Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură - o rețetă delicioasă!
Foi care se topesc în gură și umplură dulce-acrișoară și aromată. Așa este această plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână!
Preparare30 minutes mins
Gătire40 minutes mins
Timp total1 hour hr 10 minutes mins
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 15
Calories: 312kcal
aluat fraged cu untură (tavă ~30x25 cm)
- 450 g făină tip 000
- 10 g praf de copt 1 pliculeț
- ½ linguriță sare
- 10 g zahăr Bourbon 1 pliculeț
- 150 g untură
- 2 gălbenuşuri
- 150 g smântână fermentată
umplutură de mere cu scorțișoară
- 1.5 kg mere cântărite fără cotoare
- 100 g zahăr tos
- 1 lingură amidon
- 10 g zahăr Bourbon 1 pliculeț
- 1 linguriță scortisoară măcinată
- 2 linguri pesmet
în plus
- zahăr pudră pentru servit
aluat fraged cu untură și smântână
Puneți toate ingredientele din lista pentru aluat într-un castron și frământați până obțineți un aluat moale ca o plastilină și nelipicios.
Împărțiți aluatul în 2 bucăți egale, le ambalați în folie alimentară și le băgați la frigider cât timp vă ocupați de mere.
umplutură de mere cu scorțișoară
Dați merele pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot. Le puteți curăța de coajă sau nu, după cum preferați. Eu nu le-am curățat.
Puneți merele rase într-o strecurătoare și le apăsați bine cu palmele ca să scurgeți sucul în exces. Sucul colectat e foarte bun de băut, nu îl aruncați!
Peste merele stoarse puneți: zahărul, vanilia și scorțișoara. Dacă aveți mere foarte zemoase și nu ați reușit să le stoarceți foarte bine, puneți și 1 lingură de amidon. Amestecați să se omogenizeze.
cum se montează plăcinta cu mere și aluat fraged
Scoateți aluatul din frigider și întindeți prima foaie la dimensiunile tăvii (la mine 30x25cm). Dacă e nevoie îndreptați mariginile tăindu-le cu o rolă de cornulețe.
Așezați foaia în tavă peste hârtia de copt. Peste aluat presărați pesmetul, apoi turnați umplutura de mere și nivelați.
Întindeți și a doua foaie de aluat și o așezați peste umplutură. Înțepați aluatul din loc în loc cu o furculiță.
cocere și servire
Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 175-180 de grade pentru aprox. 40 de minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că blatul este bine copt și în mijloc.
Lăsați prăjitura să se răcească, apoi o tăiați și opțional, înainte de servire o presărați cu zahăr pudră.
- Puteți curăța merele de coajă, dacă doriți sau le puteți rade cu tot cu coajă. Dacă le curățați, veți avea o umplutură mai fină, mai cremoasă. Dacă le păstrați, umplutura va fi mai texturată, dar mai aromată, cu gust mai intens.
- Cântăriți aluatul și împărțiți-l în mod egal, pentru ca ambele foi de plăcintă, atât cea de sus, cât și cea de jos să fie de grosime egală.
- Din aluatul rămas după ce ați îndreptat marginile foilor, puteți modela câteva pateuri umplute cu gem sau cu brânză.
- Înțepați foaia de sus cu dinții unei furculițe pentru ca plăcinta să poată "respira" în cuptor, iar foaia să nu se umfle.
- Transferați cu grijă plăcinta pe un grătar de răcire, ajutându-vă de marginile hârtiei de copt. Mai ales când e caldă, e foarte fragedă și se poate rupe!
- Tăiați plăcinta numai după ce se răcește!
Calorii: 312kcal | Carbohidrați: 45g | Proteine: 5g | Grăsimi: 13g | Colesterol: 41mg | Fibre: 3g | Zahăr: 20g | Vitamina A: 152IU | Calciu: 25mg