Go Back
+ servings
Prajitura cu gem si aluat razuit
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 5 votes

Prăjitura cu gem și aluat răzuit cu unt sau untură

Rețeta clasică de prăjitura cu gem și aluat răzuit ca în copilărie. Aluat fraged și crocant și umplutură groasă și delicioasă de gem și nucă.
Preparare30 minutes
Gătire40 minutes
Timp total1 hour 10 minutes
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 20
Calories: 319kcal

Ingrediente

pentru aluat fraged - tavă ~ 32x20x7 cm

  • 250 g unt rece cu 82% grăsime sau 180 g untură
  • 100 g zahăr pudră
  • 10 g zahăr vanilat
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 3 gălbenușuri
  • 500 g făină tip 000
  • 1 linguriţă praf de copt
  • un praf de sare
  • 3-4 linguri apă rece

pentru umplutură

  • 3 albușuri
  • un praf de sare
  • 50 g zahăr
  • 350 g magiun de prune sau un gem acrișor mai gros
  • 150 g miez de nucă măcinat
  • 1 lingură rom

Mod de preparare

  • În vasul robotului puneți: făina, praful de copt, sarea, zahărul pudră și untul rece tăiat cuburi mici. Mixați 30 de secunde să se combine.
    prajitura cu gem si aluat razuit - aluat frged la robot
  • Adăugați gălbenușurile pe rând, mixând 10 secunde după fiecare. Veți avea la final un aluat încă nisipos, care nu se leagă.
    prajitura cu gem si aluat razuit - adaugare galbenusuri in aluat
  • Adăugați 3-4 linguri de apă rece și mixați până când aluatul se leagă. 3 linguri de apă ar trebui să fie suficient, dar în funcție de făina folosită e posibil să fie necesară încă o lingură de apă.
    prajitura cu gem si aluat razuit - apa adaugata in aluat fraged
  • Răsturnați aluatul pe o folie alimentară, îl împachetați și îl dați la frigider pentru 30 de minute.
    prajitura cu gem si aluat razuit - aluat fraged impachetat in folie alimentara
  • După ce aluatul s-a răcit, îl scoateți din frigider, păstrați ⅔ din el pe blatul de lucru presărat cu puțină făină, iar restul de ⅓ de aluat îl băgați la congelator.
    impartire aluat
  • Întindeți aluatul cu sucitorul la dimensiuni cu 1 cm mai mari decât dimensiunile tăvii și ajutându-vă de sucitor, mutați-l în tava tapetată cu hârtie de copt. Ridicați aluatul 1 cm pe marginile tăvii.
    blat fraged in tava
  • Mixați albușurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă. Adăugați zahărul tos și mixați din nou până se întăresc și devin ușor lucioase.
    albusuri batute spuma
  • Puneți gemul și nuca măcinată într-un castron. Turnați romul apoi încorporați spuma de albușuri amestecând ușor.
    prajitura raioasa - umplutura
  • Turnați umplutura în tavă peste aluatul fraged și nivelați cu o spatulă.
    prajitura cu gem si aluat razuit - intindere umplutura in tava
  • Scoateți restul de aluat din congelator și îl radeți pe răzătoarea cu găuri mari direct în tavă peste umplutura de gem.
    prajitura cu gem si aluat razuit - aluat dat pe razatoare
  • Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 175 grade pentru aproximativ 30 de minute sau până când se rumenește ușor.
    tava cu prajitura cu aluat razuit la cuptor
  • Lăsați prăjitura să se răcească în tavă înainte să o tăiați.
    Prajitura cu gem si aluat razuit

Notă

  • Mai ales dacă folosiți unt, e de preferat să frământați aluatul la robot și nu la mână. Căldura mâinilor înmoaie prea mult untul. Dacă nu aveți robot frământați aluatul cu 2 furculițe.
  • Nu frământați aluatul în exces pentru că se va întări și nu va mai fi fraged!
  • Dacă vă plac deserturile mai dulci șidoriți să mai adăugați zahăr în aluat, folosiți zahăr pudră, nu zahăr tos!
  • Adaptați timpul de coacere la cuptorul vostru și coaceți prăjitura doar până când aluatul devine ușor uscat și rumenit atât deasupra cât și dedesubt. Un timp prea scurt de coacere face ca aluatul să rămână crud și umed în interior. Dacă dimpotrivă, coaceți prea mult prăjitura, aluatul se va usca prea tare.
  • Ca să o puteți tăia în felii frumoase, prăjitura trebuie lăsată să se răcească foarte bine.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 319kcal | Carbohidrați: 39g | Proteine: 5g | Grăsimi: 16g | Colesterol: 56mg | Fibre: 1g | Zahăr: 17g | Vitamina A: 353IU | Calciu: 22mg