Măcinăm biscuiţii şi adăugăm peste ei untul topit. Amestecăm bine cu o lingură pentru ca untul să ajungă să umezească întreaga pudră de biscuiţi.
Turnăm amestecul de biscuiţi şi unt într-o formă de tort cu margini detaşabile şi presăm bine cu o lingură sau cu fundul unui pahar. Trebuie să obţinem un blat compact, cu grosime uniformă.
Dăm blatul la frigider cât timp ne ocupăm de nuci şi de cremă.
Punem nucile într-o tigaie antiaderentă şi le uscăm timp de câteva minute, amestecând din când în când să nu se ardă. Vi se vor părea uşor "gumate", dar după ce se răcesc, devin crocante şi casante.
Păstrăm deoparte vreo 10-15 nuci mai arătoase pentru decor, restul le mărunţim cu un cuţit.
Punem gelatina la hidratat în cei 180 ml de lapte rece. După 10 minute încălzim gelatina la bain marie pentru a o topi. Atenţie să nu fiarbă pentru că îşi pierde proprietăţile!
Amestecăm brânza cu zahărul pudră, coaja de lămâine şi seminţele de vanilie.
Adăugăm gelatina topită, cam ¾ din nucile mărunţite şi amestecăm să omogenizăm compoziţia.
Turnăm crema de brânză peste blatul de biscuiţi, nivelăm, iar deasupra presărăm restul de nuci mărunţite.
Decorăm cu nucile întregi şi lăsăm cheesecake-ul la frigider pentru cel puţin 4 ore, sau de pe o zi pe alta.
Înainte de servire, turnăm cu generozitate sos de caramel sărat peste cheesecake-ul nostru cu nuci pecan.