Go Back
+ servings
gem de piersici
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Gem de piersici - rețeta clasică, fără gelfix sau conservanți

Gem de piersici, aromat cum altul nu-i! Încearcă această rețetă clasică, cu puțin zahăr, fără gelfix sau conservanți!
Preparare10 minutes
Gătire30 minutes
30 minutes
Timp total1 hour 10 minutes
Categorie: Cum se face?
Cuisine: Romaneasca
Porții: 6 borcane de 370 g
Calories: 595kcal

Ingrediente

  • 3 kg piersici bine coapte cântărite cu sâmburi
  • 600 g zahăr tos sau după gust
  • sucul și coaja de la o lămâie
  • opțional - câteva crenguțe de rozmarin și/sau busuioc

Mod de preparare

  • Tăiați piersicile cubulețe, le puneți în cratiță, le stropiți cu sucul de lămâie, presărați zahărul și amestecați. Lăsați cratița deoparte minim 30 de minute pentru ca fructele să lase sirop.
    fructe taiate cuburi
  • Adăugați coaja de lămâie tăiată fâșii și puneți gemul la fiert la foc mediu-mare. Îndepărtați spuma care se formează deasupra.
    cum se indeparteaza spuma la gem
  • După aprox. 15 minute, când fructele s-au înmuiat, le puteți pasa cu un blender de mână, dacă doriți un gem fin.
    gem de piersici - la blender
  • Puneți plantele aromatice și continuați să fierbeți gemul până când se îngroașă (încă aprox. 15 minute). Tot acum îl puteți gusta cu o linguriță și decideți dacă trebuie să mai adăugați zahăr sau nu.
    gem de piersici cu plante aromatice
  • Scoateți 1-2 linguri de gem pe o farfurie și vedeți dacă vă place consistența. Dacă gemul e prea fluid, îl mai fierbeți câteva minute. Când puteți trage o dungă cu degetul, care să rămână clară (ca în fotografie), înseamnă că gemul e gata.
    gem de piersici
  • Îndepărtați plantele aromatice și fâșiile de coajă de lămâie, apoi turnați imediat gemul în borcane sterilizate. Întoarceți borcanele cu fundul în sus pentru 10 minute, apoi le așezați în poziție normală și le păstrați acoperite cu o pătură până la recirea completă (aprox. 12 ore).
    gem de piersici racire in borcane
  • Nu uitați să etichetați borcanele ca să nu le conundați mai târziu cu alte gemuri din cămară. Păstrați borcanele la loc răcoros și întunecos. Preparat corect, gemul de piersici rezistă 2 ani fără probleme, chiar și într-o cămară de bloc!
    gem de piersici
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 595kcal | Carbohidrați: 150g | Proteine: 5g | Grăsimi: 2g | Fibre: 8g | Zahăr: 142g | Vitamina A: 1630IU | Calciu: 21mg