Puneți migdalele într-un castron și turnați peste ele apă cât să le acopere foarte bine. Lăsați-le la hidratat peste noapte. Cu cât sunt mai bine hidratate, cu atât mai cremos va fi laptele.
A doua zi, scurgeți migdalele de apa în care au stat și le clătiți bine cu apă proaspătă.
Puneți migdalele în vasul blenderului, adăugați apa (eu am pus 800 ml) și sarea. Opțional, tot acum puneți curmale sau alt îndulcitor și vanilia.
Pulsați întrerupt de 2-3 ori până când se zdrobesc migdalele, apoi mixați continuu la putere medie până se formează un amestec omogen alb și opac.
Strecurați lichidul obținut printr-o sită foarte deasă în care puneți tifon în 3-4 straturi. Eu am folosit un săculeț prin care strecor brânza de vaci.
Lichidul strecurat este laptele de migdale. Dacă nu îl consumați imediat, păstrați-l la frigider până la 3 zile.
Pulpa de migdale rămasă după strecurarea laptelui o puneți într-o tavă căptușită cu hârtie de copt și o uscați în cuptor la 100 de grade pentru aprox. 60-90 de minute.
După răcire, păstrați migdalele măcinate într-un borcan și folosiți-o ca topping pentru iaurt sau porridge sau ca ingredient pentru fursecuri, prăjituri, smoothies, etc.
Video
Notă
Cu cât lăsați migdalale mai mult la înmuiat, cu atât veți obține un lapte mai cremos. Dacă e foarte cald în bucătărie e de preferat să acoperiți vasul și să îl păstrați la frigider.
Puteți face laptele oricât de concentrat sau de diluat vă place. Raportul cel mai uzual de migdale la apă este de 1:4 pentru o consistentă medie.
Dacă nu îl consumați imediat, ci îl păstrați la frigider, e bine să agitați sticla înainte de folosire deoarece particulele mai grele din migdale se depun la fundul recipientului.