Ciorbă de perişoare, rețeta tradițională din carne amestec de porc și vită. Cum se fac perișoarele pentru ciorbă. Cum se acrește ciorba de perișoare.
Nu suntem noi prea carnivori, dar suntem mari amatori de supe și ciorbe, iar o ciorba de perişoare acrită cu borş şi presărată cu leuştean verde este mereu la mare căutare în bucătăria noastră.

De câte ori fac această ciorbă, nu pot să nu zâmbesc amintindu-mi cum îi spunea copilul meu când era mic şi nu prea înţelegea el diferenţa dintre cuvinte: “ciorbă de verişoare” 😀
Data viitoare vă povestesc despre “Andrei umplut”, dar deocamdată haideţi să punem verişoarele la fiert 😀
Dacă vă place acest fel de ciorbă, vă recomand să încercați și variantele ei mai dietetice: ciorba cu perișoare din piept de curcan (vezi aici rețeta) sau ciorba cu perișoare de pește (rețeta aici), care este absolut specială și delicioasă. Rețetele le găsiți și cu un click pe fotografiile de mai jos.
Mod de preparare ciorbă de perişoare
Pentru rețeta de astăzi, perișoarele sunt făcute din carne amestec, de porc și vită, așa cum în mod tradițional făceau mamele și bunicile noastre.
Nouă ne plac ciorbele acrite cu borș și aromate cu mult leuștean proaspăt. Voi puteți acri ciorba și cu oțet, sau zeamă de lămâie, după cum este obișnuința familiei voastre și puteți folosi pătrunjel verde în locul leușteanului.
Ciorba de perișoare merge de minune dreasă cu un pic de smântână, fie direct în oală, fie în farfurie, în momentul servirii.

Ingrediente
- 300 g carne tocată de vită sau amestec
- 3 litri de apă
- 4 linguri de orez (2 linguri în supă, 2 linguri în perișoare)
- 1 ou
- 2 morcovi
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 felie de ţelină
- 1 rădăcină de păstârnac
- 1 ceapă
- 1 ardei gras
- 200 ml suc de roșii sau roşii decojite și pasate
- borş sau suc de lămâie pentru acrit – după gust
- sare și piper după gust
- leuştean proaspăt (sau pătrunjel)
optional
- 200 g de smântână pentru servit
- ardei iute
Instrucțiuni de preparare
- Legumele se taie cuburi mici şi se pun la fiert în apă cu un vârf de linguriţă de sare. Lăsăm să fiarbă la foc mic, până când legumele sunt aproape gata, apoi adăugăm și 2 linguri de orez.
- Între timp pregătim perişoarele. Carnea tocată se amestecă cu oul bătut, 2 linguri de orez, sare şi piper după gust.
- Cu mâinile uşor umezite formăm perişoare mari cât o nucă. După ce le-am format pe toate, le adăugăm în ciorbă, adăugăm şi sucul de roşii și lăsăm totul la fiert timp de 20 de minute, până când perişoarele sunt bine pătrunse şi orezul din ele s-a umflat.
- Borşul trebuie încălzit în prealabil, abia apoi îl adăugăm şi pe el în oală. Lăsăm să mai clocotească ciorba de 2-3 ori, apoi stingem focul.
- Opțional, ciorba de perișoare se poate servi cu smântâna și cu ardei iute.
Note
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative. Nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produsele pe care le folosesc și le recomand.
Presăraţi de preferat cu leuştean proaspăt, sau cu pătrunjel dacă sezonul leuşteanului a trecut şi cu asta, “ciorba de verişoare” este gata de servit 🙂
Sper că v-a plăcut rețeta mea și că o veți include și voi, cât de curând, în meniul familiei voastre. Vă doresc poftă bună!
Buna ciorba de perisoare, e favorita familiei mele! frumoasa prezentare!
Multumesc, Mary! 🙂
n-am mai facut de mult ciorba de perisoare, chiar mi s-a facut pofta 🙂
Pai atunci ma bucur ca ti-am dat o sugestie pentru pranz. Pofta buna! 🙂