Go Back
+ servings
Chec glazurat cu afine şi lămâie
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Chec glazurat cu afine şi lămâie

Preparare15 minutes
Gătire45 minutes
Timp total1 hour
Categorie: Desert
Porții: 10

Ingrediente

  • 200 g unt cu 82% grăsime la temperatura camerei
  • 200 g zahăr
  • 4 ouă
  • 220 g făină 200 g pt. chec+20 g pt. afine
  • 8 g praf de copt ½ de pliculeţ
  • coaja rasă de la o lămâie mare
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 90 g afine
  • un praf de sare

glazură

  • 100 g zahăr pudră
  • 2 linguri suc de lămâie proaspăt stors

Mod de preparare

checul (tava mea are 26x12 cm)

  • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi tapetaţi cu hârtie de copt o formă de chec.
  • Mixaţi untul moale împreună cu zahărul până când zahărul este dizolvat, iar untul s-a transformat într-o cremă fină şi spumoasă.
  • Încorporaţi pe rând ouăle, apoi puneţi coaja şi sucul de lămâie.
  • Turnaţi făina (200 g) amestecată cu praful de copt şi un praf de sare şi continuaţi să mixaţi până când făina este complet încorporată. Veţi avea o compoziţie omogenă, vâscoasă, care curge greu.
  • Amestecați afinele cu o lingură de făină (cele 20 de grame) şi încorporaţi-le şi pe ele în aluat.
  • Turnaţi aluatul în tavă şi coaceţi timp de 45-50 de minute (depinde de cuptor). Faceţi testul cu scobitoarea ca să fiţi siguri.
  • Scoateţi checul din cuptor şi lăsaţi-l 5-7 minute în formă, apoi scoateţi-l cu grijă ajutându-vă de hârtia de copt. Este foarte fraged şi se poate rupe uşor.

glazura

  • Amestecaţi zahărul pudră cu 2 linguri de suc de lămâie. Frecaţi puţin până obțineți o pastă fluidă pe care apoi o turnaţi peste chec.
  • Decoraţi cu afine şi felii de lămâie uscate sau proaspete.
  • Feliaţi checul doar când s-a răcit complet.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!