Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu unt o formă rotundă cu diametrul de 20 cm.
Merele curăţate de coajă şi cotoare se taie în jumătăţi şi se aşează în formă.
Presăraţi o lingură de zahăr tos peste mere şi tot peste mere puneţi untul rece taiat cubuleţe.
Daţi merele la cuptor pentru 10-15 minute, cât timp vă ocupaţi de blat.
Bateţi spumă albuşurile până nu mai cad de pe teluri. Adăugaţi zahărul şi bateţi albuşurile până se întăresc din nou.
Încoporaţi gălbenuşurile pe rând, apoi făina cernută şi pudra de vanilie.
Scoateţi forma din cuptor şi turnaţi blatul peste mere. Daţi din nou la cuptor pentru aproximativ 25 de minute, până când blatul devine auriu şi elastic şi trece testul cu scobitoarea.
Dacă doriţi să însiropaţi tortul, cât timp acesta stă la cuptor, faceţi un sirop din 80 g de zahăr şi 150 ml de apă. După ce se răceşte siropul adăugaţi extractul de vanilie.
Scoateţi tortul din cuptor şi treceţi cu un cuţit de jur împrejurul blatului ca să îl desprindeţi de formă. Lăsaţi tortul 10-15 minute să se răcească în formă, apoi turnaţi siropul din loc în loc folosind o lingură, după care îl puteţi răsturna pe un platou.
Bateţi frişca din smântână împreună cu zahărul pudră.
Ornaţi tortul cum vă place, iar la final, opţional îl puteţi presăra cu scorţişoară pudră.