• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete de prăjituri

    Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas

    Publicat la 19 septembrie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Timp estimat pentru citit: 10 minute

    Prăjitura deșteaptă cu vanilie este chiar magică! Un aluat aproape lichid, făcut cu cele mai simple ingrediente, care în cuptor se separă ca prin magie în trei straturi delicioase cu texturi atât de diferite! Fără îndoială, această rețetă de prăjitură inteligentă cu vanilie este una dintre cele mai impresionane pe care le poți încerca acasă!

    prajitura desteapta cu vanilie

    Cred că deja aveți în casă tot ce vă trebuie pentru a încerca această prăjitură deșteaptă! Cât despre modul de preparare...nimic mai simplu! Prăjitura aceasta minunată se face foarte ușor, cu cel mai ieftin mixer de mână.

    Și pe cât de ușor se face, pe atât de spectaculoasă și de delicioasă este! Nu va ști nimeni că ați muncit așa de puțin la un desert care arată atât de sofisticat 😉

    Puteți face prăjitura inteligentă în orice formă doriți, dar mie îmi place foarte mult să o coc într-o tavă rotundă și să o transform într-un desert festiv decorând fiecare felie cu câte un moț de frișcă naturală.

    prajitura desteapta cu vanilie
    Mergi direct la:
    • Ce este prăjitura deșteaptă?
    • Ingrediente
    • Cum se face prăjitura deșteaptă cu vanilie
    • Cum se servește prăjitura deșteaptă
    • Cum se păstrează
    • Sfaturi pentru cea mai bună prăjitură
    • Întrebări frecvente
    • Rețete asemănătoare
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ce este prăjitura deșteaptă?

    Prăjitura deșteaptă este un desert simplu, făcut cu ingrediente ieftine și la îndemână: ouă, zahăr, unt, lapte și făină. 

    Așadar magia nu constă în ingrediente, ci mai degrabă în modul în care acestea se combină într-un singur aluat și se separă apoi în timpul coacerii.

    Veți face un singur aluat, cu o consistență aproape lichidă, care va fi gătit lent, la temperatură scăzută. Are astfel timp să se separe în 3 straturi: untul, fiind mai greu se așează la baza tăvii într-un strat dens, ușor gumat. În mijloc rămân ouăle și laptele, într-un strat ca o budincă, foarte asemănător cu o cremă de zahăr ars. Iar albușurile bătute spumă și făina se ridică la suprafață formând un strat pufos, ca un pandișpan.

    Până la urmă e vorba despre puțină chimie și de ingrediente cu densități diferite care se așează singure în cuptor.

    Singurul "dezavantaj" al acestei prăjituri magice este faptul că ne solicită foarte mult răbdarea. Ca să se închege bine și să se taie frumos, prăjitura deșteaptă are nevoie de odihnă la frigider pentru câteva ore sau peste noapte.

    Ingrediente

    Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru această rețetă de prăjitură deșteaptă cu vanilie.

    ingrediente reteta prajitura desteapta cu vanilie
    • ouă - la temperatura camerei, separate în albușuri și gălbenușuri
    • făină - folosiți făină albă pentru patiserie, tip 000
    • unt - cu 82% grăsime, care trebuie în prealabil topit și răcit
    • zahăr - tos, alb
    • lapte - integral, cu 3.5% grasime, să fie ușor călduț (dar la max. 40 de grade!) sau măcar la temperatura camerei
    • arome - extract de vanilie și coajă rasă de lămâie
    • sare - nu o omiteți! Exchilibrează gustul și scoate în evidență aromele fine de vanilie și citrice
    • opțional - zahăr pudră sau frișcă naturală pentru servit

    Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

    Cum se face prăjitura deșteaptă cu vanilie

    unt topit

    Pregatiri: topiți untul și lăsați-l să se răcească. Dacă este nevoie, tot acum încălziți puțin laptele. Separați ouăle. Puneți albușurile și gălbenușurile în două boluri diferite.

    galbenusuri mixate cu zahar

    Peste gălbenușuri puneți zahărul și mixați până când se deschid la culoare și își măresc volumul.

    unt topit turnat peste galbenusuri

    Adaugați untul topit, vanilia și coaja rasă de lămâie și mixați până se omogenizează.

    lapte turnat in castron

    Cerneți făină și o încorporați scurt, cu mixerul, apoi turnați laptele puțin câte puțin și mixați 1 minut, doar până când aveți un amestec omogen.

    albusuri batute spuma

    Puneți sarea peste albușuri și mixați până când obțineți o spumă fermă, care nu cade de pe teluri.

