Timp estimat pentru citit: 10 minute
Gem de piersici, fin, delicat și aromat cum altul nu-i! Încearcați această rețetă clasică, cu puțin zahăr, fără gelfix sau conservanți și vă veți bucura toată iarna de cel mai bun gem de piersici!
Piersicile sunt bogate în vitamine și minerale, precum vitamina C, potasiu și betacaroten și de asemenea sunt o sursă bună de fibre. Pentru toate aceste motive ne dorim să le conservăm și să ne bucurăm și iarna de aroma lor unică.
Gemul de piersici este alegerea ideală la clătite, ca umplutură în prăjituri sau ruladă cu gem, adăugat peste porridge la micul dejun, în iaurt sau poate fi pur și simplu savurat pe o felie de pâine unsă cu unt.
Mergi direct la:
- De ce nu avem nevoie de gelfix sau conservanți
- Ingrediente pentru gem de piersici
- Cât zahăr se pune la gemul de piersici
- Cum facem cel mai bun gem de piersici
- Cât timp se fierbe gemul de piersici
- Cum se face sterilizarea borcanelor și capacelor pentru gem
- Alte sfaturi pentru cel mai bun gem de piersici
- Întrebări frecvente
- Rețete asemănătoare
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
De ce nu avem nevoie de gelfix sau conservanți
Pe internet veți găsi multe rețete de gem care includ conservanți sau pectină adăugată, chipurile pentru ușurința preparării. Dar acestea nu sunt deloc necesare, putem face gem simplu și delicios folosind doar ingrediente naturale și metode corecte de preparare.
Orice gem preparat după rețeta clasică, așa cum făceau bunicile noastre, fiert corect și turnat în borcane sterilizate, va rezista fără probleme, chiar și într-o cămară de bloc până la 2 ani.
De asemenea, piersicile sunt printre fructele cu cel mai mare conținut natural de pectină, o fibră naturală, care prin fierbere ajută la obținerea unei consistențe groase și cremoase. De aceea nu este nevoie să adăugăm produse precum gelfix, care pe lângă pectină mai conțin și alte substanțe chimice cu potențial dăunător pentru organism.
Ingrediente pentru gem de piersici
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.
- piersici - proaspete, sănătoase și coapte cât mai bine. Cu cât fructele sunt mai dulci, cu atât vom adăuga mai puțin zahăr. Puteți folosi și nectarine, respectând aceleași cantități pentru ingrediente și același mod de preparare.
- zahăr - pentru o culoare frumoasă, folosiți zahăr alb. Puteți folosi și zahăr brun, acesta va avea o aromă ușoară și plăcută de caramel, dar va schimba puțin culoarea gemului.
- sucul de la o lămâie - sucul de lămâie aduce aciditate și împiedică oxidarea fructelor, contribuind la menținerea unei culorii vii și frumoase a gemului.
- coaja de la o lămâie - tăiată fâșii, cu un peeler pentru legume, aduce multă aromă în orice gem.
- plante aromatice - dacă doriți un gem deosebit, cu o aromă speciată, aveți nevoie și de câteva crenguțe de mentă, rozmarin sau busuioc. La fel de bine, puteți combina 2-3 plante aromatice.
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cât zahăr se pune la gemul de piersici
Este greșit să fie indicată o anumită cantitate de zahăr pentru un kilogram de fructe, cu atât mai mult cu cât nu zahărul este cel care conservă de fapt gemul!
Piersicile pot fi mai dulci sau mai acre, de aceea nicio rețetă nu poate indica o cantitate fixă de zahăr, ci este important ca acesta să fie adaptat în funcție de fructele pe care le avem și de preferințe: unii preferă gemurile mai acrișoare, alții mai dulci.
Eu am încercat de câțiva ani să reduc pe cât posibil cantitea de zahăr din alimentație. De vreo 5-6 ani am început să folosesc mai puțin zahăr la gemuri și toți ai casei s-au obișnuit în timp cu gemurile mele mai acrișoare. Acum nici nu mai putem mânca gemuri dulci așa cum mâncam odată.
Cum să procedați: porniți cu o cantitate mică de zahăr, să zicem 200 g zahăr la un kilogram de piersici foarte dulci sau 300 g la kilogram, dacă sunt mai acrișoare. După 10 minute de fierbere, când zahărul este deja dizolvat, scoateți puțin gem pe o farfurie și gustați-l. Dacă simțiți nevoia, mai adăugați zahăr după gustul vostru și continuați fierberea.
Pentru că am avut niște piersici foarte dulci, de data aceasta eu am pus doar 600 g de zahăr la 3 kg de fructe. Gemul a ieșit dulce-acrișor, perfect pentru gusturile noastre. Nu este nicio problemă dacă voi puneți mai mult decât mine!
Cum facem cel mai bun gem de piersici
Modul de preparare pentru gemul de piersici nu diferă cu nimic față de orice rețetă de gem. Principiul este același: fierbem fructele cu zahăr și acid citric (suc de lămâie) care să împiedice oxidarea fructelor. Opțional, putem adauga și alte arome în gem, care să pună și mai bine în evidență aroma fructelor.
Iată mai jos rețeta pas cu pas, cu fotografii ca să fie ușor de urmărit pentru voi:
Tăiați piersicile cubulețe, le puneți în cratiță, le stropiți cu sucul de lămâie, presărați zahărul și amestecați. Lăsați cratița deoparte minim 30 de minute pentru ca fructele să lase sirop.
Adăugați coaja de lămâie tăiată fâșii și puneți gemul la fiert la foc mediu-mare. Îndepărtați spuma care se formează deasupra.
După aprox. 15 minute, când fructele s-au înmuiat, le puteți pasa cu un blender de mână, dacă doriți un gem fin.
