Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Prăjitură cu foi fragede și cremă de cacao - o rețetă elegantă și delicioasă

39 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 9 minute

Prăjitură cu foi fragede și cremă de cacao, o rețetă clasică cu un twist delicios pentru un desert fin și elegant, demn de orice masă de sărbătoare.

prajitura cu foi fragede si crema de cacao

O prăjitură în care vei găsi 12 straturi de plăcere și crede-mă că nu exagerez deloc! Are 6 foi fine și fragede și între ele straturi de cremă cu gust intens de cacao. Iar deasupra o glazură delicioasă de ciocolată. Această prăjitură nu doar că arată minunat de frumos, dar este și grozav de bună, perfectă pentru a fi servită la ocazii speciale.

Dacă îți plac prăjiturile cu foi, încercă și rețeta mea de prăjitură cu foi și cremă de lămâie Albă ca Zăpada) sau prăjitura cu foi de turtă dulce și cremă de unt.

prajitura cu foi fragede si crema de cacao
Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru rețeta de prăjitură cu foi fragede și cremă de cacao
  • pentru glazura de ciocolată - opțional
  • Cum facem prăjitură cu foi fragede și cremă de cacao
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru rețeta de prăjitură cu foi fragede și cremă de cacao

Prăjitura are componente: foi fragede, cremă fiartă de cacao și opțional, o glazură de ciocolată amăruie.

Vă las mai jos ingredientele pentru fiecare componentă în parte. Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți și la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.

pentru cele 6 foi fragede (fără unt)

ingrediente pentru foi fragede
  • 2 ouă (mărime M)
  • 80 g zahăr tos
  • 150 ml lapte integral cu 3,5% grăsime
  • 150 ml ulei de floarea soarelui
  • 7 g amoniu pentru prăjituri (bicarbonat de amoniu) 
  • 2 linguri oțet
  • un praf de sare
  • 1 linguriță coajă rasă de portocală (sau coajă de lămâie, zahăr vanilat, etc)
  • 650 g făină tip 000 (+ încă 1 lingură, în caz de nevoie)

pentru crema fiartă de cacao

ingrediente crema de cacao cu unt pentru prajituri
  • 750 ml lapte (3,5% grăsime)
  • 60 g amidon
  • 150 g zahăr tos
  • 40 g cacao neagră
  • 250 g unt cu 82% grăsime
  • 20 ml rom Stroh (sau coniac, licior, esență de rom, extract de vanilie, etc.)

pentru glazura de ciocolată - opțional

ingrediente glazura de ciocolata pentru prajitura cu foi fragede
  • 100 g ciocolată amăruie, cu min. 50% cacao
  • 50 ml lapte
  • 50 g unt cu 82% grăsime

Cum facem prăjitură cu foi fragede și cremă de cacao

Iată mai jos rețeta pas cu pas în imagini ușor de urmărit:

aluat pentru foi fragede

1. Într-un castron bateți ouăle cu zahărul și un praf de sare până se spumează puțin. Adăugați laptele, uleiul, coaja de lămâie și amoniacul stins cu sucul de lămâie.

2. Peste amestecul de mai sus cerneți făina, apoi frământați până oțineți un aluat omogen, ca o plastilină care nu se lipește de mâini. Dacă simțiți că mai e nevoie, puteți să mai adăugați încă o lingură de făină.

foi fragede

3. Cântăriți aluatul și îl împărțiți în 6 părți egale (la mine au fost 1134 g : 6=189 g/foaie) Întindeți fiecare bucată de aluat în foaie subțire de aprox. 38x25 cm. Presărați făină pe blatul de lucru ca să puteți lucra mai ușor.

4. Înțepați foile cu o furculiță și coaceți la 175 de grade Celsius (cuptorul preîncălzit!) timp de 8-10 minute, în funcție de cuptor (program static, căldură sus și jos). Nu trebuie să se rumenească! Când s-au colorat ușor pe margini sunt gata!

reteta prajitura cu foi fragede si crema de cacao - crema fiarta cu lapte si cacao

5. Procedați la fel cu toate foile. Ca să nu se usuce prea tare, așezați-le suprapuse una peste alta și acoperite cu un șervet de bucătărie până când e gata și crema.

6. Într-o crăticioară puneți: zahărul, pudra de cacao și amidonul. Turnați laptele puțin câte puțin și amestecați cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe.

cum se fierbe crema de cacao cu unt

7. Puneți crăticioara la foc mic și fierbeți crema amestecând continuu. După ce se îngroașă mai lăsați crema pe foc încă un minut, ca să se stabilieze amidonul.

