Coroniță de Crăciun din cozonac cu scorțișoară și migdale. Rețeta de Estonian Kringle.
Coroniță de Crăciun din aluat de cozonac cu unt și scorțișoară, un desert special pentru sărbătorile de iarnă. Află din această rețetă cum să îl faci simplu și ușor!
Preparare20 minutes mins
Gătire25 minutes mins
dospire1 hour hr 10 minutes mins
Timp total1 hour hr 55 minutes mins
Categorie: Deserturi
Cuisine: internationala
Porții: 1 cozonac
Calories: 2249kcal
pentru aluat
- 260 g făină tip 000
- 120 ml lapte călduț
- 45 g unt cu 82% grăsime topit și răcit
- 1 gălbenuș de ou la temperatura camerei
- 16 g zahăr vanilat Bourbon 2 pliculețe
- 5 g drojdie uscată sau 10 g drojdie proaspătă
umplutura
- 75 g zahăr brun sau zahăr alb
- 60 g unt cu 82% grăsime moale
- 3 g scorțișoară pudră 1 linguriță
deasupra
- 10 g migdale feliate
- 1 ou
- zahăr pudră pentru servit opțional
Pregătirea aluatului
Într-un castron puneți: laptele, zahărul, sarea, drojdia, gălbenușul de ou și untul topit. Amestecați cu un tel de mână, apoi adăugați făina și frământați 5 minute la robot sau 10-12 minute la mână până când obțineți un aluat neted și nelipicios.
Acoperiți castronul cu folie alimentară și lăsați-l să se odihnească la temperatura camerei timp de 10 minute pentru a da timp glutenului să se relaxeze.
Modelare cozonac cu scorțișoară și migdale
Întindeți aluatul cu sucitorul într-o foaie de aprox. 6 mm grosime și dimensiuni de 40x30 cm.
Amestecați zahărul, pudra de scorțișoară și untul moale până obțineți o cremă moale, omogenă. Păstrați deoparte 1 linguriță de cremă iar restul o întindeți pe toată suprafața aluatului, lăsând 1 cm de aluat neuns de jur împrejur.
Rulați strâns aluatul pe marginea lungă, într-un cilindru. Ciupiți și sigilați marginea aluatului ca să nu se desfacă.
Folosind un cuțit ascuțit, tăiați aluatul pe lungime în două părți egale pe care le împletiți ca pe o sfoară. Uniți apoi capetele aluatului formând o coroniță.
Dospire
Așezați coronița în tavă, peste hârtie de copt. și o acoperiți cu un castron așezat cu gura în jos. Lăsați-o să crească până își dublează volumul, aproximativ 1 oră.
Înainte de a da coronița la cuptor, o ungeți cu un ou bătut împreună cu crema de unt și scorțișoară păstrată deoparte. La final presărați fulgii de migdale.
Coacerea
Coaceți cozonacul cu scorțișoară timp de 15 minute în cuptorul preîncălzit la 200 C, apoi reduceți temperatura la 180 C si coaceți încă 10 minute.
Veți obține o coroniță de cozonac rumenită, crocantă la exterior, moale și aromată la interior. Lăsați-o să se răcească, iar înainte de servire presărați-o cu zahăr pudră (opțional).
Calorii: 2249kcal | Carbohidrați: 290g | Proteine: 43g | Grăsimi: 104g | Colesterol: 435mg | Fibre: 9g | Zahăr: 98g | Vitamina A: 3090IU | Calciu: 266mg