Puneți plantele aromatice și continuați să fierbeți gemul până când se îngroașă (încă aprox. 15 minute). Tot acum îl puteți gusta cu o linguriță și decideți dacă trebuie să mai adăugați zahăr sau nu.
Scoateți 1-2 linguri de gem pe o farfurie și vedeți dacă vă place consistența. Dacă gemul e prea fluid, îl mai fierbeți câteva minute. Când puteți trage o dungă cu degetul, care să rămână clară (ca în fotografie), înseamnă că gemul e gata.
Îndepărtați plantele aromatice și fâșiile de coajă de lămâie, apoi turnați imediat gemul în borcane sterilizate. Întoarceți borcanele cu fundul în sus pentru 10 minute, apoi le așezați în poziție normală și le păstrați acoperite cu o pătură până la răcirea completă (aprox. 12 ore).
Nu uitați să etichetați borcanele ca să nu le conundați mai târziu cu alte gemuri din cămară. Păstrați borcanele la loc răcoros și întunecos. Preparat corect, gemul de piersici rezistă 2 ani fără probleme, chiar și într-o cămară de bloc!
Cât timp se fierbe gemul de piersici
Timpul de fierbere depinde de mai mulți factori: cât de largă este cratița, cât de iute este focul, cât sirop au lăsat fructele. Nu în ultimul rând, timpul mai depinde și de cât de fluid sau de bine legat vă place să fie gemul.
Eu am fiert 3 kg de fructe la foc mare, în 30 de minute. La voi, timpul poate fi ușor diferit.
Oricum, testul cu farfuria rămâne de bază. Scoateți puțin gem pe o farfurie și vedeți dacă vă place cât e de gros. Aveți în vedere că după ce se răcește, gemul se mai întărește!
Cum se face sterilizarea borcanelor și capacelor pentru gem
Ca la orice rețetă de gem, pasul cel mai important este conservarea. Pentru a vă asigura că gemul rezistă în cămară timp îndelungat, este esențial că borcanele și capacele folosite să fie corect sterilizate.
Sterilizarea se face așezând borcanele și capacele (spălate în prealabil cu apă caldă și deterget) într-o tavă metalică pe care o introducem în cuptorul rece!
Aprindem cuptorul la 150 de grade (treapta mică la cuptoarele pe gaz) și lăsăm borcanele acolo timp de 15 minute. Nu vă faceți griji, borcanele nu se sparg, iar siliconul (garnitura) capacelor rezistă la această temperatură.
Expunerea la această temperatură omoară toate microorganismele care ar putea să compromită conservele noastre pe durata depozitării lor.
În videoclipul de mai jos puteți vedea cum se sterilizează corect borcanele și capacele pentru conserve.
Alte sfaturi pentru cel mai bun gem de piersici
- Alegeți o cratiță cu fund gros și cu gura largă, adică cu suprafață mare de evaporare. În acest fel gemul va fierbe mai repede.
- Amestecați constant cu o lingură de lemn pentru ca gemul să nu se lipească de fundul cratiței.
- Dacă doriți să adăugați coajă de lămâie atunci când fiebeți gemul, tăiați-o fâșii lungi cu un peeler pentru legume sau cu un cuțit. Folosiți doar partea galbenă, bogată în uleiuri aromate. Partea albă devine amară la fiert!
- Numărați câte fâșii de coajă de lămâie puneți la fiert, ca să știți câte trebuie să îndepărtați la final!
- Dacă folosiți plante aromatice, faceți un "buchețel" și legați-l cu o sfoară alimentară. Va fi mai ușor de îndepărtat la final.
Întrebări frecvente
Nu este nevoie să curățați piersicile, este suficient să le spălați bine pentru a îndepărta puful de la exterior.
Pentru aromatizarea gemului de piersici, puteți folosi: mentă, rozmarin sau busuioc.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Gem de piersici - rețeta clasică, fără gelfix sau conservanți
Echipamente necesare
Ingrediente
- 3 kg piersici bine coapte (cântărite cu sâmburi)
- 600 g zahăr tos (sau după gust)
- sucul și coaja de la o lămâie
- opțional - câteva crenguțe de rozmarin și/sau busuioc
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați piersicile cubulețe, le puneți în cratiță, le stropiți cu sucul de lămâie, presărați zahărul și amestecați. Lăsați cratița deoparte minim 30 de minute pentru ca fructele să lase sirop.
- Adăugați coaja de lămâie tăiată fâșii și puneți gemul la fiert la foc mediu-mare. Îndepărtați spuma care se formează deasupra.
- După aprox. 15 minute, când fructele s-au înmuiat, le puteți pasa cu un blender de mână, dacă doriți un gem fin.
- Puneți plantele aromatice și continuați să fierbeți gemul până când se îngroașă (încă aprox. 15 minute). Tot acum îl puteți gusta cu o linguriță și decideți dacă trebuie să mai adăugați zahăr sau nu.
- Scoateți 1-2 linguri de gem pe o farfurie și vedeți dacă vă place consistența. Dacă gemul e prea fluid, îl mai fierbeți câteva minute. Când puteți trage o dungă cu degetul, care să rămână clară (ca în fotografie), înseamnă că gemul e gata.
- Îndepărtați plantele aromatice și fâșiile de coajă de lămâie, apoi turnați imediat gemul în borcane sterilizate. Întoarceți borcanele cu fundul în sus pentru 10 minute, apoi le așezați în poziție normală și le păstrați acoperite cu o pătură până la recirea completă (aprox. 12 ore).
- Nu uitați să etichetați borcanele ca să nu le conundați mai târziu cu alte gemuri din cămară. Păstrați borcanele la loc răcoros și întunecos. Preparat corect, gemul de piersici rezistă 2 ani fără probleme, chiar și într-o cămară de bloc!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu