No, să-mi spună cineva dacă a pomenit sărbători de iarnă la români fără salată boeuf, indiferent de variantele ei. Nimeni, nu-i aşa? Nici eu! Dar salată boeuf fără gogoşari la oţet aţi pomenit? N-aţi pomenit, aşa-i? Nici eu! Şi oricât am evita noi conservele pentru iarnă puse în oţet, la gogoşari nu putem renunţa nicicum. Nu de alta, dar ca mâine vine Crăciunul şi apoi revelionul şi ce-o să-i mai căutăm pentru salată!
Sâmbăta trecută a fost o vreme de-aia "de să nu dai un câine afară", cum se zice în popor. Vreme numai bună de stat în casă, la adăpost şi de a te ocupa de conservele pentru iarnă. Eu m-am ocupat de gogoşari şi de pepeni muraţi (click pentru reţetă).
Sunt câteva reţete pentru gogoşarii la oţet. La mare căutare sunt cele la rece. Le-am studiat şi eu, dar până la urmă am hotărât că vreau să merg la sigur şi că mi-e mai comodă varianta pe care o ştiu de la mama, cu gogoşarii opăriţi un pic ca să se aşeze mai bine în borcan. Nu e nici asta vreo variantă complicată, nu necesită cine ştie ce fierbere îndelungată. O să vedeţi că e floare la ureche, în jumătate de oră n-ai ce face! Şi ce gogoşari faini ies! 😉
Am pus în borcane foi de dafin, boabe de piper şi de muştar şi câteva "fâşii" de hrean, răzuite cu instrumentul ăla de curăţat cartofi. Hreanul are rolul de a menţine gogoşarii tari şi crocanţi. Dar oricât de mult v-ar plăcea hreanul, nu exageraţi şi nu puneţi prea mult, că n-o sa vă placă dacă gogoşarii vor fi prea tari!
Mod de preparare gogoşari la oţet pentru iarnă
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Gogoşari la oţet pentru iarnă
Ingrediente
- 2 kg de gogoşari (cântăriţi după ce au fost curăţaţi)
- 350 ml oţet de 9 grade
- 1 litru de apă
- 30 g sare grunjoasă neiodată (~ 1 lingură mare)
- 180 g zahăr (~ 6 linguri)
- 1 rădăcină de hrean
- 5 frunze de dafin
- boabe de piper negru
Instrucțiuni de preparare
- Spălaţi gogoşarii, tăiaţi-i în sferturi şi îndepărtaţi cotoarele. Puneţi-i intr-o sită şi clătiţi-i din nou sub jet de apă să scăpaţi de seminţele încăpăţânate.
- Puneţi la fiert oţetul împreună cu apa, sarea, zahărul şi condimentele.
- Când lichidul ajunge la fierbere, puneţi gogoşarii şi lăsaţi-i timp de 4-5 minute, nu mai mult. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se înmoaie puţin. Dacă nu încap toţi odată, repetaţi operaţiunea până îi opăriţi pe toţi.
- Aşezaţi gogoşarii în borcane, frunzele de dafin şi câteva fâşii de hrean, cât mai compact, dar fără să îi presaţi, trebuie să stea lejer totuşi, ca să aibă loc oţetul să intre printre ei.
- Lăsaţi oţetul să se răcorească puţin, apoi turnaţi-l peste gogoşari şi capsaţi borcanele.
- Lăsaţi borcanele să se răcească în voie şi depozitaţi-le în cămară. Gogoşarii vor fi muraţi cam în 10-14 zile, depinde şi de temperatura la care îi ţineţi.
Rețeta Video
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Felicia Fodor
Fac reteta de mulți ani și e ok dar după ce capsez borcanele le pun la cuptor la 100 grade pentru 1 oră și au stat perfect și 2 ani.
Éva Aurelia GACSI
o fac cu mai putin zahar,jumatate din ceea ce e scris,on si frunze de tarhon,merge perfect,si borcanele umplute le pun in geanta frigorifica pt a se raci lent-in loc de inpaturat haine pe ele-nu am treaba
Constantina
Anul acesta am făcut gogosarii după reteta dvs . Vreau sa va zic ca au ieșit foarte buni .. am pus mai mult zahar ,în rest am urmat reteta pas cu pas. Multumesc !
Iuliana
Mă bucur tare mult că vă place cum au ieșit! Mulțumesc pentru comentariu. Numai bine!
Oana
Am pus anul trecut fara zahar. Au ținut bine. Nu am ținut cont de volumul zahărului și nu mi-a ajuns lichidul, deci trebuie de la început făcut cam cu 300 ml mai mult lichid.
Am postat acum că să mă convingă timpul că merge.
Mulțumesc și spor în bucătărie!
