Prajitură cu foi fragede și cremă de cacao
Prajitură cu foi fragede și cremă de cacao, o rețetă clasică cu un twist delicios pentru un desert fin și elegant demn de orice masă de sărbătoare.
Preparare30 minutes mins
Gătire30 minutes mins
la rece4 hours hrs
Timp total5 hours hrs
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 20
Calories: 409kcal
6 foi de aprox 38x25 cm
- 2 ouă mărime M
- 80 g zahăr tos
- 150 ml lapte
- 150 ml ulei de floarea soarelui
- 7 g amoniu pentru prăjituri (bicarbonat de amoniu) un pliculeț
- 2 linguri oțet
- un praf de sare
- 1 linguriță coajă rasă de portocală sau coajă de lămâie, zahăr vanilat, etc
- 650 g făină tip 000 + încă 1 lingură, în caz de nevoie
crema de cacao
- 750 ml lapte 3,5% grăsime
- 60 g amidon
- 150 g zahăr tos
- 40 g cacao neagră
- 250 g unt cu 82% grăsime
- 20 ml rom sau coniac, esență de rom, de vanilie, etc.
glazura de ciocolată
- 100 g ciocolată amăruie
- 50 ml lapte
- 50 g unt cu 82% grăsime
foi fragede (aprox 38x25 cm)
Într-un castron bateți ouăle cu zahărul și un praf de sare până se spumează puțin. Adăugați laptele, uleiul, coaja de lămâie și amoniacul stins cu sucul de lămâie.
Peste amestecul de mai sus cerneți făina, apoi frământați până oțineți un aluat omogen, ca o plastilină care nu se lipește de mâini. Dacă simțiți că mai e nevoie, puteți să mai adăugați încă o lingură de făină.
Cântăriți aluatul și îl împărțiți în 6 părți egale (la mine au fost 1134 g : 6=189 g/foaie) Întindeți fiecare bucată de aluat în foaie subțire de aprox. 38x25 cm. Presărați făină pe blatul de lucru ca să puteți lucra mai ușor.
Înțepați foile cu o furculiță și coaceți la 175 de grade Celsius (cuptorul preîncălzit!) timp de 8-10 minute, în funcție de cuptor (program static, căldură sus și jos). Nu trebuie să se rumenească! Când s-au colorat ușor pe margini sunt gata!
Procedați la fel cu toate foile. Ca să nu se usuce prea tare, așezați-le suprapuse una peste alta și acoperite cu un șervet de bucătărie până când e gata și crema.
crema de ciocolată
Într-o crăticioară puneți: zahărul, pudra de cacao și amidonul. Turnați laptele puțin câte puțin și amestecați cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe.
Puneți crăticioara la foc mic și fierbeți crema amestecând continuu. După ce se îngroașă mai lăsați crema pe foc încă un minut, ca să se stabilieze amidonul.
Dați crăticioara deoparte și peste crema fierbinte puneți untul tăiat cuburi și romul. Amestecați până când untul se topește și se încorporează bine în cremă, apoi lăsați-o să se răcească.
asamblare și răcire
Cântăriți crema și împărțiți cantitatea la 5, ca să știți câtă cremă să puneți pe fiecare foaie, în așa fel încât să aveți straturi egale (la mine au fost 1160 g : 5 = 232 g /strat).
Alegeți cea mai frumoasă foaie și păstrați-o ca să o puneți deasupra. Ungeți foile cu cremă, mai puțin ultima foaie.
Înveliți prăjitura în folie alimentară și puneți deasupra o greutate care să preseze foile pentru 15 minute apoi dați prăjitura la frigider pentru cel puțin 4 ore.
glazura de ciocolată - opțional
Mărunțiți ciocolata și o puneți la topit împreună cu untul și laptele. După ce devine lichidă lăsați-o să se răcorească puțin.
Scoateți prăjitura din frigider și turnați glazura peste ultima foaie. Nivelați și lăsați glazura să se întărească.
Tăiați prăjitura dreptunghiuri sau romburi. Pentru felii frumoase, ștergeți lama cuțitului după fiecare tăietură.
Calorii: 409kcal | Carbohidrați: 44g | Proteine: 7g | Grăsimi: 24g | Colesterol: 54mg | Fibre: 2g | Zahăr: 17g | Vitamina A: 479IU | Calciu: 75mg