Prăjitură cu cremă de nuci și cafea (ness)
Dacă iubiți cafeaua, această rețetă de prăjitură cu cremă de nuci și cafea (ness) va deveni preferata voastră! Are blaturi pufoase, multe nuci crocante și o aromă intensă și irezistibilă de cafea!
Preparare30 minutes mins
Gătire20 minutes mins
răcire4 hours hrs
Timp total4 hours hrs 50 minutes mins
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 12
Calories: 543kcal
foi cu nucă - tavă de aprox. 30x40 cm
- 5 ouă mărime M
- 100 g zahăr tos
- un praf de sare
- 100 g miez de nucă măcinat
- 1 linguriță esență de vanilie
- 50 g făină
cremă de nuci cu cafea (ness)
- 500 g mascarpone rece
- 300 g miez de nucă măcinat
- 150 ml lapte 3,5% grăsime
- 150 g zahăr
- 3 lingurițe cafea instant (ness)
- 40 ml coniac sau rom, esență de rom, esență de vanilie
decor
- 1 linguriță cafea instant (ness)
foi cu nucă
Mixați albușurile cu un praf de sare până când se întăresc. Puneți zahărul și mixați din nou până când albușurile devin spumă fermă, ca la bezele.
Într-un alt vas amestecați gălbenușurile cu miezul de nucă măcinat și esența de vanilie.
Încorporați spuma de albușuri în crema de gălbenușuri adăugând puțin câte puțin. Amestecați ușor, cu un tel de mână, nu cu mixerul!
Cerneți făina și o încorporați tot cu un tel de mână sau cu o spatulă.
Turnați aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și nivelați. Coaceți blatul la 180 de grade pentru 15 minute. Faceți testul cu scobitoarea.
Lăsați blatul să se răcească apoi îndreptați marginile, îl măsurați și îl tăiați în 3 fâșii egale.
cremă de nuci cu cafea (ness)
Puneți laptele la fiert împreună cu zahărul. Când laptele începe să se umfle, turnați nuca măcinată, cafeaua, coniacul și omogenizați. Lăsați crema să se răcească.
Într-un castron mixați mascarpone timp de 1-2 minute cât să se desfacă și să devină cremos.
Cu un mixer, încorporați crema de nuci în cea de mascarpone.
asamblare și decor
Așezați prima foaie de pandișpan pe un platou și peste ea puneți ⅓ din cantitatea de cremă de nuci.
Peste cremă așezați a doua foie, din nou ⅓ din cremă și apoi ultima foaie.
Peste ultima foaie de pandișpan puneți crema folosind un poș cu dui rotund. Pentru decor presărați 1 linguriță de ness printr-o sită de ceai și decorați cu boabe de cafea.
servire și păstrare
Dați prăjitura la rece pentru cel puțin 6 ore înainte de servire sau de seara până dimineața. În acest fel foile vor avea suficient timp să tragă umiditatea din cremă și să se înmoaie.
Dacă mai rămâne, prăjitura se păstrează la frigider timp de 3-4 zile, într-un recipient acoperit ca să nu împrumute mirosuri de la alte alimente.
- Puteți înlocui cafeaua cu pudră de cacao, cicoare sau Nesquik;
- Pentru o aromă mai plăcută, puteți înlocui mascarpone din crema de nuci, cu unt moale, la temperatura camerei.
- Dacă doriți să transformați prăjitura într-un tort clasic, puteți folosi exact aceleași cantități ale ingredientelor. În locul foilor de pandișpan puteți coace un blat de 20 cm diametru pe care să îl tăiați apoi în 2-3 straturi.
Calorii: 543kcal | Carbohidrați: 30g | Proteine: 11g | Grăsimi: 43g | Colesterol: 111mg | Fibre: 2g | Zahăr: 22g | Vitamina A: 710IU | Calciu: 118mg