Cartofii fierți, răciți și curățați de coajă se pasează, se amestecă cu sarea, busuiocul tocat și făina și se frământă cu mâna pană obținem un aluat elastic care nu se mai lipește de mâini.
Funcție de tipul de cartofi folosiți e posibil să vă intre ceva mai multă făină.
Împărțim aluatul în 3-4 părți din care formăm suluri cu diametrul de 1.5 cm. Din fiecare sul tăiem bucăți de circa 1 cm lățime.
Fiecare bucățică o rostogolim pe dinții unei furculițe. E drept că este o operațiune migăloasă, dar este necesară pentru a forma caneluri, așa cum au și pastele făinoase, de exemplu pennele. În felul acesta sosul de unt va adera mai bine la suprafața găluștilor.
Punem la fiert o oală cu aprox. 3 litri de apă, o lingură de ulei de măsline și un praf de sare. Până fierbe apa, lăsăm gnocchi să se usuce pe blatul de lucru.
Când apa începe sa clocotească, punem gnochhi la fiert adăugându-i pe rând ca să nu se lipească intre ei. Când se ridică la suprafață (durează cam 10-15 minute) înseamnă că sunt fierți și îi putem scoate cu o strecurătoare.
Până se ridica gnocchi la suprafață ne ocupam de sosul de unt.
Punem untul la topit într-o tigaie încăpătoare, la foc mic. Adăugăm usturoiul zdrobit, sare și piper alb după gust. După ce usturoiul și-a lăsat aroma în untul topit, consideram că și-a făcut datoria, deci îl putem scoate și arunca.
Punem gnocchi fierți și scurși foarte bine de apă în tigaie, peste untul topit, amestecăm și îi servim imediat presarăți cu parmezan ras din belșug și decorați cu frunzulițe proaspete de busuioc.