500gcarne tocată amestec sau porc, vită, curcan, pui.
1ceapă mică
3linguri de orez cu bob rotund
1lingurăulei
1ou
1lingurițăboia dulce
4-5linguripătrunjel proaspăttocat fin
sare și piper după gust
optional
pătrujel/leuștean/mărar/tarhonpentru servit
200gsmântână fermentată pentru servit
ardei iutepentru servit
Mod de preparare
supa de oase
Puneți oasele la fiert în apă cu sare pentru 2 ore. La începutul fierberii, îndepărtați spuma care se formează deasupra. După 2 ore, îndepărtați oasele și strecurați supa.
Tăiați legumele cuburi mici şi le puneți la fiert în supa de oase pentru 15 minute.
Adăugați și legumele congelate, dacă folosiți (păstăi, mazăre) și fierbeți încă 10 minute. Între timp, pregătiți perișoarele.
perișoare
Tăiați mărunt o ceapă mică și o căliți într-o lingură de ulei împreună cu 3 linguri de orez. Adăugați aici 1 polonic din supa care fierbe și lăsați pe foc până când orezul absoarbe lichidul.
Într-un castron amestecați: carnea tocată, 1 ou, ceapa și orezul călite, pătrunjel tocat fin, sare, piper și boia dulce. Frământați cu mâna 5 minute până aveți un amestec omogen, ca o pastă.
Cu mâinile uşor umezite formați perişoare cam de 3 cm diametru. Din cantitățile specificate ar trebui să obțineți în jur de 40 de perișoare.
ciorba de perișoare
Adăugați în supă care fierbe 3 linguri de orez, amestecați, apoi puneți pe rând perișoarele. Lăsați să fiarbă încă 15 minute de când supa clocotește din nou. În acest timp nu amestecați în oală!
Potriviți gustul de sare, apoi puneți sucul de roșii și borșul. Borșul nu se adaugă rece în ciorbă, ci trebuie în prealabil să fie adus la temperatura de fierbere. Lăsați ciorba să mai fiarbă 10 minute.
Stingeți focul, presărați verdeața: pătrunjel/leuștean, mărar/tarhon și lăsați ciorba acoperită cu capac încă 10 minute ca să se infuzeze aroma verdețurilor.
servire
Opțional, serviți ciorba de perișoare cu smântâna și cu ardei iute.