    albusuri incorporate in galbenusuri

    Încorporați puțin câte puțin din spuma de albușuri în amestecul de gălbenușuri. Amestecați ușor, cu o spatulă. La final veți obține un aluat aproape lichid, în care se mai văd încă grămăjoare mici de albuș.

    prajitura desteapta cu vanilie - la cuptor

    Turnați compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și coaceți prăjitura la 160 C pentru 50-60 de minute. Cuptorul să fie preîncălzit! Când e gata, prăjitura trebuie să fie ușor rumenită, bine închegată dar încă moale în mijloc.

    prajitura desteapta cu vanilie - racire

    Stingeți cuptorul și lăsați prăjitura să se răcească timp de 30 de minute, cu ușa cuptorului deschisă. Mutați apoi tava pe blatul de lucru și lăsați prăjitura să se răcească complet.

    prajitura desteapta cu vanilie la frigider

    Acoperiți tava cu un capac sau cu folie alimentară și dați prăjitura la frigider pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte.

    rasturnare prajitura desteapta pe platou

    Scoateți prăjitura din tavă ajutându-vă de hârtia de copt sau răsturnați-o pe un platou și apoi încă o dată pe alt platou ca să ajungă cu fața în sus.

    Cum se servește prăjitura deșteaptă

    Puteți servi prăjitura deșteaptă simplă, pentru că este absolut delicioasă, cu aromă blândă și plăcută de vanilie.

    Dacă doriți, o puteți presăra cu zahăr pudră și pentru un aspect mai festiv, o puteți decora cu câteva aveline de frișcă naturală.

    De asemenea, poate fi decorată și cu fructe proaspete, de exemplu cu zmeură, mure, afine sau felii de căpșuni proaspete.

    prajitura desteapta cu vanilie

    Cum se păstrează

    Puteți păstra prăjitura magică la frigider, pentru 2-3 zile, într-un vas cu capac sau acoperită cu folie alimentară ca să nu prindă miros sau gust de la alte alimente.

    De asemenea poate fi făcută cu 1-2 zile înainte și să o păstrați la frigider. O răsturnați pe platou înainte de servire și o pudrați cu zahăr sau o decorați după preferință.

    Sfaturi pentru cea mai bună prăjitură

    1. Asigurați-vă că ingredientele sunt la temperatura camerei. Vă recomand să le scoateți din frigider cu cel puțin o oră înainte de vă apuca de lucru.
    2. Când încorporați albușurile, folosiți o spatulă sau un tel de mână, nu mixerul!
    3. Nu deschideți ușa cuptorului timp de 60 de minute. După 60 de minute, verificați prăjitura și dacă e încă foarte moale, mai coaceți câteva minute.
    prajitura desteapta cu vanilie

    Întrebări frecvente

    Pot folosi lapte vegetal?

    Puteți folosi lapte vegetal, dar gustul și textura vor fi diferite față de rețeta originală.

    Prăjitura deșteaptă nu s-a separat în 3 straturi. Unde am greșit?

    Pot fi câteva explicații pentru care aluatul nu s-a separat:
    1. proporția dintre ingrediente - este o prăjitură care nu se face "din ochi". Asigurați-vă că ați măsurat corect toate ingredientele înainte să vă apucați de lucru.
    2. nu ați bătut suficient albușurile - asigurați-vă că le mixați până devin spumă fermă, care nu cade de pe telurile mixerului.
    3. ați amestecat prea mult - amestecarea excesivă sau prea energică a aluatului va avea ca rezultat scoaterea aerului înglobat în albușuri și de aceea stratul superior nu se va forma corespunzător.
    4. temperatura cuptorului - acest desert are nevoie de temperatură mai mică și de timp mai lung de coacere decât majoritatea deserturilor. Asigurați-vă că setați corect cuporul sau folosiți un termometru cu care să monitorizați temperatura.

    Pot folosi lapte condensat la prăjitura deșteaptă?

    Laptele integral nu poate fi înlocuit cu lapte condensat în această rețetă. Laptele condensat este mai greu decât cel obișnuit, este deja îndulcit și schimbă toată chimia ingredientelor.

