Timp estimat pentru citit: 9 minute
Cauți o rețetă de pâine pufoasă de casă? Încearcă această pâine învârtită cu lapte și iaurt. Este extraordinar de frumoasă și se păstrează moale și proaspătă mult timp!
Sunt foarte încântată de această pâine ușoară și moale ca un norișor. Eu am numit-o în glumă "pâine XXL" pentru că e mare cât tava cuptorului! Și nu doar că are o formă frumoasă și e superb rumenită, dar miezul e atât de fin și de untos! În rețeta video puteți vedea cum se desface în fâșii fine ca un cozonac!
Și e minunat că își păstrează calitățile timp de 2-3 zile, astfel te poți bucura de o pâine excelentă mai mult timp.
Ai putea crede că e o pâine greu de făcut, dar nu e deloc așa! Se face ușor și nici nu ai nevoie de robot pentru frământat. Aluatul conține lapte și unt, așa că e moale și se poate frământa ușor cu mâna. E o plăcere să lucrezi cu el!
Dacă nu doriți să folosiți lactate în aluatul de pâine, încercați rețeta mea de pâine albă la tavă. Mulți cititori au testat-o și nu au fost dezamăgiți!
Mergi direct la:
Ingrediente
Mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru acastă rețetă de pâine pufoasă de casă. Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă.
Câteva cuvinte despre ingrediente:
- făină - pentru cele mai bune rezultate, folosiți o făină specială pentru pâine, tip 650 și căutați pe etichetă ca procentul de proteine să fie de minim 11%
- lapte - integral, cu 3,5% grăsime, nu degresat!
- iaurt - natural, cu 3,5% grăsime, nu degresat, nu iaurt grecesc
- unt - cu 82% grăsime și să fie foarte moale ca să îl puteți încorpora ușor în aluat
- drojdie - eu folosesc mereu drojdie uscată instant, dar puteți folosi și drojdie proaspătă
- sare - se calculează ca 2% din cantitatea de făină folosită
- zahăr - o cantitate mică de zahăr îmunătățește gustul și potențează acțiunea drojdiei
în plus, opțional - pentru uns pâinea deasupra
- gălbenuș de ou
- semințe de susan
- unt topit
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum să faci pâine pufoasă de casă - rețeta pas cu pas
1. Într-un castron mare, cerneți făina, apoi presărați sarea pe marginea castronului, iar în mijloc puneți zahărul, drojdia uscată, untul moale și iaurtul. Începeți să amestecați ingredientele din mijloc cu mâna, înglobând ușor, ușor din făina cu sare de pe margini. Alternativ, turnați câte puțin din laptele călduț.
2. Nu frământați prea mult în această fază, ci doar până când nu mai aveți făină uscată și ați obținut un aluat moale și foarte lipicios. Acoperiți castronul cu un șervet și lăsați aluatul să se odinească 20 de minute ca să se formeze rețeaua de gluten.
3. Frământați aluatul cu mâna până când devine fin și nu se mai lipește foarte tare de pereții castronului (aprox. 10 minute). Mutați aluatul într-un castron uns cu ulei, acoperiți castronul și lăsați aluatul să crească timp de 30 de minute.
4. Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și îl întindeți cu sucitorul într-o foaie de aprox. 50x60 cm și grosime de 3 mm. Aveți grijă să aveți tot timpul un strat subțire de faină sub aluat ca să nu se lipească de blatul de lucru.
5. Pe una dintre marginile lungi, la distanță de 10 cm de margine, faceți mai multe tăieturi de 8 cm lungime, la intervale de 2 cm, așa cum se vede în fotografie. Începeți să rulați aluatul pe latura lungă opusă celei tăiate, formând un cilindru lung de aluat. Tăieturile trebuie să vină deasupra cilindrului, iar capătul aluatului îl ascundeți sub cilindru.
6. Învârtiți cilindrul de aluat formând o spirală. Mutați pâinea XXL în tava cuptorului pe hârtie de copt, o acoperiți cu un șervet și o lăsați să dospească încă 30-45 de minute, în funcție de cât e de cald în bucătărie. Înainte să o băgați în cuptor, ungeți pâinea cu un gălbenuș de ou și presărați semințe de susan.
7. Coaceți pâinea la 180 de grade pentru 25-30 de minute sau până când e frumos rumenită. La cuptoarele electrice, căldură sus și jos, fără ventilație. La cupoarele pe gaz, folosiți treapta medie. Cuptorul să fie preîncălzit!
8. Pentru un luciu frumos și mai multă aromă, imediat după ce ce scoateți pâinea din cuptor, cu o pensulă, o ungeți cu unt topit pe toată suprafața.