Corina Talaba
Foarte buni gogosarii. Am facut anul trecut si acum am cautat iar blogul sa facem aceiasi reteta. Multumim!
Iuliana
Mă bucur, Corina, că v-a plăcut rețeta mea. Mulțumesc și eu pentru mesaj.
Luminița
Eu o păstrez în frigider şi.o folosesc la salate, în special la salata orientală. La fel fac şi cu oțetul din borcane. ?
Mihaela
Se poate refolosi moarea de la gogosar ..de ex dupa o saptamana tinuta in frigider ?
Am facut prea multa si nu as vrea sa o arunc. Multumesc pentru eventualele raspunsuri .
Iuliana
Sincer, nu am încercat, dar aș zice că se poate folosi dacă o păstrezi într-un recipient cu capac.
Antonia
Am facut a doua oara dupa aceasta reteta, perfecti! Multumim!
Iuliana
Multumesc mult pentru feedback, Antonia!
Ma bucur mult ca v-au placut atat de mult incat ati repetat reteta 🙂
Oana
Ați încercat să îi puneți și fără zahăr?
Iuliana
Nu am încercat. Este rețeta mamei mele și pentru că îmi place cum ies, nu am încercat niciodată să o schimb.
Gabi
Am pus gogosari in otet dupa reteta ta si toti au fermentat. Avea dreptate cineva, intr-un comentariu mai sus, ca nu rezista. Tu ai zis ca e verificata reteta si eu am mers pe incredere. Rau am facut. Am scos lichidul din borcane si am spalat gogosarii. Am facut alt lichid cu otetul mai tare si l-am turnat din nou in borcane. Nu stiu ce gust vor avea gogosarii si cat vor rezista. Eu zic ca sunt compromisi. Sunt dezamagita, credeam ca o reteta publicata pe site este verificata.
Iuliana
Draga mea, eu fac rețeta asta in fiecare an și nu a fermentat niciodată. Îmi pare rău că ți-au fermentat gogoșarii, dar nu pot ști care a fost cauza. Poate nu ai folosit oțet de 9 grade, poate nu ai pus hrean care are și el rol de conservant, sau poate nu ai strâns bine capacele, poate borcanele și capacele nu erau sterilizate sau i-ai ținut într-un loc prea călduros, poate sarea nu a fost neiodată... Altfel e de neînțeles cum de ți-au fermentat atât de repede. In atâta oțet și hrean și boabe de piper și muștar, chiar dacă nu era rețeta bună, tot ar fi trebuit să țină măcar una sau două luni până să înceapă să fermenteze. Ca să nu mai zic că dacă au fermentat, gogoșarii ar fi trebuit să fie deja moi, nu mai aveai ce să speli și să pui la loc în borcan... Sincer, îmi pare foarte rău pentru experiența ta, dar borcanele mele făcute după aceleași rețetă stau foarte bine în cămară și nu a fermentat nici unul, niciodată.
Maria
Tare as dori sa mănânc ,ardei in oțet peste 2 luni , îmi pare rău, dar felul cum i-ai pregătit cu siguranța vor fermenta ,mai Informează-te !
Iuliana
Ii fac asa in fiecare an si nu au fermentat niciodata. Comentariul era util si constructiv daca ne spuneati cum ii faceti dumneavoastra sau ce anume considerati gresit in reteta. Am fi avut un punct de pornire si am fi putut discuta mai departe pe subiect. Pacat insa ca ati ales sa lasati un comentariu ambiguu si rautacios.
Antonia
Poate ca da, dar i-am indesat destul de bine...e ok oricum...nu m-am impiedicat de asta!!
Antonia
Am făcut și eu in seara asta gogoșarii, mie nu mi-a ajuns însă lichidul, am mai făcut încă jumătate de cantitate și tot mi-a rămas un borcan fără zeama.... ?
Iuliana
Ups! Inseamna ca i-ai pus mai rarefiati, de a intrat mai mult lichid?
Alexandra
Bună ziua! Este vreo problema ca i-am pus mai rarefiat?
Mulțumesc
Iuliana Sbîrnea
Dacă v-a ajuns lichidul, nu e nicio problemă.
Antonia
Eu fac salata boeuf și fără gogoșari, dar parca as pune și eu niște borcane....este echilibrat gustul dulce acrișor? Nu îmi doresc sa fie foarte acri... mulțumesc!
Vali Bobb
E ok 60 linguri de zahar,nu e pra mult?
Iuliana
180 de grame, adica 6 linguri, nu 60 de linguri!!
Vali Bobb
Multumesc frumos! Apreciez foarte mult retetele dumneavoastra.
Va doresc multa sanatate si putere la gatit!!!
Cu stima, Vali Bobb