    Rețete asemănătoare

    Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

    • Brownie cu unt de arahide si migdale
      Brownie cu unt de arahide și migdale
    • Reteta prajitura cu mere si crema de vanilie
      Prăjitura cu mere și cremă de vanilie - rețetă simplă și delicioasă
    • Pasca cu visine. Cheesecake cu visine.
      Cheesecake cu vișine la cuptor. Pască cu vișine.
    • platou cu bucati patrate de prajitura cu bezea si mere rase
      Prăjitură cu mere și bezea - desert de toamnă simplu și ieftin

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    prajitura desteapta cu vanilie

    Prăjitura deșteaptă cu vanilie

    Prăjitura deșteaptă cu vanilie este chiar magică! Un aluat aproape lichid, făcut cu cele mai simple ingrediente, care în cuptor se separă ca prin magie în trei straturi delicioase cu texturi atât de diferite! 
    5 from 1 vote
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 15 minutes minutes
    Gătire: 50 minutes minutes
    racire: 4 hours hours
    Timp total: 5 hours hours 5 minutes minutes
    Număr de porții: 8
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    mixer Breville
    mixer de mână

    Ingrediente
     

    pentru o tavă rotundă de 24 cm

    • 4 ouă
    • 120 g făină (tip 000)
    • 120 g unt (82% grăsime)
    • 120 g zahăr (tos, alb)
    • 500 ml lapte (3,5% grăsime)
    • 2 lingurițe extract natural de vanilie
    • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
    • un praf de sare
    • opțional - zahăr pudră, frișcă pentru servit

    Instrucțiuni de preparare
     

    pentru o tavă rotundă de 24 cm

    • Pregatiri: topiți untul și lăsați-l să se răcească. Dacă este nevoie, tot acum încălziți puțin laptele. Separați ouăle. Puneți albușurile și gălbenușurile în două boluri diferite.
      unt topit
    • Peste gălbenușuri puneți zahărul și mixați până când se deschid la culoare și își măresc volumul.
      galbenusuri mixate cu zahar
    • Adaugați vanilia, coaja rasă de lămâie, apoi untul topit, puțin câte puțin și mixați până se omogenizează compoziția.
      unt topit turnat peste galbenusuri
    • Cerneți făina și o încorporați scurt, cu mixerul, apoi turnați laptele puțin câte puțin și mixați 1 minut, doar până când aveți un amestec omogen.
      lapte turnat in castron
    • Puneți sarea peste albușuri și mixați până când obțineți o spumă fermă, care nu cade de pe teluri.
      albusuri batute spuma
    • Încorporați puțin câte puțin din spuma de albușuri în amestecul de gălbenușuri. Amestecați ușor, cu o spatulă. La final veți obține un aluat aproape lichid, în care se mai văd încă grămăjoare mici de albuș.
      albusuri incorporate in galbenusuri
    • Turnați compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și coaceți prăjitura la 160 C pentru 50-60 de minute. Cuptorul să fie preîncălzit! Când e gata, prăjitura trebuie să fie ușor rumenită, bine închegată dar încă moale în mijloc.
      prajitura desteapta cu vanilie - la cuptor
    • Stingeți cuptorul și lăsați prăjitura să se răcească timp de 30 de minute, cu ușa cuptorului deschisă. Mutați apoi tava pe blatul de lucru și lăsați prăjitura să se răcească complet.
      prajitura desteapta cu vanilie - racire
    • Acoperiți tava cu un capac sau cu folie alimentară și dați prăjitura la frigider pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte.
      prajitura desteapta cu vanilie la frigider
    • Scoateți prăjitura din tavă ajutându-vă de hârtia de copt sau răsturnați-o pe un platou și apoi încă o dată pe alt platou ca să ajungă cu fața în sus.
      rasturnare prajitura desteapta pe platou
    • Serviți prăjitura deșteaptă pudrată cu zahăr sau decorată cu frișcă naturală, fructe, etc.
      prajitura desteapta cu vanilie

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    1. Asigurați-vă că ingredientele sunt la temperatura camerei. Vă recomand să le scoateți din frigider cu cel puțin o oră înainte de vă apuca de lucru.
    2. Când încorporați albușurile, folosiți o spatulă sau un tel de mână, nu mixerul!
    3. Nu deschideți ușa cuptorului timp de 60 de minute. După 60 de minute, verificați prăjitura și dacă e încă foarte moale, mai coaceți câteva minute.
    Valori nutriționale
    Prăjitura deșteaptă cu vanilie
    Valori per porție
    Calorii
    290
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    17
    g
    26
    %
    Colesterol
     
    122
    mg
    41
    %
    Carbohidrați
     
    30
    g
    10
    %
    Fibre
     
    0.4
    g
    2
    %
    Zahăr
     
    18
    g
    20
    %
    Proteine
     
    7
    g
    14
    %
    Vitamina A
     
    598
    IU
    12
    %
    Calciu
     
    98
    mg
    10
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
      Cremă de zahăr ars - rețeta perfectă, pas cu pas
    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Reteta tiramisu rapid fara oua
      Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.