Go Back
+ servings
placinta cu mere si aluat fraged cu untura
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 8 votes

Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură - o rețetă delicioasă!

Foi care se topesc în gură și umplură dulce-acrișoară și aromată. Așa este această plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână!
Preparare30 minutes
Gătire40 minutes
Timp total1 hour 10 minutes
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 15
Calories: 312kcal

Ingrediente

aluat fraged cu untură (tavă ~30x25 cm)

  • 450 g făină tip 000
  • 10 g praf de copt 1 pliculeț
  • ½ linguriță sare
  • 10 g zahăr Bourbon 1 pliculeț
  • 150 g untură
  • 2 gălbenuşuri
  • 150 g smântână fermentată

umplutură de mere cu scorțișoară

  • 1.5 kg mere cântărite fără cotoare
  • 100 g zahăr tos
  • 1 lingură amidon
  • 10 g zahăr Bourbon 1 pliculeț
  • 1 linguriță scortisoară măcinată
  • 2 linguri pesmet

în plus

  • zahăr pudră pentru servit

Mod de preparare

aluat fraged cu untură și smântână

  • Puneți toate ingredientele din lista pentru aluat într-un castron și frământați până obțineți un aluat moale ca o plastilină și nelipicios.
    aluat fraged cu untura si smantana
  • Împărțiți aluatul în 2 bucăți egale, le ambalați în folie alimentară și le băgați la frigider cât timp vă ocupați de mere.
    aluat fraged cu untura si smantana - la frigider

umplutură de mere cu scorțișoară

  • Dați merele pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot. Le puteți curăța de coajă sau nu, după cum preferați. Eu nu le-am curățat.
    mere rase la robot pentru placinta
  • Puneți merele rase într-o strecurătoare și le apăsați bine cu palmele ca să scurgeți sucul în exces. Sucul colectat e foarte bun de băut, nu îl aruncați!
    mere stoarse de suc in strecuratoare de inox
  • Peste merele stoarse puneți: zahărul, vanilia și scorțișoara. Dacă aveți mere foarte zemoase și nu ați reușit să le stoarceți foarte bine, puneți și 1 lingură de amidon. Amestecați să se omogenizeze.
    scortisoara peste mere rase

cum se montează plăcinta cu mere și aluat fraged

  • Scoateți aluatul din frigider și întindeți prima foaie la dimensiunile tăvii (la mine 30x25cm). Dacă e nevoie îndreptați mariginile tăindu-le cu o rolă de cornulețe.
    margini indreptate la foaie de aluat fraged cu untura
  • Așezați foaia în tavă peste hârtia de copt. Peste aluat presărați pesmetul, apoi turnați umplutura de mere și nivelați.
    umplutura de mere turnata in tava
  • Întindeți și a doua foaie de aluat și o așezați peste umplutură. Înțepați aluatul din loc în loc cu o furculiță.
    foaie de aluat fraged cu untura intepata cu furculita

cocere și servire

  • Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 175-180 de grade pentru aprox. 40 de minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că blatul este bine copt și în mijloc.
    placinta cu mere la cuptor
  • Lăsați prăjitura să se răcească, apoi o tăiați și opțional, înainte de servire o presărați cu zahăr pudră.
    placinta cu mere si aluat fraged feliată

Video

Notă

  • Puteți curăța merele de coajă, dacă doriți sau le puteți rade cu tot cu coajă. Dacă le curățați, veți avea o umplutură mai fină, mai cremoasă. Dacă le păstrați, umplutura va fi mai texturată, dar mai aromată, cu gust mai intens.
  • Cântăriți aluatul și împărțiți-l în mod egal, pentru ca ambele foi de plăcintă, atât cea de sus, cât și cea de jos să fie de grosime egală.
  • Din aluatul rămas după ce ați îndreptat marginile foilor, puteți modela câteva pateuri umplute cu gem sau cu brânză.
  • Înțepați foaia de sus cu dinții unei furculițe pentru ca plăcinta să poată "respira" în cuptor, iar foaia să nu se umfle.
  • Transferați cu grijă plăcinta pe un grătar de răcire, ajutându-vă de marginile hârtiei de copt. Mai ales când e caldă, e foarte fragedă și se poate rupe!
  • Tăiați plăcinta numai după ce se răcește!
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 312kcal | Carbohidrați: 45g | Proteine: 5g | Grăsimi: 13g | Colesterol: 41mg | Fibre: 3g | Zahăr: 20g | Vitamina A: 152IU | Calciu: 25mg