghe în Delta Dunării!

    storceag de sturion

    Storceagul este un preparat plin de savoare pe care îl căutăm cu toții atunci când ajungem în vacanțe în Deltă. În esență este o ciorbă destul de simplă, dar cu ingrediente deosebite.

    Baza rețetei este carnea proaspătă de sturion fără de care storceagul nu poate exista. Din fericire, găsim sturioni vii în bazinele din marile pescării, așa că ne putem bucura de un storceag ca la carte, făcut acasă!

    Banner selgros

    Mai mult, personalul de la pescărie va curăța și va pregăti gratuit peștele, pentru ca acasă să aveți cât mai puțin de lucru. Eu am cerut doar să îl curețe, fără să îl fileteze, pentru că am vrut să îl fotografiez întreg, în toată splendoarea lui.

    Mergi direct la:
    • Ce este storceagul?
    • Ingrediente pentru un storceag ca în Delta Dunării
    • Cum facem storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe
    • Sfaturi pentru cel mai bun storceag
    • Alte ciorbe și supe de pește
    • Cu ce poți servi acest storceag de sturion
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ce este storceagul?

    Storceagul este o ciorbă din carne de sturion care se pregătește tradițional în Dobrogea, la Sfântu Gheorghe.

    Fiind un preparat pescăresc, specific Deltei Dunării, s-ar putea crede că rețeta este a rușilor lipoveni, cu atât mai mult cu cât lipovenii denumesc sturionii mici cu termenul de "starceak". Dar și ucrainenii (haholii) folosesc exact același termen pentru acest pește.

    Potrivit specialiștilor, rețeta originala de storceag a fost brevetata de ucrainenii (haholii) din Sfântu Gheorghe, la începutul anilor ’40. Așadar, fără dubiu, rețeta nu este una lipovenească, ci ucraineană.

    storceag de sturion pregatiri

    După cum îi spune și denumirea, la storceag se folosește doar carne de pește din familia sturionilor: nisetru, cegă, păstrugă, morun, etc. Așadar, dacă folosim altfel de pește, vom avea probabil o ciorbă de pește foarte gustoasă, dar nu o putem numi storceag.

    Un storceag autentic se pregătește în ceaun, la foc de stuf și se drege cu zerul acru rămas după separarea untului de smântână sau a celui scurs după prepararea brânzei de vaci.

    Dar dacă ești departe de Deltă și vrei să te bucuri, totuși, de o ciorbă pescărească de sturion care să se apropie cât mai mult de savoarea originalului, poți drege storceagul la final cu ou, smântână și mărar.

    Ingrediente pentru un storceag ca în Delta Dunării

    Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.

    ingrediente reteta storceag de sturion
    • carne de sturion - morun, nisetru, păstrugă, cegă, etc.
    • legume - ceapă uscată, morcov, ardei gras, cartofi 
    • smântână - în rețeta originală se folosește zer, ceea ce e mai greu de găsit când locuiești la oraș. Puteți folosiți în schimb smântână lichidă, pentru gătit cu min. 20% grăsime.
    • gălbenușuri
    • sare și piper boabe
    • mărar proaspăt
    • opțional - oțet sau suc de lămâie după gust (dacă nu folosiți zer)
    • în plus - sare grunjoasă sau mălai pentru spălat peștele

    Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

    Cum facem storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe

    sturion intreg curatat

    Dacă aveți un sturion întreg, eviscerați-l și curățați mucusul de la exterior frecându-l bine cu sare grunjoasă sau cu mălai.

    sturion taiat rondele

    Tăiați capul și păstrați-l deoparte, apoi tăiați sturionul în medalioane (rondele).

    peste presarat cu sare

    Tăiați carnea de pe medalioane în cuburi de 2-3 cm. Puneți carnea și capul de sturion într-un castron, presarăți-le cu sare grunjoasă și lăsați-le deoparte.

    apa cu legume la fiert pentru storceag

    Puneți la fiert 3 litri de apă cu un praf de sare și câteva boabe de piper. În apă puneți ceapa, morcovul și ardeiul gras tăiate cuburi.

    storceag de sturion la fiert

    După 10 minute de când supa începe să fiarbă adăugați cartofii și capul de sturion.

    cuburi de sturion fierte in supa

    Când cartofii sunt fierți (aprox. 15 minute), puneți în oală cuburile de pește și lăsați-le să fiarbă încă 10 minute la foc mediu-mic.

    cap de sturion fiert pentru storceag

    Scoateți capul de pește deoparte și curățați carnea. Întoarceți carnea în supă și aruncați oasele.

    amestec de galbenusuri si smantana pentru storceag de sturion

    Într-un castron amestecați cele 2 gălbenușuri cu smântâna de gătit și un praf de sare. Cu un polonic turnați puțin câte puțin din supa fierbinte peste smântână și amestecați.

    amestec de galbenusuri si smantana turnat in oala cu storceag

    Stingeți focul și când amestecul de smântână din castron a devenit fierbinte, turnați-l în oală. Potriviți gustul de sare și adăugați mărar tocat fin.

