Go Back
+ servings
prajitura cu mac si aluat fraged
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Prăjitură cu mac și aluat fraged cu unt sau untură

Prăjitură cu mac sau linzer cu mac. Are un strat gros de umplutură delicioasă și un aluat fraged, care se topește în gură!
Preparare30 minutes
Gătire40 minutes
Timp total1 hour 10 minutes
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 20
Calories: 294kcal

Ingrediente

pentru aluat - tava 30x25 cm

  • 400 g făină tip 000
  • 150 g unt cu 82% grăsime sau 120 g untură
  • 30 g zahar pudră
  • 16 g zahăr vanilat 2 pliculețe
  • 10 g praf de copt 1 pliculeț
  • 2 gălbenușuri
  • 150 g iaurt
  • 1 lingură coajă rasă de citrice lămâie sau portocală
  • un praf de sare

umplutura

  • 250 g semințe de mac măcinate
  • 100 g zahăr
  • 50 g unt
  • 250 ml lapte
  • 100 g făină
  • 16 g zahăr vanilat 2 pliculețe
  • 3 albușuri
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 30 g coajă confiată de portocale
  • 60 g stafide hidratate în rom timp de 1 oră
  • 30 ml rom
  • 1 linguriță rasă praf de copt
  • un praf de sare

deasupra

  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură de lapte
  • 1 lingură zahăr tos

Mod de preparare

aluatul - tava 30x25 cm

  • Puneți toate ingredientele din lista pentru aluat într-un castron și frământați doar până când obțineți o bilă de aluat moale.
    reteta prajitura cu crema de mac si aluat fraged - pregatire aluat
  • Împărțiți aluatul astfel: ⅔ pentru foaia de jos și ⅓ pentru grilajul de deasupra. Fiecare bucată de aluat o ambalați în folie alimentară și le dați pe amândouă la frigider pentru ~30 de minute, timp în care vă ocupați de umplutură.

cremă de mac

  • Măcinați macul cu o râșniță. Dacă vreți o textură mai interesantă, ușor crocantă, păstrați 1-2 linguri de mac nemăcinat și le adaugați în umplutură.
    reteta prajitura cu crema de mac si aluat fraged - fierbere mac
  • Puneți laptele la fiert împreună cu zahărul, sarea și macul. Fierbeți până când simțiți la mână că s-a îngroșat.
  • Stingeți focul și adăugați untul. Amestecați până când untul se topește, apoi lăsați crema de mac să se răcească.
    reteta prajitura cu crema de mac si aluat fraged - pregatire crema de mac
  • După răcire, amestecați macul cu restul de ingrediente: făina, praful de copt, cojile de citrice, romul și stafidele hidratate în prealabil.
  • Bateți albușurile spumă și le încorporați cu o spatulă în amestecul de mac pregătit.
    reteta prajitura cu crema de mac si aluat fraged - aluat in tava

montare și coacere

  • Scoateți de la frigider bucata mai mare de aluat și o întindeți cu sucitorul la dimensiunea tăvii. O așezați în tavă peste hârtia de copt.
  • Turnați umplutura de mac și nivelați.
    reteta prajitura cu crema de mac si aluat fraged - umplere si montare
  • Scoateți și cealaltă bucată de aluat din frigider și o întindeți într-o foaie de aprox. 2 mm grosime. Tăiați fâșii de ~ 2 cm lățime și le așezați pe diagonală peste umplutura de mac.
  • Cu o pensulă, ungeți fâșiile cu gălbenușul de ou subțiat cu o lingură de lapte. Presărați deaspra zahăr tos.
    reteta prajitura cu crema de mac si aluat fraged - coacere
  • Coaceți prăjitura la 170 de grade Celsius pentru 35-40 de minute sau până când vedeți că aluatul se desprinde de tavă și deasupra e frumos rumenită. Lăsați prăjitura să se răcească în tavă înainte să o tăiați.

Video

Notă

  • Mai ales dacă folosiți unt, e de preferat să frământați aluatul la robot și nu la mână. Căldura mâinilor înmoaie prea mult untul. Dacă nu aveți robot frământați aluatul cu 2 furculițe sau ajutați-vă de o racletă de plastic.
  • Dacă nu vreți să faceți un grilaj deasupra, puteți împărți aluatul în 2 părți egale și să întindeți 2 foi mai subțiri. Una o așezați la baza tăvii, iar pe cealaltă peste umplutură. Foaia de deasupra o înțepați cu o furculiță înainte de coacere ca să nu se umfle și pentru ca umplutura de mac să poată respira în cuptor.
  • De asemenea, aluatul pentru grilaj, îl puteți băga la congelator, nu la frigider. În acest fel se va întări mai mult și îl puteți da pe răzătoare în loc să îl întindeți și să îl tăiați fâșii pentru grilaj.
  • Nu lăsati aluatul la frigider mai mult de 30 de minute. Untul se va întâri prea mult, aluatul va fi greu de întins și va crăpa. Dacă totuși l-ați ținut mai mult și a devenit prea tare, frământați-l puțin cu mâinile înainte de a-l întinde cu sucitorul.
  • Înainte să scoateți prăjitura din cuptor ridicați ușor un colț și uitați-vă să vă asigurați că blatul de unt este bine copt și dedesubt.
  • Nu lăsați prăjitura prea mult în cuptor pentru că umplutura se va usca prea tare.
  • Ca să o puteți tăia în felii frumoase, prăjitura trebuie lăsată să se răcească foarte bine.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 294kcal | Carbohidrați: 35g | Proteine: 6g | Grăsimi: 15g | Colesterol: 43mg | Fibre: 3g | Zahăr: 11g | Vitamina A: 305IU | Calciu: 215mg