De la capetele de pește trebuie îndepărtate branhiile și solzii, apoi spălate bine sub jet de apă rece.
Punem peștele la fiert în apă cât să îl acopere bine, cu un praf de sare. Eu am folosit 3 litri de apă.
Când carnea a fiert, scoatem peștele într-un castron și strecurăm supa.
Tăiem legumele cubulețe.
Într-o oală încăpătoare punem uleiul la încins, apoi călim legumele pentru câteva minute, până când încep să se înmoaie.
Turnăm peste legume supa strecurată și le lăsăm să fiarbă pentru aproximativ 20 de minute.
Între timp curățăm carnea de pește de oase. Din cele 2 capete de pește pe care le-am folosit, eu am obținut 500 g de carne.
Spălăm orezul sub jet de apă rece și îl adăugăm în oală. Îl lăsăm să fiarbă.
Punem în oală sucul de roșii și borș după gust. Borșul nu îl punem rece, el trebuie să fie în prealabil încălzit separat, într-un ibric.
Lăsăm ciorba să mai fiarbă încă 10 minute, apoi punem în oală și carnea de pește curățată de oase.
Presărăm cu leuștean sau pătrunjel proaspăt, tocat mărunt și ciorba noastră din cap de pește este gata de servit, de preferat cu o mămăliguță alături.