Hei, dragilor, sunteţi pe aici? V-am adus ceva bun, bun de tot, de pus lângă ceaşca de ceai sau cafea: chec glazurat cu afine şi lămâie, o minunăţie! Checurile sunt spornice şi uşor de făcut, nici reţeta mea de azi nu e altfel, doar că e un pic deosebită, veţi vedea!
Cum mie îmi plac deserturile cu dichis, i-am strecurat checului de azi, nu afine proaspete sau congelate, ci din cele puse deoparte şi păstrate cu sfinţenie după ce am scurs afinata 😉 Fac echipă foarte bună cu aluatul pe bază de unt şi aromă de lămâie, dar mai ales cu glazura aia după care te lingi pe degete!
Dacă mi-aţi ascultat sfaturile şi aţi făcut afinată (lichior de afine), iar apoi aţi păstrat afinele pline de alcool pentru zile mai bune, iată, le puţeţi folosi acum în cel mai delicios mod cu puţinţă. Dacă nu m-aţi ascultat, nu-i bai! Puteţi folosi afine proaspete sau congelate, iar în ultimă instanţă, dacă nu aveţi nici un fel de afine, îmbătaţi câteva stafide în rom şi asta e! O să fie dulce şi aromat şi bun oricum, vă garantez! 🙂
Mod de preparare chec glazurat cu afine şi lămâie
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 200 g unt cu 82% grăsime (la temperatura camerei)
- 200 g zahăr
- 4 ouă
- 220 g făină (200 g pt. chec+20 g pt. afine)
- 8 g praf de copt (½ de pliculeţ)
- coaja rasă de la o lămâie mare
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 90 g afine
- un praf de sare
glazură
- 100 g zahăr pudră
- 2 linguri suc de lămâie proaspăt stors
Instrucțiuni de preparare
checul (tava mea are 26x12 cm)
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi tapetaţi cu hârtie de copt o formă de chec.
- Mixaţi untul moale împreună cu zahărul până când zahărul este dizolvat, iar untul s-a transformat într-o cremă fină şi spumoasă.
- Încorporaţi pe rând ouăle, apoi puneţi coaja şi sucul de lămâie.
- Turnaţi făina (200 g) amestecată cu praful de copt şi un praf de sare şi continuaţi să mixaţi până când făina este complet încorporată. Veţi avea o compoziţie omogenă, vâscoasă, care curge greu.
- Amestecați afinele cu o lingură de făină (cele 20 de grame) şi încorporaţi-le şi pe ele în aluat.
- Turnaţi aluatul în tavă şi coaceţi timp de 45-50 de minute (depinde de cuptor). Faceţi testul cu scobitoarea ca să fiţi siguri.
- Scoateţi checul din cuptor şi lăsaţi-l 5-7 minute în formă, apoi scoateţi-l cu grijă ajutându-vă de hârtia de copt. Este foarte fraged şi se poate rupe uşor.
glazura
- Amestecaţi zahărul pudră cu 2 linguri de suc de lămâie. Frecaţi puţin până obțineți o pastă fluidă pe care apoi o turnaţi peste chec.
- Decoraţi cu afine şi felii de lămâie uscate sau proaspete.
- Feliaţi checul doar când s-a răcit complet.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Laura a zis
Wow! Îmi place ce vad!
Iuliana a zis
Daramite sa-l mai si gusti! :))
Multumesc, Laura! Duminica frumoasa!