    storceag de sturion

    Serviți storceagul cald, cu oțet sau suc de lămâie după gust, pâine proaspătă sau mămăliguță, eventual și cu ardei iute

    storceag de sturion

    Sfaturi pentru cel mai bun storceag

    • La storceag se folosește peștele dezosat. Dacă aveți un sturion întreg, îl puteți fileta, dar e alunecos și riscant pentru cineva fără experiență. E mai simplu să îl tăiați medalioane și apoi să tăiați cubulețe carnea din jurul oaselor.
    • Storceagul se poate face și fără capul de sturion. Dacă aveți un sturion întreg, puteți să păstrați capul și coada pentru a da gust altei ciorbe. Dar dacă vreți să fierbeți și capul la storceag, e foarte bine, supa de pește va fi cu atât mai gustoasă!
    • Dacă folosiți zer, acesta va acri suficient ciorba. Dacă folosiți smântână, puteți acri ciorba în farfurie cu oțet sau suc de lămâie, după gust.

    Alte ciorbe și supe de pește

    Vrei să încerci și alte rețete de ciorbe cu pește? Iată ce mai găsești pe blog:

    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • Ciorbă cu perișoare de pește
      Ciorbă cu perișoare de pește
    • bors de peste dobrogean
      Borș de pește dobrogean
    • Farfurie cu supa de somon cu marar
      Supă finlandeză de somon (Lohikeitto)

    Cu ce poți servi acest storceag de sturion

    Iată câteva idei:

    • Paine cu malai
      Pâine cu mălai și făină albă - cu maia naturală
    • mamaliga
      Cum se face mămăliga?
    • Pâine de secară cu seminţe de in
      Pâine de secară cu seminţe de in
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    storceag de sturion

    Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării

    Află din această rețetă cum să faci acasă un storceag de sturion, la fel de bun ca cel de la Sântu Gheorghe în Delta Dunării!
    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 15 minutes minutes
    Gătire: 45 minutes minutes
    Timp total: 1 hour hour
    Număr de porții: 8 porții
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 1 kg carne de sturion (morun, nisetru, păstrugă, cegă, etc.)
    • 1 ceapă
    • 1 morcov
    • 1 ardei gras
    • 2 cartofi (100 g)
    • 150 ml smântână pentru gătit cu min. 20% grăsime (sau zer)
    • 2 gălbenușuri
    • sare după gust
    • 1 linguriță boabe de piper
    • 1 legătură mică mărar proaspăt
    • opțional - oțet sau suc de lămâie după gust (dacă nu folosiți zer)
    • în plus - sare grunjoasă sau mălai pentru spălat peștele

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Dacă aveți un sturion întreg, eviscerați-l și curățați mucusul de la exterior frecându-l bine cu sare grunjoasă sau cu mălai.
      sturion intreg curatat
    • Tăiați capul și păstrați-l deoparte, apoi tăiați sturionul în medalioane (rondele).
      sturion taiat rondele
    • Tăiați carnea de pe medalioane în cuburi de 2-3 cm. Puneți carnea și capul de sturion într-un castron, presarăți-le cu sare grunjoasă și lăsați-le deoparte.
      peste presarat cu sare
    • Puneți la fiert 3 litri de apă cu un praf de sare și câteva boabe de piper. În apă puneți ceapa, morcovul și ardeiul gras tăiate cuburi.
      apa cu legume la fiert pentru storceag
    • După 10 minute de când supa începe să fiarbă adăugați cartofii și capul de sturion.
      storceag de sturion la fiert
    • Când cartofii sunt fierți (aprox. 15 minute), puneți în oală cuburile de pește și lăsați-le să fiarbă încă 10 minute la foc mediu-mic.
      cuburi de sturion fierte in supa
    • Scoateți capul de pește deoparte și curățați carnea. Întoarceți carnea în supă și aruncați oasele.
      cap de sturion fiert pentru storceag
    • Într-un castron amestecați cele 2 gălbenușuri cu smântâna de gătit și un praf de sare. Cu un polonic turnați puțin câte puțin din supa fierbinte peste smântână și amestecați.
      amestec de galbenusuri si smantana pentru storceag de sturion
    • Stingeți focul și când amestecul de smântână din castron a devenit fierbinte, turnați-l în oală. Potriviți gustul de sare și adăugați mărar tocat fin.
      amestec de galbenusuri si smantana turnat in oala cu storceag
    • Serviți storceagul cald, cu oțet sau suc de lămâie după gust, pâine proaspătă sau mămăliguță, eventual și cu ardei iute
      storceag de sturion

