Go Back
+ servings
reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 36 votes

Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana pentru 2 tăvi

Cu această rețetă ușoară veți obține 2 tăvi mari cu chec pufos cu lapte și cacao! Ingredientele se măsoară simplu, cu cana sau în grame, după cum vă este mai ușor.
Preparare15 minutes
Gătire1 hour
Timp total1 hour 15 minutes
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 2 checuri mari
Calories: 5481kcal

Ingrediente

pentru 2 tăvi mari de chec/cozonac - 31x11x8 cm

  • 9 ouă mărime M 550 g
  • 2 căni de zahăr tos 600g
  • 1 cană şi ½ de ulei de floarea soarelui 470 g
  • 1 cană şi ½ de lapte 3,5 % grăsime 400 g
  • 4 căni şi ½ de făină tip 000 880 g
  • 10 g praf de copt 2 lingurițe
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 3 linguri cacao 30 g
  • 1 lingură sare 20 g
  • 4 linguri miez de nucă tocat grosier 30 g
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 1 lingură extract de cafea
  • zahăr pudră pentru presărat deasupra

Mod de preparare

  • Mixați albușurile cu un praf de sare până devin o spumă fermă care nu cade de pe teluri. Adăugați jumătate din cantitatea de zahăr (din ochi) și mixați din nou până când albușurile se întâresc și devin ferme și lucioase.
    albusuri batute spuma
  • În alt vas mixați gălbenuşurile cu restul de zahăr și coaja de lămâie până se deschid la culoare și își măresc volumul.
    galbenusuri mixate cu zahar
  • Încorporați uleiul, continuând să mixați, apoi turnați extractul de vanilie și laptele.
    lapte turnat in castron
  • Încorporați spuma de albuşuri în amestecul de gălbenuşuri, puțin câte puțin amestecând uşor cu o spatulă sau cu un tel de mână.
    albusuri incorporate in galbenusuri
  • Amestecați făina cu praful de copt şi o încorporați în compoziţia de mai sus, dar nu toată deodată, ci în 3 tranșe, amestecând ușor cu o spatulă. Veți obține un aluat legat, dar destul de fluid.
    făină incorporată în aluat de chec
  • Dați deoparte, într-un alt castron, cam un sfert din aluat. Cerneți aici pudra de cacao, turnați extractul de cafea și omogenizați.
    incorporam faina si cacaoa
  • În tăvile tapetate cu hârtie de copt turnați alternativ un strat de aluat alb, un strat mai subțire de aluat cu cacao şi tot aşa, având grijă să distribuiți aluaturile egal în cele două forme.
    aluat de chec turnat in tavi
  • Amestecați ușor cu o furculiță ca să combinați cele 2 aluaturi pentru a obține un efect marmorat în secțiune. Presărați deasupra nuca tocată mărunt.
    aluat de cec marmorat cu cacao
  • Coaceți ambele checuri deodată, timp de aprox. 60 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Faceţi testul cu scobitoarea ca să vă asiguraţi că sunt bine coapte și în mijloc.
    reteta chec pufos cu lapte - la cuptor
  • Lăsați checurile să se răcească pe un grătar și înainte să le feliati, le puteți presăra cu zahăr pudră.
    reteta chec pufos cu lapte - pudrat cu zahar
  • Checul se menține proaspăt mai multe zile dacă îl păstraţi învelit în hârtie sau în folie alimentară.
    reteta chec pufos cu lapte-pastrare in folie

Notă

    • Chiar dacă folosim praf de copt, pentru a obține un chec pufos este important să bateți foarte bine gălbenușurile cu zahărul până când obțineți o compoziție spumoasă.
    • Încorporați spuma de albușuri în amestecul de gălbenușuri, ulei și lapte cu răbdare și cu mișcări ușoare, de jos în sus pentru a nu scoate afară aerul înglobat prin mixare.
    • De asemenea, nu amestecați prea mult aluatul după ce adăugați făina pentru a nu-l face prea dens.
    • Dacă vi se pare că checurile se rumenesc prea tare, deschideți ușa cuptorului, le acoperiți cu o hârtie de copt și continuați coacerea.
    • Atenție, rețeta este pentru 2 tăvi mari de 31x11x8 cm. Dacă aveți tăvi mai mici, pregătiți 3 forme!
    • Dacă nu doriți să faceți chec, puteți coace aluatul în orice altă tavă doriți fie ea pătrată sau rotundă. Laura Laurențiu explică foarte bine cum să adaptați rețetele la tava pe care o aveți la dispoziție.
  •  
  •  
  •  
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 5481kcal | Carbohidrați: 657g | Proteine: 92g | Grăsimi: 285g | Colesterol: 1047mg | Fibre: 18g | Zahăr: 312g | Vitamina A: 1812IU | Calciu: 503mg