Pregătirea aluatului cu unt pentru foile de cremșnit
Amestecați apa rece cu oul și oțetul, puneți amestecul la frigider.
Radeți untul foarte rece peste făina amestecată cu sarea.
Turnați lichidul rece peste făină și frământați rapid doar până se leagă aluatul, nu mai mult!
Împachetați aluatul în folie alimentară și dați-l la frigider pentru 30 de minute.
Plierea aluatului fraged cu unt
Scoateți aluatul și îl întindeți într-un dreptunghi de ~40x20 cm. Ungeți foaia de aluat cu 25 g unt moale.
Pliați aluatul astfel: aduceți marginile lungi spre centru, astfel încât să se atingă, dar fără să se suprapună.
Apoi îl împăturiți în două, ca pe o carte. Înveliți-l din nou în folie și lăsați-l la frigider 30 de minute.
Repetați încă o dată întinderea, ungerea și plierea aluatului exact ca la pasul anterior. Lăsați-l la frigider încă 30 de minute.
Coacerea foilor
Împărțiti aluatul în două părți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat într-o foaie de aprox. 32x24 cm. Înțepați aluatul cu o furculiță, ca să nu se umfle neuniform. Sfat: foaia de deasupra o puteți tăia înainte de coacere în pătrate de ~8x8 cm.
Coaceți foile, pe rând, în cuptor preîncălzit la 190°C, timp de ~20-25 de minute sau până devin aurii. Lăsați-le să se răcească.
Prepararea cremei de vanilie cu spumă de albușuri și gelatină
Puneți 900 ml lapte pe foc împreună cu semințele și tecile păstăii de vanilie. Lăsati să dea s-3 clocote, apoi lăsați-l acoperit pentru 15 minute. Strecurați laptele printr-o sită ca să îndepărtați semințele de vanilie.
Separat, amestecați gălbenușurile cu 100 ml lapte rece, amidonul, sarea și jumătate din cantitatea de zahăr.
Turnați laptele strecurat peste peste amestecul de gălbenușuri, amestecați, apoi mutați totul într-o oală încapătoare și fierbeți la foc mic până se îngroașă crema.
Puneți gelatina la hidratat în 100 ml de apă rece.
Bateți albușurile cu un praf de sare până se întăresc, apoi adăugați restul de zahăr și mixați din nou până devin spumă tare.
Dați crema jos de pe foc și imediat încorporați albușurile, treptat, cu mișcări largi, ca să nu se lase. La final puneți și gelatina hidratată și amestecați să se încorporeze.
Cum se asamblează cremșnitul
Puneți foaia întreagă pe fundul tăvii, turnați crema caldă și nivelați bine. Așezați deasupra bucățile tăiate din a doua foaie.
Dați prăjitura la frigider pentru 4 ore sau peste noapte. Presărați zahăr pudră deasupra și porționați pe conturul pătrățelelor.
Notă
Răciți bine toate ingredientele pentru aluat. Untul trebuie să fie congelat!
Frământați rapid – scopul este să NU topiți untul în palme.
Înțepați bine foile înainte de coacere pentru a nu se umfla haotic.
Adăugați albușurile în crema fierbinte, nu după ce se răcește – așa se sterilizează și se stabilizează mai bine.
Dacă vreți porții perfecte, folosiți o riglă la tăiere și un cuțit bine ascuțit, trecut prin apă fierbinte.