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    • La storceag se folosește peștele dezosat. Dacă aveți un sturion întreg, îl puteți fileta, dar e alunecos și riscant pentru cineva fără experiență. E mai simplu să îl tăiați medalioane și apoi să tăiați cubulețe carnea din jurul oaselor.
    • Storceagul se poate face și fără capul de sturion. Dacă aveți un sturion întreg, puteți să păstrați capul și coada pentru a da gust altei ciorbe. Dar dacă vreți să fierbeți și capul la storceag, e foarte bine, supa de pește va fi cu atât mai gustoasă!
    • Dacă folosiți zer, acesta va acri suficient ciorba. Dacă folosiți smântână, puteți acri ciorba în farfurie cu oțet sau suc de lămâie, după gust.
    Valori nutriționale
    Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    Valori per porție
    Calorii
    248
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    10
    g
    15
    %
    Colesterol
     
    131
    mg
    44
    %
    Carbohidrați
     
    13
    g
    4
    %
    Fibre
     
    2
    g
    8
    %
    Zahăr
     
    3
    g
    3
    %
    Proteine
     
    26
    g
    52
    %
    Vitamina A
     
    2981
    IU
    60
    %
    Calciu
     
    42
    mg
    4
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • bors de sfecla rosie cu cartofi
      Borș de sfeclă roșie cu cartofi - rețeta de borș ucrainian
    • Ciorba de cartofi de post-reteta
      Ciorbă de cartofi, rețeta de post
    • ciorba de fasole verde cu afumatura
      Ciorbă de fasole verde cu afumătură
    • Ciorbă de cartofi cu afumătură
      Ciorbă de cartofi cu afumătură și zdrențe de ou

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →

    Nou pe blog

    Fiți mereu la curent cu noutățile! Aici găsiți rețetele recent publicate pe blog sau articole noi pe teme culinare.

    • foi coapte pentru turte
      Nu le cumpăra! Cum să faci ușor foi pentru turte de Crăciun cu nucă sau julfă!
    • biscuiti spritati cu unt
      Biscuiți șprițați cu unt sau untură - rețeta fără formă sau aparat special
    • carnati din carne de pasare
      Cârnați de casă din carne de pasăre - rețeta dietetică
    • mancare de post cu gutui si sos de caramel
      Mâncare de post cu gutui și sos caramel (zahăr ars)- rețeta veche și delicioasă

    4 REȚETE TRADIȚIONALE DE CRĂCIUN

    Rețete tradiționale de Crăciun care au fost transmise din generație în generație și care aduc un strop de magie în această sărbătoare.

    • Turte de Craciun
      Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)
    • Turte de Craciun cu julfa-
      Turte cu julfă (cânepă) pentru Crăciun, rețeta tradițională
    • Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
      Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
    • reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie
      Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie

    Rețete de fursecuri pentru Moș Crăciun

    Descoperiți rețetele de fursecuri care cu siguranță îi vor plăcea lui Moș Crăciun și care pot fi pregătite cu ușurință acasă, alături de cei mici.

    • fursecuri asortate pentru Craciun
      Fursecuri 321 - rețeta de fursecuri fragede pentru Crăciun
    • Nuci umplute
      Nuci umplute ca în copilărie. Cu ciocolată sau magiun.
    • Bombe cu visine din visinata
      Bombe cu vișine din vișinată. Bomboane bețive.
    • Islere cu nuci
      Ișlere cu nucă și gem, glazurate cu ciocolată
    MAI MULTE REȚETE DE FURSECURI

    4 rețete de aperitive uscate

    Cele mai bune rețete de aperitive uscate pentru orice ocazie! Rețete de pogăcele, crochete și sărățele, perfecte pentru a fi servite alături de o bere sau de un pahar de vin alături de prieteni!

    • saratele cu parmezan asezate in tava
      Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
    • Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
      Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
    • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână
      Sărățele rapide cu telemea şi smântână
    • Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor
      Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor

    Rețete de torturi pentru sărbători

    Bucate Aromate este locul unde găsești cele mai bune rețete de torturi pentru orice ocazie specială. Rețete delicioase și ușor de făcut pentru torturi de Crăciun, aniversări sau orice eveniment festiv. Încearcă-le și impresionează-ți invitații cu deserturi delicioase!

    • Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
      Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort cu blat de turtă dulce şi cremă de brânză
      Tort de turtă dulce cu cremă de brânză
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    Aperitive pentru mese de sărbătoare

    Cele mai bune rețete de aperitive care îți vor încânta papilele gustative în această perioadă magică a anului. Descoperă aromele autentice ale preparatelor specifice sărbătorilor pregătite din ingrediente simple și naturale!

    • Rulada aperitiv în 2 variante - cu branza si pate de ficat
      Ruladă aperitiv - rețeta pas cu pas de ruladă sărată din aluat opărit
    • Șuncă fiartă în zeamă de varză
      Șuncă fiartă în zeamă de varză murată
    • chec aperitiv cu iaurt
      Chec aperitiv cu iaurt - rețeta simplă și gustoasă
    • Icre de crap si știucă pe platou festiv
      Icre de crap și știucă - de ce e bine să le combini

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • fasole batuta cu ceapa prajita si usturoi
      Fasole bătută cu ceapă prăjită și usturoi - rețeta tradițională de post
    • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
      Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
    • Ciorba de burta
      Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • paine alba impletita la tava
      Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.