Go Back
+ servings
Cozonac presărat cu fulgi de migdale.
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Coroniță de Crăciun din cozonac cu scorțișoară și migdale. Rețeta de Estonian Kringle.

Coroniță de Crăciun din aluat de cozonac cu unt și scorțișoară, un desert special pentru sărbătorile de iarnă. Află din această rețetă cum să îl faci simplu și ușor!
Preparare20 minutes
Gătire25 minutes
dospire1 hour 10 minutes
Timp total1 hour 55 minutes
Categorie: Deserturi
Cuisine: internationala
Porții: 1 cozonac
Calories: 2249kcal

Ingrediente

pentru aluat

  • 260 g făină tip 000
  • 120 ml lapte călduț
  • 45 g unt cu 82% grăsime topit și răcit
  • 1 gălbenuș de ou la temperatura camerei
  • 16 g zahăr vanilat Bourbon 2 pliculețe
  • 5 g drojdie uscată sau 10 g drojdie proaspătă

umplutura

  • 75 g zahăr brun sau zahăr alb
  • 60 g unt cu 82% grăsime moale
  • 3 g scorțișoară pudră 1 linguriță

deasupra

  • 10 g migdale feliate
  • 1 ou
  • zahăr pudră pentru servit opțional

Mod de preparare

Pregătirea aluatului

  • Într-un castron puneți: laptele, zahărul, sarea, drojdia, gălbenușul de ou și untul topit. Amestecați cu un tel de mână, apoi adăugați făina și frământați 5 minute la robot sau 10-12 minute la mână până când obțineți un aluat neted și nelipicios.
    faina cernuta in castron pentru aluat de cozonac cu scortisoara
  • Acoperiți castronul cu folie alimentară și lăsați-l să se odihnească la temperatura camerei timp de 10 minute pentru a da timp glutenului să se relaxeze.
    aluat in castron la dospit

Modelare cozonac cu scorțișoară și migdale

  • Întindeți aluatul cu sucitorul într-o foaie de aprox. 6 mm grosime și dimensiuni de 40x30 cm.
    aluat de cozonac intins cu sucitorul
  • Amestecați zahărul, pudra de scorțișoară și untul moale până obțineți o cremă moale, omogenă. Păstrați deoparte 1 linguriță de cremă iar restul o întindeți pe toată suprafața aluatului, lăsând 1 cm de aluat neuns de jur împrejur.
    umplere coonac cu scortisoara
  • Rulați strâns aluatul pe marginea lungă, într-un cilindru. Ciupiți și sigilați marginea aluatului ca să nu se desfacă.
    sigilare aluat
  • Folosind un cuțit ascuțit, tăiați aluatul pe lungime în două părți egale pe care le împletiți ca pe o sfoară. Uniți apoi capetele aluatului formând o coroniță.
    impletire aluat cozonac cu scortisoara

Dospire

  • Așezați coronița în tavă, peste hârtie de copt. și o acoperiți cu un castron așezat cu gura în jos. Lăsați-o să crească până își dublează volumul, aproximativ 1 oră.
    coronita de Craciun la dospit
  • Înainte de a da coronița la cuptor, o ungeți cu un ou bătut împreună cu crema de unt și scorțișoară păstrată deoparte. La final presărați fulgii de migdale.
    fulgi de migdale presarati peste coronita de craciun

Coacerea

  • Coaceți cozonacul cu scorțișoară timp de 15 minute în cuptorul preîncălzit la 200 C, apoi reduceți temperatura la 180 C si coaceți încă 10 minute.
    coronita de craciun la cuptor
  • Veți obține o coroniță de cozonac rumenită, crocantă la exterior, moale și aromată la interior. Lăsați-o să se răcească, iar înainte de servire presărați-o cu zahăr pudră (opțional).
    Cozonac presărat cu fulgi de migdale.

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 2249kcal | Carbohidrați: 290g | Proteine: 43g | Grăsimi: 104g | Colesterol: 435mg | Fibre: 9g | Zahăr: 98g | Vitamina A: 3090IU | Calciu: 266mg