Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Ciorbe

Ciorbă din cap de pește cu orez

94 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Vrei un prânz sănătos și delicios? Bucură-te de o ciorbă consistentă și savuroasă cu această rețetă de ciorbă din cap de pește cu orez!

Ciorba din capete de pește este o mâncare tradițională foarte des întâlnită mai ales în zona de sud-est a țării. Locuitorii de pe malurile Dunării se pricep să pregătească cele mai bune mâncăruri folosind tot ce se poate de la pește.

Din păcate am observat că în pescării capetele de pește sunt adeseori ignorate, deși sunt foarte ieftine și din ele obținem o ciorbă de pește foarte concentrată, sănătoasă și mai ales grozav de gustoasă.

ciorba din cap de peste

Ciorba din capete de pește se pregătește ușor diferit față de borșul de pește dobrogean , de exemplu, la care folosim bucăți mari de carne.

Capetele de pește au multe oase și cartilagii și tocmai ele, prin fierbere, dau gustul bogat al unei ciorbe. Într-o ciorbă din cap de pește vom avea mai puțină carne decât într-un borș de pește clasic sau în borșul dobrogean, însă supa va fi minunat de gustoasă.

ciorba din cap de peste

Ce fel de pește este potrivit pentru această rețetă?

În pescăriile mari și bine aprovizionate , veți găsi mereu capete de pește potrivite pentru o ciorbă gustoasă deoarece acolo peștii mari se filetează sau se vând tăiați în "medalioane", iar capetele se vând separat.

Veți găsi mereu capete de pește mare, acestea fiind cele mai potrivite. Dacă e pe alese, eu vă recomand să cumpărați capete de crap românesc, care are un gust și o savoare inegalabilă. Dar ciorba va ieși foarte bună și cu capete de alți pești, de exemplu: somn, novac sau somon.

ciorba din cap de peste

Tradițional, ciorba de pește se acrește cu borș de putină sau cu oțet. Alegeți varianta care vă place cel mai mult. Dar neapărat faceți și o mămăliguță alături. Ciorba de pește cu mămăliguță e inegalabilă! 🙂

Mod de preparare ciorbă din cap de pește cu orez (VIDEO inclus)

Ciorba aceasta din cap de pește se face foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

ciorba din cap de peste

Ciorbă din cap de pește cu orez

Vrei un prânz sănătos și delicios? Bucură-te de o ciorbă consistentă și savuroasă cu această rețetă de ciorbă din cap de pește cu orez!
5 from 12 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 15 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • aprox. 2 kg cap de pește
  • 2 morcovi
  • 2 cepe mijlocii
  • 1 felie țelină
  • 1 ardei gras
  • 1 rădăcină păstârnac (sau pătrunjel)
  • 50 g tije de țelină (2 tije)
  • 30 ml ulei
  • 200 ml suc de roșii
  • 200 ml borș sau după gust
  • 80 g orez
  • legătură leuștean sau pătrunjel

Instrucțiuni de preparare
 

  • De la capetele de pește trebuie îndepărtate branhiile și solzii, apoi spălate bine sub jet de apă rece.
  • Punem peștele la fiert în apă cât să îl acopere bine, cu un praf de sare. Eu am folosit 3 litri de apă.
  • Când carnea a fiert, scoatem peștele într-un castron și strecurăm supa.
  • Tăiem legumele cubulețe.
  • Într-o oală încăpătoare punem uleiul la încins, apoi călim legumele pentru câteva minute, până când încep să se înmoaie.
  • Turnăm peste legume supa strecurată și le lăsăm să fiarbă pentru aproximativ 20 de minute.
  • Între timp curățăm carnea de pește de oase. Din cele 2 capete de pește pe care le-am folosit, eu am obținut 500 g de carne.
  • Spălăm orezul sub jet de apă rece și îl adăugăm în oală. Îl lăsăm să fiarbă.
  • Punem în oală sucul de roșii și borș după gust. Borșul nu îl punem rece, el trebuie să fie în prealabil încălzit separat, într-un ibric.
  • Lăsăm ciorba să mai fiarbă încă 10 minute, apoi punem în oală și carnea de pește curățată de oase.
  • Presărăm cu leuștean sau pătrunjel proaspăt, tocat mărunt și ciorba noastră din cap de pește este gata de servit, de preferat cu o mămăliguță alături.
Valori nutriționale
Ciorbă din cap de pește cu orez
Valori per porție
Calorii
182
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
8
g
12
%
Colesterol
 
