Spălaţi gogoşarii, tăiaţi-i în sferturi şi îndepărtaţi cotoarele. Puneţi-i intr-o sită şi clătiţi-i din nou sub jet de apă să scăpaţi de seminţele încăpăţânate.
Puneţi la fiert oţetul împreună cu apa, sarea, zahărul şi condimentele.
Când lichidul ajunge la fierbere, puneţi gogoşarii şi lăsaţi-i timp de 4-5 minute, nu mai mult. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se înmoaie puţin. Dacă nu încap toţi odată, repetaţi operaţiunea până îi opăriţi pe toţi.
Aşezaţi gogoşarii în borcane, frunzele de dafin şi câteva fâşii de hrean, cât mai compact, dar fără să îi presaţi, trebuie să stea lejer totuşi, ca să aibă loc oţetul să intre printre ei.
Lăsaţi oţetul să se răcorească puţin, apoi turnaţi-l peste gogoşari şi capsaţi borcanele.
Lăsaţi borcanele să se răcească în voie şi depozitaţi-le în cămară. Gogoşarii vor fi muraţi cam în 10-14 zile, depinde şi de temperatura la care îi ţineţi.
Video
Notă
Sterilizați borcanele înainte de a le folosi pentru a preveni contaminarea.
Folosiți doar gogoșari proaspeți și de calitate pentru a evita înmuierea acestora.
Înainte de a turna oțetul, așezați borcanele într-o tavă metalică care să preia diferența de temperatură.
Asigurați-vă că soluția de oțet este doar ușor călduță atunci când o turnați peste gogoșari.
Asigurați-vă că gogoșarii sunt complet acoperiți de lichid pentru o conservare optimă.
Hreanul ajută la conservare și la păstrarea texturii crocante a gogoșarilor, nu omiteți acest ingredient!