Gălbiori cu smântână și usturoi
O tocăniță de gălbiori cu smântână și usturoi, va fi o mâncare pe cât de simplă și de rapidă pe atât de gustoasă. Merge minunat lângă o mămăliguță!
Preparare10 minutes mins
Gătire20 minutes mins
Timp total30 minutes mins
Categorie: Feluri de baza
Porții: 2 porții
- 350 g gălbiori proaspeți
- 50 g unt
- 3-4 căței de usturoi
- 250 g smântână fermentată cu 20% grăsime
- sare și piper după gust
pentru servit
- câteva fire de pătrunjel proaspăt
- mămăliguță caldă
Gălbiorii trebuie să fie aleși bine de impurități și clătiți rapid sub un jet de apă. Pe cei mari îi tăiați bucăți potrivite, cei mici pot rămâne întregi. Chiar dacă pare cantitate mare, gălbiorii sunt plini de apă și vor scădea foarte mult după ce îi puneți pe foc.
Puneți untul la topit într-o tigaie încăpătoare, apoi puneți gălbiorii. Lăsați-i să se gătească amestecând din când în când până se înmoaie. Adăugați sare și piper după gust.
Puneți smântâna într-un castron, adăugați usturoiul trecut prin presă și 2-3 linguri din sosul lăsat de gălbiori în tigaie. Ideea este să creștem puțin temperatura smântânii, să nu o punem rece peste gălbiorii fierbinți pentru că se poate tăia.
Turnați sosul de smântână în tigaie, peste gălbiori și lăsați-l să dea câteva clocote. Cu cât îl lăsați mai mult pe foc, cu atât se va îngroșa mai tare, deci puteți regla astfel consistența sosului.
Presărați pătrunjel proaspăt peste gălbiorii cu smântână și serviți alături de o mămăliguță caldă.