6ardei graşiai mei au fost roşii, potrivit de mari
500gcarne tocată amestec porc cu vită
1ceapă uscată
1morcov
2linguri de orez
2roşii maribine coapte (sau ½ de conservă de roşii tocate)
50mlde ulei
sarepiper, boia de ardei dulce, cimbru uscat - după gust
puţin pătrunjel verde
Mod de preparare
Pregătirea ardeilor: Spălăm ardeii și tăiem la fiecare câte un căpăcel cu codița. Îi curățăm de semințele și nervurile din interior.
Călirea legumelor: Tocăm ceapa mărunt și dăm morcovul pe răzătoare. Le călim în ulei timp de 2-3 minute până când ceapa devine sticloasă. Adăugăm orezul și mai călim încă 2 minute, apoi lăsăm amestecul să se răcorească.
Pregatirea umpluturii: Într-un castron punem carnea tocată și o condimentăm după gust cu sare, piper, boia de ardei și cimbru uscat. Adăugăm ceapa călită, orezul și puțin pătrunjel verde tocat fin și amestecăm bine compoziția.
Umplerea ardeilor: Umplem ardeii, fără să presăm, pentru a lăsa loc orezului să se umfle. Punem căpăcelele deasupra.
Gătirea: Așezăm ardeii într-o cratiță unsă cu puțin ulei, în poziție verticală. Facem un sos la rece din roșiile tocate, o lingură de ulei, sare, piper, cimbru și aproximativ 300 ml de apă și îl turnăm peste ardei. Sosul trebuie să acopere ardeii pe trei sferturi. Acoperim cratița cu un capac sau cu folie de aluminiu și o dăm la cuptor pentru 60 de minute.
Rumenirea finală: Dăm folia deoparte, stropim ardeii cu sosul din cratiță și îi mai lăsăm la cuptor până când se rumenesc frumos.