Go Back
+ servings
paine cu lapte si iaurt văzută de sus
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Pâine pufoasă de casă - rețeta de pâine XXL cu lapte și iaurt

Cauți o rețetă de pâine pufoasă de casă? Încearcă această pâine cu lapte și iaurt, ușor de făcut și care se păstrează moale mult timp!
Preparare20 minutes
Gătire30 minutes
Timp total50 minutes
Categorie: Pâine
Cuisine: internationala
Porții: 1 pâine de aprox. 1 kg
Calories: 3861kcal

Ingrediente

  • 800 g făină tip 650
  • 10 g drojdie uscată sau 30 g drojdie proaspătă
  • 10 g zahăr
  • 15 g sare
  • 450 ml lapte călduț maxim 40 de grade
  • 150 g iaurt natural 3,5% grăsime
  • 50 g unt cu 82% grăsime foarte moale

în plus - pentru uns deasupra

Mod de preparare

  • Într-un castron mare, cerneți făina, apoi presărați sarea pe marginea castronului, iar în mijloc puneți zahărul, drojdia uscată, untul moale și iaurtul. Începeți să amestecați ingredientele din mijloc cu mâna, înglobând ușor, ușor din făina cu sare de pe margini. Alternativ, turnați câte puțin din laptele călduț.
    pregatire aluat cu lapte pentru paine
  • Nu frământați prea mult în această fază, ci doar până când nu mai aveți făină uscată și ați obținut un aluat moale și foarte lipicios. Acoperiți castronul cu un șervet și lăsați aluatul să se odinească 20 de minute ca să se formeze rețeaua de gluten.
    aluat acoperit cu servet pentru dospire
  • Frământați aluatul cu mâna până când devine fin și nu se mai lipește foarte tare de pereții castronului (aprox. 10 minute). Mutați aluatul într-un castron uns cu ulei, acoperiți castronul și lăsați aluatul să crească timp de 30 de minute.
    aluat in castron pentru dospit
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și îl întindeți cu sucitorul într-o foaie de aprox. 50x60 cm și grosime de 3 mm. Aveți grijă să aveți tot timpul un strat subțire de faină sub aluat ca să nu se lipească de blatul de lucru.
    intindere aluat de paine cu sucitorul
  • Pe una dintre marginile lungi, la distanță de 10 cm de margine, faceți mai multe tăieturi de 8 cm lungime, la intervale de 2 cm, așa cum se vede în fotografie. Începeți să rulați aluatul pe latura lungă opusă celei tăiate, formând un cilindru lung de aluat. Tăieturile trebuie să vină deasupra cilindrului, iar capătul aluatului îl ascundeți sub cilindru.
    rulare aluat
  • Învârtiți cilindrul de aluat formând o spirală. Mutați pâinea XXL în tava cuptorului pe hârtie de copt, o acoperiți cu un șervet și o lăsați să dospească încă 30-45 de minute, în funcție de cât e de cald în bucătărie. Înainte să o băgați în cuptor, ungeți pâinea cu un gălbenuș de ou și presărați semințe de susan.
    rasucire aluat pentru paine cu lapte
  • Coaceți pâinea la 180 de grade pentru 25-30 de minute sau până când e frumos rumenită. La cuptoarele electrice, căldură sus și jos, fără ventilație. La cupoarele pe gaz, folosiți treapta medie. Cuptorul să fie preîncălzit!
    paine pufoasa cu lapte la cuptor
  • Pentru un luciu frumos și mai multă aromă, imediat după ce ce scoateți pâinea din cuptor, cu o pensulă, o ungeți cu unt topit pe toată suprafața.
    paine cu lapte unsa cu unt topit dupa coacere

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 3861kcal | Carbohidrați: 653g | Proteine: 108g | Grăsimi: 86g | Colesterol: 226mg | Fibre: 24g | Zahăr: 41g | Vitamina A: 2650IU | Calciu: 906mg