Go Back
+ servings
prajitura desteapta cu vanilie
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 3 votes

Prăjitura deșteaptă cu vanilie

Prăjitura deșteaptă cu vanilie este chiar magică! Un aluat aproape lichid, făcut cu cele mai simple ingrediente, care în cuptor se separă ca prin magie în trei straturi delicioase cu texturi atât de diferite! 
Preparare15 minutes
Gătire50 minutes
racire4 hours
Timp total5 hours 5 minutes
Categorie: Deserturi
Cuisine: internationala
Porții: 8
Calories: 290kcal

Ingrediente

pentru o tavă rotundă de 24 cm

Mod de preparare

pentru o tavă rotundă de 24 cm

  • Pregatiri: topiți untul și lăsați-l să se răcească. Dacă este nevoie, tot acum încălziți puțin laptele. Separați ouăle. Puneți albușurile și gălbenușurile în două boluri diferite.
    unt topit
  • Peste gălbenușuri puneți zahărul și mixați până când se deschid la culoare și își măresc volumul.
    galbenusuri mixate cu zahar
  • Adaugați vanilia, coaja rasă de lămâie, apoi untul topit, puțin câte puțin și mixați până se omogenizează compoziția.
    unt topit turnat peste galbenusuri
  • Cerneți făina și o încorporați scurt, cu mixerul, apoi turnați laptele puțin câte puțin și mixați 1 minut, doar până când aveți un amestec omogen.
    lapte turnat in castron
  • Puneți sarea peste albușuri și mixați până când obțineți o spumă fermă, care nu cade de pe teluri.
    albusuri batute spuma
  • Încorporați puțin câte puțin din spuma de albușuri în amestecul de gălbenușuri. Amestecați ușor, cu o spatulă. La final veți obține un aluat aproape lichid, în care se mai văd încă grămăjoare mici de albuș.
    albusuri incorporate in galbenusuri
  • Turnați compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și coaceți prăjitura la 160 C pentru 50-60 de minute. Cuptorul să fie preîncălzit! Când e gata, prăjitura trebuie să fie ușor rumenită, bine închegată dar încă moale în mijloc.
    prajitura desteapta cu vanilie - la cuptor
  • Stingeți cuptorul și lăsați prăjitura să se răcească timp de 30 de minute, cu ușa cuptorului deschisă. Mutați apoi tava pe blatul de lucru și lăsați prăjitura să se răcească complet.
    prajitura desteapta cu vanilie - racire
  • Acoperiți tava cu un capac sau cu folie alimentară și dați prăjitura la frigider pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte.
    prajitura desteapta cu vanilie la frigider
  • Scoateți prăjitura din tavă ajutându-vă de hârtia de copt sau răsturnați-o pe un platou și apoi încă o dată pe alt platou ca să ajungă cu fața în sus.
    rasturnare prajitura desteapta pe platou
  • Serviți prăjitura deșteaptă pudrată cu zahăr sau decorată cu frișcă naturală, fructe, etc.
    prajitura desteapta cu vanilie

Video

Notă

  1. Asigurați-vă că ingredientele sunt la temperatura camerei. Vă recomand să le scoateți din frigider cu cel puțin o oră înainte de vă apuca de lucru.
  2. Când încorporați albușurile, folosiți o spatulă sau un tel de mână, nu mixerul!
  3. Nu deschideți ușa cuptorului timp de 60 de minute. După 60 de minute, verificați prăjitura și dacă e încă foarte moale, mai coaceți câteva minute.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 290kcal | Carbohidrați: 30g | Proteine: 7g | Grăsimi: 17g | Colesterol: 122mg | Fibre: 0.4g | Zahăr: 18g | Vitamina A: 598IU | Calciu: 98mg