1lingurădecor de ciocolatăsau miez de nucă măcinat, fulgi de migdale, etc.
Mod de preparare
Într-un castron puneți ingredientele uscate: făina, sare, praf de copt, cacao și zahăr. Amestecați cu un tel de mână să le omogenizați.
În alt vas puneți toate ingredientele umede: untul moale, ulei, ouă, lapte, extract de cafea/vanilie și la final oțetul. Amestecați 1-2 minute cu un mixer de mână.
Turnați ingredientele umede peste cele uscate și mixați scurt cu mixerul, doar până când aveți un aluat omogen.
Turnați aluatul în tava de chec tapetată cu hârtie de copt. Nivelați cu o spatulă apoi treceți cu un băț de frigăruie prin mijlocul aluatului pe toată lungimea tăvii. Checul va crește mult și va crăpa la copt. În felul acesta crapă controlat, pe mijloc.
Coaceți checul în cuptorul preîncălzit la 155 de grade pentru aprox. 80-90 de minute.
Lăsați checul să se răcorească în formă timp de 5-7 minute, apoi îl scoateți și îl lăsați pe un grătar să se răcească complet.
Dacă doriți să glazurați checul, mărunțiți ciocolata cu un cuțit și puneți-o la topit la bain marie. După ce se topește, adăugați o linguriță de ulei și amestecați bine.
Turnați ciocolata topită peste chec, nivelați cu dosul unei linguri, iar deasupra presărați decoruri de ciocolată. Lăsați glazura să se întărească 30 de minute la frigider înainte să tăiați checul.
Video
Notă
Checul crește destul de mult la cuptor, de aceea aveți grijă să folosiți o formă înaltă, pe care să o umpleți cu aluat doar pe jumătate!
Nu coaceți checul la temperatură mare și nu îl țineți în cuptor mai mult 90 de minute pentru că se va usca!
Înainte sa scoateți checul din cuptor, faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că tortul este bine copt în mijloc.
Puteți tăia checul imediat după ce s-a răcit, dar pentru cea mai bună textură, vă recomand să îl împachetați în folie alimentară și să îl lăsați la frigider pentru 4-6 ore sau de pe o zi pe alta, abia apoi să îl glazurați. Va deveni moale, umed și elastic cu o textură absolut delicioasă!
Checul trebuie să fie complet răcit înainte de a turna glazura de ciocolată topită. Dacă checul este cald încă, glazura nu se va lipi.