Cum se păstrează această pâine pufoasă de casă
Pâinea de casă poate se menține proaspătă pentru mai mult timp dacă o păstrați într-un loc răcoros și uscat, de preferat într-o pungă de hârtie sau învelită într-un prosop de bucătărie din bumbac.
Păstrarea pâinii la temperatura camerei poate duce la uscarea sa mai rapidă, de aceea este bine să o păstrați într-un loc răcoros sau chiar în frigider.
Dacă doriți să o păstrați pentru o perioadă mai lungă de timp, o puteți congela ambalată în pungi de plastic groase, speciale pentru congelator.
Puteți congela pâinea întreagă, tăiată jumătăți, sferturi sau chiar feliată. Când vreți să o consumați, o lăsați să se dezghețe lent, la temperatura camerei.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Pentru a nu strica echilibrul dintre făină și lichid, vă recomand să cântăriți toate ingredientele pe un cântar de bucătărie, nu le puneți din ochi!
- Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
- Pentru ca pâinea să dospească mai repede, e bine ca laptele să fie ușor călduț, dar la maxim 40 de grade pentru a nu afecta drojdia.
Întrebări frecvente
Da, după frământare puteți face prima dospire la rece. A doua zi, lăsați-l să ajungă la temperatura camerei și continuați rețeta.
Nu adăugați făină în plus! Acest aluat conține multe lichide și grăsimi, e normal să fie mai lipicios la început. După frământare veți vedea că se leagă, devine fin și elastic și nu mai e chiar atât de lipicios.
Da, puteți frământa la robot timp de 5-7 minute.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare de pâine dospită cu drojdie? Iată ce mai găsești pe blog:
Pentru inspirație, la Dana de la Prăjiturici și altele găsiți o pâine cu lapte împletită.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pâine pufoasă de casă - rețeta de pâine XXL cu lapte și iaurt
Rețeta Video
Ingrediente
- 800 g făină tip 650
- 10 g drojdie uscată (sau 30 g drojdie proaspătă)
- 10 g zahăr
- 15 g sare
- 450 ml lapte călduț (maxim 40 de grade)
- 150 g iaurt natural (3,5% grăsime)
- 50 g unt cu 82% grăsime (foarte moale)
în plus - pentru uns deasupra
- 1 gălbenuș
- 1 lingură semințe de susan
- 20 g unt 82% grăsime (topit)
Instrucțiuni de preparare
- Într-un castron mare, cerneți făina, apoi presărați sarea pe marginea castronului, iar în mijloc puneți zahărul, drojdia uscată, untul moale și iaurtul. Începeți să amestecați ingredientele din mijloc cu mâna, înglobând ușor, ușor din făina cu sare de pe margini. Alternativ, turnați câte puțin din laptele călduț.
- Nu frământați prea mult în această fază, ci doar până când nu mai aveți făină uscată și ați obținut un aluat moale și foarte lipicios. Acoperiți castronul cu un șervet și lăsați aluatul să se odinească 20 de minute ca să se formeze rețeaua de gluten.
- Frământați aluatul cu mâna până când devine fin și nu se mai lipește foarte tare de pereții castronului (aprox. 10 minute). Mutați aluatul într-un castron uns cu ulei, acoperiți castronul și lăsați aluatul să crească timp de 30 de minute.
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și îl întindeți cu sucitorul într-o foaie de aprox. 50x60 cm și grosime de 3 mm. Aveți grijă să aveți tot timpul un strat subțire de faină sub aluat ca să nu se lipească de blatul de lucru.
- Pe una dintre marginile lungi, la distanță de 10 cm de margine, faceți mai multe tăieturi de 8 cm lungime, la intervale de 2 cm, așa cum se vede în fotografie. Începeți să rulați aluatul pe latura lungă opusă celei tăiate, formând un cilindru lung de aluat. Tăieturile trebuie să vină deasupra cilindrului, iar capătul aluatului îl ascundeți sub cilindru.
- Învârtiți cilindrul de aluat formând o spirală. Mutați pâinea XXL în tava cuptorului pe hârtie de copt, o acoperiți cu un șervet și o lăsați să dospească încă 30-45 de minute, în funcție de cât e de cald în bucătărie. Înainte să o băgați în cuptor, ungeți pâinea cu un gălbenuș de ou și presărați semințe de susan.
- Coaceți pâinea la 180 de grade pentru 25-30 de minute sau până când e frumos rumenită. La cuptoarele electrice, căldură sus și jos, fără ventilație. La cupoarele pe gaz, folosiți treapta medie. Cuptorul să fie preîncălzit!
- Pentru un luciu frumos și mai multă aromă, imediat după ce ce scoateți pâinea din cuptor, cu o pensulă, o ungeți cu unt topit pe toată suprafața.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu