Ciorbă de perişoare, rețeta tradițională din carne amestec de porc și vită. Cum se fac perișoarele pufoase pentru ciorbă. Cum se acrește ciorba de perișoare.
Suntem mari amatori de supe și ciorbe, iar o ciorbă de perişoare acrită cu borş şi presărată cu leuştean proaspăt este mereu la mare căutare în bucătăria noastră.
Nu dai greș niciodată cu o ciorbă de perișoare, fie că o faci în timpul săptămânii, pentru masa de duminică sau pentru vreo sărbătoare la care se adună toată familia, de exemplu pentru masa de Paște sau de Crăciun.
Dacă vreți să încercați variantele mai dietetice ale acestei ciorbe, vă recomand să încercați ciorba cu perișoare din piept de curcan sau ciorba cu perișoare de pește, care este absolut specială și delicioasă.
Mergi direct la:
Ce ne trebuie
Lista ingredientelor pentru ciorba de perișoare poate părea lungă. Totuși, în afară de oasele de vită și de carnea tocată, nu e nimic special acolo. Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva.
pentru supă
- oase de vită cu cartilagii, măduvă - nu doar pentru a da consistență și gust bun supei, ci și pentru aportul de minerale și colagen.
- legume: ceapă, morcov, țelină, păstârnac (sau pătrunjel), fasole păstăi sau boabe de mazăre (pot fi și congelate)
- orez - bob rotund, care să îngroașe puțin supa
- suc de roșii
- pentru acrit - borș
- sare, cimbru uscat
- leuștean pentru servit
pentru perișoare
- carne tocată - amestec porc și vită în proporții egale
- ceapă uscată
- ulei - pentru călit ceapa
- orez- cu bob rotund
- ou - care să lege compoziția
- condimente: sare, piper, boia dulce, pătrunjel proaspăt
opțional, pentru servit
- smântână acră (fermentată)
- ardei iute
Cum facem o ciorbă de perișoare gustoasă
Ciorba de perișoare poate părea mai elaborată decât alte rețete de ciorbe, pentru că perișoarele pufoase, care nu se desfac la fiert, au câteva mici secrete. Totuși nu este o ciorbă greu de făcut.
Vă las mai jos rețeta explicată pas cu pas pentru cea mai gustoasă ciorbă de perișoare:
Puneți oasele la fiert în apă cu sare pentru 2 ore. La începutul fierberii, îndepărtați spuma care se formează deasupra. După 2 ore, îndepărtați oasele și strecurați supa.
Tăiați legumele cuburi mici şi le puneți la fiert în supa de oase pentru 15 minute.
Adăugați și legumele congelate, dacă folosiți (păstăi, mazăre) și fierbeți încă 10 minute. Între timp, pregătiți perișoarele.
Tăiați mărunt o ceapă mică și o căliți într-o lingură de ulei împreună cu 3 linguri de orez. Adăugați aici 1 polonic din supa care fierbe și lăsați pe foc până când orezul absoarbe lichidul.
Într-un castron amestecați: carnea tocată, 1 ou, ceapa și orezul călite, pătrunjel tocat fin, sare, piper și boia dulce. Frământați cu mâna 5 minute până aveți un amestec omogen, ca o pastă.
Cu mâinile uşor umezite formați perişoare cam de 3 cm diametru. Din cantitățile specificate ar trebui să obțineți în jur de 40 de perișoare.
Adăugați în supa care fierbe 3 linguri de orez, amestecați, apoi puneți pe rând perișoarele. Lăsați să fiarbă încă 15 minute de când supa clocotește din nou. În acest timp nu amestecați în oală!
Potriviți gustul de sare, apoi puneți sucul de roșii și borșul. Borșul nu se adaugă rece în ciorbă, ci trebuie în prealabil să fie adus la temperatura de fierbere. Lăsați ciorba să mai fiarbă 10 minute.
Stingeți focul, presărați verdeața și lăsați ciorba acoperită cu capac încă 10 minute ca să se infuzeze aroma verdețurilor. Apoi e gata de servit, eventual cu smântână și ardei iute.
Ce puteți înlocui în rețetă
Ca orice la orice supă sau ciorbă, și la cea de perișoare ingredientele se mai pot adapta. Iată ce puteți înlocui:
- Legume - puteți folosi și alte legume care vă plac, de exemplu tije de țelină apio sau ardei gras.
- Oase de vită - le puteți înlocui cu oase de porc.
- Carne amestec - puteți folosi un singur tip de carne, fie de porc, fie de vită.
- Borș - îl puteți omite dacă nu vă plac ciorbele acre sau îl puteți înlocui cu sau zeamă de varză, zeamă de la murături, suc de corcodușe verzi, oțet, suc de lămâie, etc.
- Leuștean - la noi în familie la ciorbele acre punem în general leuștean. Dar dacă nu îl aveți sau nu vă place, puteți folosi pătrunjel, mărar sau tarhon .
Cum se păstrează
Ciorba de perișoare se poate păstra la frigider pentru 2-3 zile. Când doriți să o serviți, se încălzește pe plită la foc mediu.
