Dacă folosiți spanac congelat, lăsați-l să se dezghețe, apoi îl stoarceți bine între palme. Dacă aveți spanac proaspăt, îl opăriți 1-2 minute în apă clocotită, îl scoateți apoi în apă rece, îl scurgeți bine și îl tocați.
Într-un castron mare, radeți brânzeturile tari apoi adăugați crema de brânză, ceapa verde tăiată mărunt, usturoiul trecut prin presă, ouăle bătute, kefirul și condimentele. La final puneți spanacul și omogenizați.
Ungeți cu unt topit și răcit 3 foi de plăcintă. Peste ele puneți a 4-a foaie care nu se unge. Așezați cele 4 foi într-o tavă unsă cu unt moale. Turnați jumătate din umplutura de brânză și spanac.
Formați din nou un strat de 4 foi unse între ele cu unt, pe care îl așezați peste umplutură. Turnați restul de umplutură, iar deasupra așezați restul de foi unse cu unt. Dacă este nevoie puteți încreți ușor foile de la suprafață.
Cu un cuțit ascuțit tăiați plăcinta în pătrate, așa cum doriți să o serviți. Cu vârful cuțitului, înțepați mijlocul fiecărui pătrat de plăcintă.
Într-un vas puneți toate ingredientele pentru amestecul de turnat deasupra și omogenizați cu un tel de mână. Turnați amestecul peste plăcintă insistând să intre și pe la margini, și prin colțuri. Deasupra presărați semințele de susan.
Coaceți plăcinta în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40-50 de minute sau până când e bine rumenită deasupra. Pentru cuptoarele electrice - căldură sus și jos, fără ventilație. La cuptoarele pe gaz, folosiți treapta medie.
Lăsați plăcinta să se răcească în tavă timp de 30 de minute înainte să o tăiați.
Video
Notă
Indiferent ce fel de spanac folosiți - proaspăt sau congelat - este foarte important să eliminați cât mai multă apă din el. Lăsați-l la scurs și presați-l foarte bine, altfel umplutura va fi prea apoasă iar folile de plăcintă nu se vor coace bine.
Dacă vă plac plăcintele cu umplutură foarte bogată, puteți dubla cantitatea de spanac, puteți pune încă o legătură de ceapă verde, eventual și verdețuri precum mărar sau pătrunjel, fără să măriți cantitățile de brânză sau ou.
Când ungeți foile cu unt, nu exagerați pentru că untul în exces poate face foile prea grase și grețoase.
În general pachetele cumpărate conțin 12 foi de plăcintă. Avem nevoie de 3 straturi de câte 4 foi. Pe cele mai rupte folosiți-le la interior, iar deasupra păstrați cele mai frumoase foi.
Dacă aveți mai multe sau mai puține foi în pachet, nu e nicio problemă, adaptați straturile. Plăcinta va fi de asemenea foarte gustoasă.
Alegeți o tavă cu dimensiuni cât mai apropiate de dimensiunile foilor de plăcintă, ca să nu fiți nevoiți să le tăiați. Dacă sunt ușor mai mari, ridicați-le pe margini de jur împrejur iar foile de deasupra le puteți încreți puțin. Se vor umfla în cuptor și vor fi delicioase.
Plăcinta cu brânză și spanac se poate servi și caldă și rece, dar ideal ar fi să o mâncați foarte ușor călduță, cam la 30-40 de minute după ce o scoateți din cuptor. Aromele au timp să se așeze, iar umplutura se va întări suficient cât să puteți tăia felii frumoase și apetisante.