Go Back
+ servings
felii de paine fara framantare cu secara si seminte
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Pâine fără frământare cu făină de secară coaptă în oală de fontă

Pâine fără frământare cu făină de secară ușor de făcut și delicioasă! Doar combinați ingredientele și lăsați timpul să facă magia!
Preparare15 minutes
Gătire45 minutes
dospire8 hours
Timp total9 hours
Categorie: Pâine
Cuisine: Romaneasca
Porții: 1 pâine
Calories: 1947kcal

Ingrediente

  • 300 g făină albă tip 650 cu min. 11 g proteine
  • 200 g făină de secară
  • 450 ml apă ușor căldută maxim 40 de grade!
  • 7 g drojdie uscată instant
  • 10 g sare
  • 1 linguriță zahăr brun
  • 25 g mix de semințe in, floarea soarelui, dovleac, susan

Mod de preparare

  • Puneți toate ingredientele într-un castron încăpător (în care să poată crește aluatul) și amestecați-le pur și simplu cu o lingură.
    reteta paine cu secara ara framantare - amestecare ingrediente
  • Acoperiți castronul cu un capac sau cu folie alimentară și lăsați aluatul să dospească timp de 1 oră la ~20-21 grade Celsius sau doar 45 de minute dacă temperatura e mai mare ~23-24 grade.
    aluat fara framantare la dospit in vas cu capac
  • Cu mâna umedă sau cu o lingură de lemn, amestecați aluatul timp de aprox. 20 de secunde, apoi acoperiți castronul și îl băgați la frigider pentru 6-10 ore.
    aluat pentru paine fara framantare
  • Răsturnați aluatul rece pe blatul presărat cu făină, îl împăturiți puțin ajutndu-vă de o racletă de plastic, apoi îl acoperiți cu castronul pus invers sau cu un prosop și îl lăsați să se odinească timp de 20 minute la temperatura camerei.
    aluat cu faina de secara pentru paine
  • Într-un baneton sau într-un coș de nuiele puneți un șervet de bumbac și îl presărați generos cu făină. Dați formă pâinii ajutându-vă de racletă și așezați-o în coș. Acoperiți-o cu o pungă de plastic și lăsați-o să dospească timp de 45-60 minute, acoperită cu un șervet.
    reteta paine cu secara ara framantare - dospire in baneton
  • Între timp băgați oala de fontă cu tot cu capac în cuptor și încingeți cuptorul la 230 de grade (treapta maximă la cuptoarele pe gaz).
    oala de fonta cu capac la incalzit in cuptor
  • Răsturnați pâinea pe o hârtie de copt și o crestați cu o lamă sau cu un cuțit foarte ascuțit.
    aluat de paine pe hartie de copt
  • Scoateți oala din cuptor, puneți pâinea în oală ajutându-vă de colțurile hârtiei de copt, puneți capacul și băgați oala cu pâine în cuptor.
    oala de fonta in cuptor
  • După 20 de minute, deschideți ușa cuptorului și îndepărtați capacul. Coaceți pâinea încă 25 de minute la aceeași temperatură.
    coacere paine de secara in oala de fonta fara capac
  • Scoateți cu grijă pâinea din oală și lăsați-o să se răcească complet pe un grătar înainte să o tăiați.
    paine cu secara la racit pe gratar

Video

Notă

  • Pentru a nu strica echilibrul dintre făină și lichid, vă recomand să cântăriți toate ingredientele pe un cântar de bucătărie, nu le puneți din ochi!
  • Puteți lăsa aluatul la frigider între 6 și 10 ore, așadar vă puteți organiza cum vă convine: să coaceți pâinea seara sau dimineața.
  • Aluatul este foarte lipicios și moale, așa că nu vă stresați prea mult să dați ormă pâinii. E suficient să formați cât de cât o bilă.
  • Când puneți pâinea în oala fiebinte, trebuie să vă mișcați foarte repede, pentru ca oala să nu apuce să se răcească prea mult!
  • În primele 12 ore după coacere, miezul pâinii poate să vi se pară ușor umed. Este normal, nu înseamnă că pâinea nu e coaptă bine. Peste câteva ore se va usca și nu mai pare atât de umedă.
  • Pâinea cu făină de secară își intensifică aroma în timp, așa că întârziați cât puteți momentul tăierii. Cu cât are mai mult timp de odină, cu atât e mai aromată și mai bună!
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 1947kcal | Carbohidrați: 375g | Proteine: 68g | Grăsimi: 21g | Fibre: 34g | Zahăr: 4g | Vitamina A: 10IU | Calciu: 109mg