8. Dați crăticioara deoparte și peste crema fierbinte puneți untul tăiat cuburi și romul. Amestecați până când untul se topește și se încorporează bine în cremă, apoi lăsați-o să se răcească.

foi umplute cu crema de cacao

9. Cântăriți crema și împărțiți cantitatea la 5, ca să știți câtă cremă să puneți pe fiecare foaie, în așa fel încât să aveți straturi egale (la mine au fost 1160 g : 5 = 232 g /strat).

10. Alegeți cea mai frumoasă foaie și păstrați-o ca să o puneți deasupra. Ungeți foile cu cremă, mai puțin ultima foaie.

pregatire prajitura

11. Înveliți prăjitura în folie alimentară și puneți deasupra o greutate care să preseze foile pentru 15 minute apoi dați prăjitura la frigider pentru cel puțin 4 ore.

12. Mărunțiți ciocolata și o puneți la topit împreună cu untul și laptele. După ce devine lichidă lăsați-o să se răcorească puțin.

glazurare prajitura

13. Scoateți prăjitura din frigider și turnați glazura peste ultima foaie. Nivelați și lăsați glazura să se întărească.

14. Tăiați prăjitura dreptunghiuri sau romburi. Pentru felii frumoase, ștergeți lama cuțitului după fiecare tăietură.

prajitura cu foi fragede si crema de cacao

Cum se păstrează

Această prajitură cu foi și cremă de cacao poate fi pusa in frigider timp de 4-5 zile. Pentru a preveni uscarea foilor, este recomandat sa acoperiti prajitura cu folie alimentara sau sa o puneti într-un recipient cu capac.

De asemenea, prăjitura poate fi congelata timp 1-2 luni, fără glazură. Când doriți să o serviți, lăsați prăjitura să se dezghețe lent, peste noapte, la frigider și aplicați glazura după decongelare.

prajitura cu foi fragede si crema de cacao

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Ingredientele să fie la temperatura camerei înainte de a le folosi.
  • Asigurați-vă că fierbeți crema încă un minut după ce se îngroașă, altfel nu se stabiliează amidonul și crema se va înmuia.
  • Amestecați des în cremă pentru a evita formarea cocoloașelor.
  • Lăsați prăjitura să se răcească complet înainte de a o tăia și ștergeți lama cuțitului după fiecare tăietură ca să aveți secțiuni frumoase și curate.
prajitura cu foi fragede si crema de cacao

Întrebări frecvente

Pot folosi alt tip de lapte pentru cremă?

Da, puteți folosi orice tip de lapte doriți.

Pot face foile în avans?

Da, puteți face foile cu 3-4 zile înainte și le puteți păstra la temperatura camerei, învelite în folie alimentară.

Pot folosi ciocolată albă în loc de ciocolată amăruie?

Da, puteți folosi orice tip de ciocolată doriți pentru glazură.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • prăjitură cu cremă și cafea pe platou
    Prăjitură cu cremă de nuci și cafea - rețeta cu foi de pandișpan și ness
  • Prajitura-Figaro_reteta
    Prăjitura Figaro cu bezea, nucă și gem. Gustul copilăriei cu câteva ingrediente!
  • Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta
    Prăjitura Malaga cu stafide și rom
  • prăjitura chinezoaica
    Prăjitura chinezoiaca cu glazură de gălbenuș

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

prajitura cu foi fragede si crema de cacao

Prajitură cu foi fragede și cremă de cacao

Prajitură cu foi fragede și cremă de cacao, o rețetă clasică cu un twist delicios pentru un desert fin și elegant demn de orice masă de sărbătoare.
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
la rece: 4 hours hours
Timp total: 5 hours hours
Număr de porții: 20
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

6 foi de aprox 38x25 cm

  • 2 ouă (mărime M)
  • 80 g zahăr tos
  • 150 ml lapte
  • 150 ml ulei (de floarea soarelui)
  • 7 g amoniu pentru prăjituri (bicarbonat de amoniu) (un pliculeț)
  • 2 linguri oțet
  • un praf de sare
  • 1 linguriță coajă rasă de portocală (sau coajă de lămâie, zahăr vanilat, etc)
  • 650 g făină tip 000 (+ încă 1 lingură, în caz de nevoie)

crema de cacao

  • 750 ml lapte (3,5% grăsime)
  • 60 g amidon
  • 150 g zahăr tos
  • 40 g cacao neagră
  • 250 g unt cu 82% grăsime
  • 20 ml rom (sau coniac, esență de rom, de vanilie, etc.)

glazura de ciocolată

  • 100 g ciocolată amăruie
  • 50 ml lapte
  • 50 g unt cu 82% grăsime

Instrucțiuni de preparare
 

foi fragede (aprox 38x25 cm)

