Go Back
+ servings
Cinci baghete rustice cu masline rumenite decorate cu rozmarin
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare

Încearcă aceste baghete crocante cu măsline și rozmarin! Fără frământare, coajă crocantă, miez aromat, perfecte pentru sandvișuri și gustări.
Preparare15 minutes
Gătire25 minutes
dospire la rece8 hours
Timp total8 hours 40 minutes
Categorie: Aluaturi
Cuisine: internationala
Porții: 6 baghete
Calories: 392kcal

Ingrediente

  • 400 g făină albă tip 650 făină pentru pâine
  • 100 g făină integrală
  • 5 g drojdie uscată instant sau 17 g drojdie proaspătă
  • 450 ml apă ușor călduță maxim 40 de grade
  • 8 g sare
  • 40 g ulei de măsline aprox. 3 linguri mari
  • 120 g măsline fără sâmburi de preferat mix de 2-3 feluri
  • 2 linguri rozmarin proaspăt sau uscat

Mod de preparare

  • Într-un castron mare puneți făina, drojdia și sarea. Amestecați. Turnați apoi apa și uleiul de măsline, alternativ, puțin câte puțin și amestecați cu o lingură de lemn. Veți obține un aluat moale și lipicios. Acoperiți castronul și lăsați aluatul să se odihnească 20 minute.
    pregatire aluat fara framantare cu faina integrala pentru reteta de baghete cu masline
  • Puneți măslinele taiate cuburi peste aluat, presărați rozmarinul tocat mărunt și faceți o împăturire (strech and fold) direct în castron. Puteți face împăturirea cu mâna ușor umezită cu apă, sau cu o racletă de plastic. Lăsați din nou aluatul deoparte 20 minute.
    intinderea aluatului in bol dupa adaugarea maslinelor
  • Faceți din nou o împăturire în castron, apoi puneți capacul și dați aluatul la frigider peste noapte. Această metodă de dospire lentă dezvoltă aroma și dă elasticitate aluatului. Aluatul poate sta la rece între 8 și 12 de ore.
    dospirea aluatului pentru baghete cu masline se face peste noapte la frigider
  • Scoateți castronul din frigider și lăsați-l la temperatura camerei aprox. 30 de minute pentru ca aluatul să se încălzească, apoi îl răsturnați pe blatul presărat cu făină. Împărțiți aluatul în 6 părți egale, fără să îl frământați!
    aluatul pentru baghete se imparte in sase parti egale fara sa se framante
  • Împăturiți fiecare bucată de aluat în 3, sigilați marginea, apoi răsuciți și lungiți aluatul până capătă formă de baghetă. Ca lungime, orientați-vă după lățimea tăvii de copt.
    modelarea aluatului in forma de bagheta rustica
  • Așezați baghetele în tavă, peste hârtie de copt, apoi acoperiți tava cu un șervet de bumbac și lăsați-o pe masă încă 30 de minute.
    dospirea baghetelor in tava la temperatura camerei
  • Preîncălziți cuptorul la 240 de grade (căldură sus și jos, fără ventilație) sau treapta înaltă la cuptoarele pe gaz. Tot acum așezați pe fundul cuptorului o tavă goală.
    preincalzire cuptor pentru coacerea baghetelor cu masline
  • Chiar înainte să băgați baghetele în cuptor, pulverizați-le cu puțină apă și puneți rapid 4-5 cuburi de gheață în tava fierbinte de pe fundul cuptorului. Coaceți baghetele cu măsline timp de aprox. 25 de minute sau până când se rumenesc.
    cum se coc baghetele cu abur format de cuburi de gheata

Notă

  • Dospirea la rece este cheia unui aluat bine aerat și plin de aromă. Nu săriți peste acest pas!
  • Împăturiți corect aluatul – această tehnică ajută la distribuirea uniformă a ingredientelor și la întărirea glutenului.
  • Nu exagerați cu făina pe blat – aluatul trebuie să fie moale și ușor lipicios, altfel baghetele vor ieși dense.
  • Gheața în cuptor – acest truc ajută la formarea unei coji crocante, exact ca la brutărie.
  • Rozmarinul proaspăt adaugă mai multă aromă decât cel uscat.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 392kcal | Carbohidrați: 62g | Proteine: 10g | Grăsimi: 11g | Fibre: 3g | Zahăr: 0.4g | Vitamina A: 80IU | Calciu: 24mg