300mlsmântână pentru frișcămin 32% grăsime, foarte rece!
1lingurițăzahăr pudră
Mod de preparare
aluat opărit pentru coji de coux și eclere
Puneți laptele la fiert împreună cu: apa, untul, zahărul şi un praf de sare. Când laptele începe să se umfle, dați focul la mic şi turnați făina, toată deodată amestecând continuu cu telul de mână.
Amestecați cu o lingură de lemn până când aluatul se leagă şi nu se mai lipeşte de pereţii vasului. Pe fundul cratiţei se va forma o peliculă albă. Dați cratiţa deoparte şi lăsați aluatul să se răcească.
Mixați aluatul rece cu un mixer de mână şi adăugați primul ou întreg. După ce primul ou este bine încorporat îl adăugați pe al doilea. Aluatul va începe să se lege şi să se relaxeze.
Al treilea ou îl spargeți într-un castron şi îl bateți cu furculiţa. Adăugați din al treilea ou cu o lingură, puţin câte puţin, până când aluatul devine, dar nu curge şi îşi păstrează forma.
Puneți aluatul într-un poş cu dui larg sau stelat şi formați mici grămăjoare de aprox. 5-6 cm diametru.
Coaceți choux-urile timp de 20 de minute la 210 grade, fără să deschideți deloc cuptorul în acest timp!
După cele 20 de minute, deschideți cuptorul și coborâți tava la mijlocul cuptorului. Reduceți temperatura la 180 de grade și coaceți în continuare încă 15-20 de minute.
Choux-urile trebuie să fie puţin rumene, lucioase, uşoare şi să se desprindă singure de pe hârtia de copt.
crema de vanilie
Într-un castron puneți: gălbenușurile, zahărul pudră și cel Bourbon, sarea și amidonul.
Turnați 50 ml de lapte rece, din cei 500 ml specificați în lista de ingrediente. Amestecați cu un tel de mână până când dispar toate cocoloașele iar ouăle sunt ușor spumate.
Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros sau dublu. Când laptele dă semne că începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată.
Din acest moment, reduceți focul la mic și nu scăpați cratița din ochi. Amestecați continuu în cremă cu un tel de mână.
Veți simți la mână când crema s-a îngroșat. Din acel moment, mai lăsați crema pe foc încă un minut, pentru a o stabiliza. Amestecați continuu.
Lăsați crema să se răcească. Ca să nu facă crustă, acoperiți-o deasupra cu o folie alimentară, lipită chiar pe suprafața cremei.
Înainte de folosire, trebuie aerată folosind un mixer de mână timp de câteva minute ca să devină fină și mătăsoasă.
frișcă naturală
Mixați smântâna rece, de la frigider până când simțiți că se îngroașă puțin.
Opriți mixerul, puneți zahărul pudră și mixați în continuare până când obțineți o frișcă fermă, care formează valuri frumoase și își păstrează bine forma.
asamblare choux a la creme cu vanilie și frișcă naturală
După ce choux-urile s-au răcit foarte bine, tăiați-le în jumătăţi pe orizontală.
Umpleți mai întâi jumătățile inferioare cu cremă de vanilie, apoi, cu un poș cu dui stelat puneți frișca bătută.
Așezați deasupra celelalte jumătăți tăiate de choux și dacă doriți, le puteți presăra cu puțin zahăr pudră.