Cheese cake fără coacere cu caramel şi nuci pecan, un desert uşor de făcut, delicios şi aromat
Say cheeeese! 🙂
Ei, glumesc, nu trebuie să spuneţi nimic! De fapt după ce o să gustaţi din cheesecake-ul asta cu caramel şi nuci pecan super-crocante, o să zâmbiţi de bună voie ziua-ntreagă, fără să mai spuneţi "brânză" în limba engleză!
Făcând o documentare sumară pentru reţeta de azi, am aflat cu surprindere că cheesecake-ul nu a fost inventat de către americani aşa cum în mod ignorant credeam eu, ci de către...n-o să ghiciţi! De către greci! Da, cine ar fi crezut că cheesecake-ul era foarte popular în Grecia antică! Drept e că varianta grecească era diferită de ceea ce ştim noi astăzi, cred că semăna mai degrabă cu pasca şi avea oarece conotaţii religioase, ceea ce nu ne miră, nu-i aşa? Cum nu ne miră nici faptul că totuşi americanii sunt cei care au modernizat reţeta asta până au adus-o la forma cea mai simplă cu putinţă pe care o poate avea o prăjitură: blat de biscuiţi zdrobiţi, cu umplutură fără coacere şi fără cine ştie ce decor. Adică minim de efort, deliciu maxim. Cum să nu-ţi placă!
Cu privire la umpluturi, limita e dată doar de creativitatea bucătarului. Orice merge amestecat cu brânză, e binevenit într-un cheesecake. Şi cum cu brânză merge cam orice, de la fructe uscate sau proaspete, până la ciocolată şi nuci, vă daţi seama cu câte combinaţii avem de-a face?
Eu am amestecat în reţeta de astăzi brânza ricotta cu sos de caramel sărat şi cu nuci pecan. Mi s-a învârtit câteva zile în minte combinaţia asta, până nu mi-a mai dat pace.
Nu uitați și de gelatină foi sau granule care face ca toate bunătățile astea să stea frumos împreună!
Să vă spun acum de ce am ales nucile pecan la prăjitura asta şi n-am fost patrioată să o fac cu nuci româneşti. Nu că nu ar fi bune şi ale noastre, dar nucile pecan sunt mai aromate şi mai dulci, au coaja mai subţire şi deloc amară, şi devin foarte crocante dacă le uscăm puţin în tigaie. Aşa rămân şi după ce le ascundem în crema de brânză.
Cel puţin la reţeta asta, vă rog eu să nu mărunţiţi nucile pecan la chopper, pentru că riscaţi să le transformaţi în faină! Vrem să găsim bucăţele mari şi crocante în umplutură. E suficient să le puneţi pe un fund de lemn şi să le tocaţi cu un cuţit bine ascuţit.
Cum ziceam, reţeta asta a fost premeditată. Mi-am imaginat textura cremei, aromele, aş zice că trebuia să fiu pregătită pentru ceea ce va urma. Şi totuşi n-am fost, prăjitura asta mi-a întrecut aşteptările! Când am luat prima înghiţitură de cheesecake cu caramel şi nuci pecan, îmi venea să mă ciupesc singură ca să mă conving că nu cumva am murit şi am ajuns în rai. Nu murisem! De bucurie, mi-am mai tăiat o felie şi am mulţumit în gând poporului american prieten care a inventat cheesecake-ul fără coacere şi fără muncă multă.
Mod de preparare cheese cake fără coacere cu caramel şi nuci pecan
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cheese cake fără coacere cu caramel şi nuci pecan
Echipamente necesare
Ingrediente
pentru o formă rotundă, cu margini detaşabile, de 18 cm
- 180 g biscuiţi digestivi
- 50 g unt 82% cu grăsime
- 650 g brânză ricotta (sau urdă sau brânză de vaci grasă)
- 150 g zahăr pudră
- coaja rasă de la ½ de lămâie
- seminţele unei păstăi de vanilie
- 15 g gelatină granule
- 180 ml lapte
- 100 g nuci pecan
- 100 g sos de caramel sărat (vezi aici reţeta)
Instrucțiuni de preparare
- Măcinăm biscuiţii şi adăugăm peste ei untul topit. Amestecăm bine cu o lingură pentru ca untul să ajungă să umezească întreaga pudră de biscuiţi.
- Turnăm amestecul de biscuiţi şi unt într-o formă de tort cu margini detaşabile şi presăm bine cu o lingură sau cu fundul unui pahar. Trebuie să obţinem un blat compact, cu grosime uniformă.
- Dăm blatul la frigider cât timp ne ocupăm de nuci şi de cremă.
- Punem nucile într-o tigaie antiaderentă şi le uscăm timp de câteva minute, amestecând din când în când să nu se ardă. Vi se vor părea uşor "gumate", dar după ce se răcesc, devin crocante şi casante.
- Păstrăm deoparte vreo 10-15 nuci mai arătoase pentru decor, restul le mărunţim cu un cuţit.
- Punem gelatina la hidratat în cei 180 ml de lapte rece. După 10 minute încălzim gelatina la bain marie pentru a o topi. Atenţie să nu fiarbă pentru că îşi pierde proprietăţile!
- Amestecăm brânza cu zahărul pudră, coaja de lămâine şi seminţele de vanilie.
- Adăugăm gelatina topită, cam ¾ din nucile mărunţite şi amestecăm să omogenizăm compoziţia.
- Turnăm crema de brânză peste blatul de biscuiţi, nivelăm, iar deasupra presărăm restul de nuci mărunţite.
- Decorăm cu nucile întregi şi lăsăm cheesecake-ul la frigider pentru cel puţin 4 ore, sau de pe o zi pe alta.
- Înainte de servire, turnăm cu generozitate sos de caramel sărat peste cheesecake-ul nostru cu nuci pecan.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la cheese cake fără coacere cu caramel şi nuci pecan!
Nicoleta Ghinga a zis
La ingrediente ați scris 180 ml lapte iar in descrierea retetei, ati scris punem gelatina in cei 100 ml lapte rece... Care este gramajul corect pt lapte?
Mulțumesc!
Iuliana a zis
Scuze! Sunt 180 ml. Corectez imediat. Mulțumesc pentru atenționare!
Nicoleta Ghinga a zis
Eu mulțumesc pentru clarificare!!! Sărbători fericite vă doresc! Numai bine!
Iuliana a zis
Paște cu liniște și bucurie vă doresc și eu!