  • Într-un castron bateți ouăle cu zahărul și un praf de sare până se spumează puțin. Adăugați laptele, uleiul, coaja de lămâie și amoniacul stins cu sucul de lămâie.
    pregatire aluat in castron
  • Peste amestecul de mai sus cerneți făina, apoi frământați până oțineți un aluat omogen, ca o plastilină care nu se lipește de mâini. Dacă simțiți că mai e nevoie, puteți să mai adăugați încă o lingură de făină.
    frămantare aluat
  • Cântăriți aluatul și îl împărțiți în 6 părți egale (la mine au fost 1134 g : 6=189 g/foaie) Întindeți fiecare bucată de aluat în foaie subțire de aprox. 38x25 cm. Presărați făină pe blatul de lucru ca să puteți lucra mai ușor.
    imparrtire aluat
  • Înțepați foile cu o furculiță și coaceți la 175 de grade Celsius (cuptorul preîncălzit!) timp de 8-10 minute, în funcție de cuptor (program static, căldură sus și jos). Nu trebuie să se rumenească! Când s-au colorat ușor pe margini sunt gata!
    foi intepate cu furculita
  • Procedați la fel cu toate foile. Ca să nu se usuce prea tare, așezați-le suprapuse una peste alta și acoperite cu un șervet de bucătărie până când e gata și crema.
    foi fragede pentru prăjituri

crema de ciocolată

  • Într-o crăticioară puneți: zahărul, pudra de cacao și amidonul. Turnați laptele puțin câte puțin și amestecați cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe.
    preegatire crema de cacao
  • Puneți crăticioara la foc mic și fierbeți crema amestecând continuu. După ce se îngroașă mai lăsați crema pe foc încă un minut, ca să se stabilieze amidonul.
    cum se fierbe crema de cacao
  • Dați crăticioara deoparte și peste crema fierbinte puneți untul tăiat cuburi și romul. Amestecați până când untul se topește și se încorporează bine în cremă, apoi lăsați-o să se răcească.
    crema de cacao cu unt si rom

asamblare și răcire

  • Cântăriți crema și împărțiți cantitatea la 5, ca să știți câtă cremă să puneți pe fiecare foaie, în așa fel încât să aveți straturi egale (la mine au fost 1160 g : 5 = 232 g /strat).
    cantarire crema de cacao
  • Alegeți cea mai frumoasă foaie și păstrați-o ca să o puneți deasupra. Ungeți foile cu cremă, mai puțin ultima foaie.
    ungere foi cu crema
  • Înveliți prăjitura în folie alimentară și puneți deasupra o greutate care să preseze foile pentru 15 minute apoi dați prăjitura la frigider pentru cel puțin 4 ore.
    prajitura cu oi la presat

glazura de ciocolată - opțional

  • Mărunțiți ciocolata și o puneți la topit împreună cu untul și laptele. După ce devine lichidă lăsați-o să se răcorească puțin.
    glazura de ciocolata topita
  • Scoateți prăjitura din frigider și turnați glazura peste ultima foaie. Nivelați și lăsați glazura să se întărească.
    crema de cacao peste foi fragede pentru prajitura
  • Tăiați prăjitura dreptunghiuri sau romburi. Pentru felii frumoase, ștergeți lama cuțitului după fiecare tăietură.
    servire prajitura cu foi
Valori nutriționale
Prajitură cu foi fragede și cremă de cacao
Valori per porție
Calorii
409
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
24
g
37
%
Colesterol
 
54
mg
18
%
Carbohidrați
 
44
g
15
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
17
g
19
%
Proteine
 
7
g
14
%
Vitamina A
 
479
IU
10
%
Calciu
 
75
mg
8
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
39 shares

Comentarii

  1. Alexandra a zis

    decembrie 22, 2023 at 9:08 am

    Buna dimineața, îmi doresc să încerc această rețetă și nu dispun de amoniu, îl pot înlocui cu praf de copt sau bicarbonat stins cu oțet? Ce îmi recomandați?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      decembrie 22, 2023 at 9:20 am

      Puteți pune praf de copt, dar mai puțin cam 3-4 grame, nu un pliculeț întreg!

      Răspunde
      • Alexandra a zis

        decembrie 22, 2023 at 11:34 am

        Mulțumesc frumos pentru răspuns! Sunt sigură că va ieși minunat. Sărbători cu pace!

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          decembrie 22, 2023 at 5:33 pm

          Mulțumesc și eu! Sărbători fericite!

          Răspunde
          • Iuliana Sbîrnea a zis

            decembrie 23, 2023 at 7:42 am

            Je t'en prie! Merci beaucoup pour le message ! Je suis tellement heureuse que vous trouviez l'inspiration sur mon blog !

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.