Puneți rasolul de vită la fiert în 4 litri de apă în care adaugați o linguriță de sare. Focul să fie mediu spre mic.
Cu ajutorul unei spumiere, îndepărtați spuma care se formează deasupra.
Fierbeți supa la foc mic, cu capac, până când intră ușor furculița în carne. Pe plită poate dura aprox. 2 ore. Dacă aveți un multicooker sau o oală sub presiune, e gata în aprox. 45 de minute.
Scoateți rasolul din supă, lăsați-l să se răcorească puțin, apoi îl curățați de carne. Tăiați carnea cubulețe mici de aprox. 2 cm și păstrați-o deoparte acoperită cu un capac.
Ca să aveți o ciorbă limpede și să vă asigurați că nu a rămas vreun os mic în oală, strecurați supa printr-o sită deasă.
Tăiați legumele cubulețe mici. Puneți în supă mai întâi morcovul, ceapa, țelina și rădăcina de păstârnac, iar când acestea sunt pe jumătate fierte adăugați cartofii și mazărea congelată. Dacă foloșiți mazăre din conservă, o adăugați mai târziu pentru că este deja gătită.
Când cartofii sunt fierți, potriviți gustul de sare, apoi puneți în oală cuburile de carne, sucul de roșii și tot acum puneți și mazărea din conservă (dacă folosiți). Lăsați ciorba să mai dea câteva clocote, aproximativ 5 minute.
Stingeți focul și presărați leușteanul spălat și tocat mărunt. Acoperiți oala cu capac și lăsați ciorba deoparte 10 minute să se infuzeze leușteanul și să se așeze gustul.
Serviți ciorba țărănească din rasol de vită fierbinte, cu pâine proaspătă, ardei iute și smântână pentru doritori.