Se aprinde cuptorul la 180 de grade şi se tapetează tava cu hârtie de copt.
Se bat albuşurile cu un praf de sare până devin spumă tare, care nu mai cade de pe teluri.
Se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr şi se mixează din nou albuşurile până când se întăresc, devin lucioase, iar zahărul este dizolvat complet.
În alt bol se mixează gălbenuşurile cu restul de zahăr până se albesc și îşi măresc volumul.
Se toarnă untul topit şi răcit, apa clocotită şi se amestecă să se omogenizeze.
Se adaugă făina şi coaja rasă de lămâie şi se încorporează în amestecul de gălbenuşuri amestecând uşor cu o spatulă.
Se ia apoi puţin câte puţin din spuma de albuşuri şi se încorporează în crema de gălbenuşuri.
Se toarnă aluatul în tavă, se nivelează şi se dă la cuptor pentru 15-20 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea dacă vreţi să fiţi siguri.
Se scoate blatul din tavă, cu tot cu hârtia de copt şi se lasă la răcit pe un grătar, timp în care ne ocupăm de glazură.
glazura
Într-o crăticioară se amestecă zahărul cu cacao cernută pentru a evita cocoloaşele.
Se toarnă laptele rece şi se pune crăticioara pe foc. Când amestecul s-a încălzit, se adaugă untul şi extractul de vanilie.
Se amestecă la foc mic până când zahărul este complet dizolvat, iar glazura este omogenă.
însiroparea
Se îndreaptă marginile blatului dacă este nevoie, apoi se taie cuburi sau dreptunghiuri, după dorinţă.
Se scufundă fiecare cub de blat în glazură, în aşa fel încât să se umezească uniform pe toate laturile, apoi se scurge şi se tăvăleşte prin nucă de cocos, nucă românească sau pesmet de biscuiți rumeniți în unt.