41
mg
14
%
Carbohidrați
 
15
g
5
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
4
g
4
%
Proteine
 
13
g
26
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
borș cu mămăliguță

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • ciorba de văcuță din rasol
    Ciorbă țărănească din rasol de vită acrită cu suc de roșii - rețeta pas cu pas
  • storceag de sturion
    Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
94 shares

Comentarii

  1. cristian micu a zis

    februarie 04, 2025 at 11:49 pm

    5 stars
    cat tin pestele la fiert, mi-a zis lumea ca pestele fierbe mult mai repede decat o alta carne cand carnea a fiert.. asta-i buna, stii?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      februarie 05, 2025 at 7:23 am

      Nu există un timp fix pe care să vi-l poată spune cineva. Fiecare folosește alt pește, mai gras, mai slab, mai mic, mai mare. Îl fiebeți până când carnea e moale și se desprinde ușor de pe oase. În jur de 10 minute dacă e pește mic, poate 15 dacă e pește mare. Succes!

      Răspunde
  2. Nicoleta Budai a zis

    noiembrie 28, 2023 at 12:36 pm

    Bună ziua
    Oare cap de păstrăv merge?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      noiembrie 28, 2023 at 1:27 pm

      Teoretic, orice cap de pește comestibil merge, dar unele sunt mai gustoase decât altele.
      În plus v-ar trebui vreo 10 capete de păstrăv ca să facă cât unul de crap și tot nu veți obține același gust.

      Răspunde
  3. Dumitru Moraru a zis

    decembrie 27, 2022 at 12:05 am

    Vreau sa va intreb daca la capul de Novac exista si acel " os amar" ca la Crap de exemplu? Nu am gatit niciodata Novac, dar as incerca pentru Revelion sa fac o ciorba din aceste capete. Daca imi puteti da un raspuns in timp util, probabil ca vom mai comunica si pentru alte sfaturi de retete.
    Va multumesc anticipat si va doresc UN ANOU CU SANATATE SI BUCURII !
    Cu stima,
    D. Moraru

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      decembrie 27, 2022 at 7:45 am

      Am gătit ciorba aceasta și cu cap de novac, e un pește foarte gustos.
      Cât despre așa-zisul os amar, nici la crap nu-mi bat capul cu el, că doar nu-l mâncăm cu tot cu oase.
      Ori când gătim crapul întreg la cuptor, cum facem cu osul amar?
      Mulțumesc și eu pentru mesaj, numai bine!

      Răspunde
  4. florin a zis

    septembrie 23, 2022 at 1:28 pm

    5 stars
    excelenta

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      septembrie 23, 2022 at 2:58 pm

      Mulțumesc! Mă bucur mult că vă place rețeta!

      Răspunde
  5. Stefan Ciobanu a zis

    iulie 16, 2022 at 11:58 am

    5 stars
    Mi-a placut reteta, care este foarte apropiata de cum fac si eu ciorba. Locuiesc in Sydney si prepar ciorba cu Somon. In contrast cu reteta Dvs. eu las "carcasa" creierului intreaga. Ce este inauntru, este numai pentru "specialisti"!
    Borsul este la plic din Romania.
    Eu adaug bucati de peste (orice), scoici, schrimsi, octopus si tot ce mai gasesc. Asta face farfuria mai exotica. Mamaliga se bucura!
    Multumesc.
    Stefan

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iulie 17, 2022 at 8:28 am

      Oh, ciorba asta îmbogățită cu schrimps și caracațiță sună minunat! 🙂

      Răspunde
5 from 12 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.