Nu vă recomand să congelați ciorba de perișoare.
Cu ce poți servi această ciorbă de perișoare
Ciorba de perișoare se poate mânca și cu pâine, dar și cu mămăliguță. Și nu uitați de ardei iute!
Extra-sfaturi
- Dacă cumpărați carne tocată, e posibil ca aceasta să aibă granulația prea mare și nu veți obține perișoare frumoase. În acest caz, ar trebui să o mai dați puțin la robot pentru a o face mai fină.
- Dacă puneți în oală, la fiert, și un ardei iute în oțet, ciorba va avea o aromă deosebită și un gust ușor picant.
Întrebări frecvente
Perișoarele sunt bile mici făcute din carne tocată, amestecată cu orez, ouă, ceapă și condimente.
Ciorba de perișoare este un fel de mâncare popular în multe țări din Europa Centrală și de Est. Este o supă de legume sau de carne în care se adaugă perișoare făcute dintr-un amestec de carne tocată, orez și condimente. Poate fi acrită cu suc de roșii sau cu borș.
Ciorba de perișoare poate fi o sursă bună de proteine, fibre, vitamine și minerale, în funcție de ingredientele folosite.
Condimentele folosite în ciorba de perișoare pot varia în funcție de gustul personal, dar cele mai comune sunt: sare, piper, boia dulce sau iute, cimbru, pătrunjel și leuștean.
Timpul de preparare al ciorbei de perișoare poate varia în funcție de cantitatea de ingrediente și de modul de preparare, dar de obicei durează aproximativ o oră sau două.
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ciorbă de perişoare cu borș și orez - rețeta tradițională
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru supă
- 800 g oase de vită (cu cartilagii, măduvă)
- 4 litri apă
- sare
- 1 ceapă mare
- 1 bucată mare de țelină (4 felii)
- 1 rădăcină de păstârnac (sau pătrunjel)
- 2 morcovi
- păstăi sau mazăre (pot fi congelate)
- 1 linguriță cimbru
- 3 linguri orez (cu bob rotund)
- 400 ml suc de roșii
- 350 ml borș (sau după gust)
pentru perișoare
- 500 g carne tocată (amestec sau porc, vită, curcan, pui.)
- 1 ceapă mică
- 3 linguri de orez (cu bob rotund)
- 1 lingură ulei
- 1 ou
- 1 linguriță boia dulce
- 4-5 linguri pătrunjel proaspăt (tocat fin)
- sare și piper (după gust)
optional
- pătrujel/leuștean/mărar/tarhon (pentru servit)
- 200 g smântână fermentată (pentru servit)
- ardei iute (pentru servit)
Instrucțiuni de preparare
supa de oase
- Puneți oasele la fiert în apă cu sare pentru 2 ore. La începutul fierberii, îndepărtați spuma care se formează deasupra. După 2 ore, îndepărtați oasele și strecurați supa.
- Tăiați legumele cuburi mici şi le puneți la fiert în supa de oase pentru 15 minute.
- Adăugați și legumele congelate, dacă folosiți (păstăi, mazăre) și fierbeți încă 10 minute. Între timp, pregătiți perișoarele.
perișoare
- Tăiați mărunt o ceapă mică și o căliți într-o lingură de ulei împreună cu 3 linguri de orez. Adăugați aici 1 polonic din supa care fierbe și lăsați pe foc până când orezul absoarbe lichidul.
- Într-un castron amestecați: carnea tocată, 1 ou, ceapa și orezul călite, pătrunjel tocat fin, sare, piper și boia dulce. Frământați cu mâna 5 minute până aveți un amestec omogen, ca o pastă.
- Cu mâinile uşor umezite formați perişoare cam de 3 cm diametru. Din cantitățile specificate ar trebui să obțineți în jur de 40 de perișoare.
ciorba de perișoare
- Adăugați în supă care fierbe 3 linguri de orez, amestecați, apoi puneți pe rând perișoarele. Lăsați să fiarbă încă 15 minute de când supa clocotește din nou. În acest timp nu amestecați în oală!
- Potriviți gustul de sare, apoi puneți sucul de roșii și borșul. Borșul nu se adaugă rece în ciorbă, ci trebuie în prealabil să fie adus la temperatura de fierbere. Lăsați ciorba să mai fiarbă 10 minute.
- Stingeți focul, presărați verdeața: pătrunjel/leuștean, mărar/tarhon și lăsați ciorba acoperită cu capac încă 10 minute ca să se infuzeze aroma verdețurilor.
servire
- Opțional, serviți ciorba de perișoare cu smântâna și cu ardei iute.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Maria a zis
n-am mai facut de mult ciorba de perisoare, chiar mi s-a facut pofta 🙂
Iuliana M. a zis
Pai atunci ma bucur ca ti-am dat o sugestie pentru pranz. Pofta buna! 🙂
Maria Udrea a zis
Buna ciorba de perisoare, e favorita familiei mele! frumoasa prezentare!
Iuliana M. a zis
Multumesc, Mary! 🙂