Indiferent dacă folosiți fasole din conservă sau o fierbeți voi, aceasta trebuie foarte bine scursă de apă. Puneți-o într-o sită și lăsați-o să se scurgă măcar 10 minute.
Între timp tăiați ceapa cubulețe, mărunțiți usturoiul și dați morcovul pe răzătoarea cu găuri mici. Căliți legumele în puțin ulei pentru aproximativ 10 minute, cât să se înmoaie puțin, iar ceapa să devină translucidă.
Puneți boabele de fasole într-un chopper sau în cuva robotului și pasați-le atât cât vă place. Eu am vrut o textură mai grosieră, dar dacă doriți chifteluțe fine și cremoase, le puteți pasa până devin pastă.
Într-un bol amestecați fasolea pasată, legumele călite si condimente după gust. Dacă doriți chifteluțe picante, adăugați dulceață de ardei iute sau boia iute, după gust. Omogenizați.
Adăugați 2 linguri cu vârf de făină și o încorporați în compoziție. Testați și vedeți dacă puteți forma o chifteluță care să își păstreze bine forma. Dacă nu, mai adăugați puțină făină.
Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă. Formați chifteluțe și le tăvăliți prin toate părțile prin pesmet.
Așezați chifteluțele în tavă lăsând puțin loc între ele și dați tava la cuptor la început pentru 20 de minute.
După 20 de minute, întoarceți chifteluțele pe partea cealaltă și continuați să le coaceți încă 20 de minute. Deci în total, chifteluțele se gătesc timp de 40 de minute sau până când sunt uscate și ușor rumenite.
Serviți chifteluțele din fasole după ce se răcesc.