Într-un castron mare, cerneți făina, apoi presărați sarea pe marginea castronului, iar în mijloc puneți zahărul, drojdia uscată, untul moale și iaurtul. Începeți să amestecați ingredientele din mijloc cu mâna, înglobând ușor, ușor din făina cu sare de pe margini. Alternativ, turnați câte puțin din laptele călduț.
Nu frământați prea mult în această fază, ci doar până când nu mai aveți făină uscată și ați obținut un aluat moale și foarte lipicios. Acoperiți castronul cu un șervet și lăsați aluatul să se odinească 20 de minute ca să se formeze rețeaua de gluten.
Frământați aluatul cu mâna până când devine fin și nu se mai lipește foarte tare de pereții castronului (aprox. 10 minute). Mutați aluatul într-un castron uns cu ulei, acoperiți castronul și lăsați aluatul să crească timp de 30 de minute.
Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și îl întindeți cu sucitorul într-o foaie de aprox. 50x60 cm și grosime de 3 mm. Aveți grijă să aveți tot timpul un strat subțire de faină sub aluat ca să nu se lipească de blatul de lucru.
Pe una dintre marginile lungi, la distanță de 10 cm de margine, faceți mai multe tăieturi de 8 cm lungime, la intervale de 2 cm, așa cum se vede în fotografie. Începeți să rulați aluatul pe latura lungă opusă celei tăiate, formând un cilindru lung de aluat. Tăieturile trebuie să vină deasupra cilindrului, iar capătul aluatului îl ascundeți sub cilindru.
Învârtiți cilindrul de aluat formând o spirală. Mutați pâinea XXL în tava cuptorului pe hârtie de copt, o acoperiți cu un șervet și o lăsați să dospească încă 30-45 de minute, în funcție de cât e de cald în bucătărie. Înainte să o băgați în cuptor, ungeți pâinea cu un gălbenuș de ou și presărați semințe de susan.
Coaceți pâinea la 180 de grade pentru 25-30 de minute sau până când e frumos rumenită. La cuptoarele electrice, căldură sus și jos, fără ventilație. La cupoarele pe gaz, folosiți treapta medie. Cuptorul să fie preîncălzit!
Pentru un luciu frumos și mai multă aromă, imediat după ce ce scoateți pâinea din cuptor, cu o pensulă, o ungeți cu unt topit pe toată suprafața.