Încearcă această rețetă de tort simplu de mere, cu blat de pandișpan însiropat, decorat cu frișcă naturală și pudrat cu scorțișoară. E desertul perfect pentru o masă de familie!
Cred că reţeta de tort de mere e foarte bine cunoscută de toată lumea. Fiecare gospodină îl particularizează după gustul propriu: cu mere întregi sau tăiate felii, cu frişcă sau cu bezea, simplu sau cu adaosuri de nuci, dulceaţă sau rahat, cu merele caramelizate sau nu... Atâtea variante şi toate delicoase! Oricum ar fi făcut, nu-mi amintesc să fi mâncat vreodată un tort de mere care să nu-mi placă.
De cele mai multe ori fac tortul cu mere caramelizate. Capătă un gust deosebit şi o culoare minunată pe care parcă e şi păcat să o acoperi cu frişcă sau bezea. Mai arunc prin cratiţă, peste mere, ce am la îndemână, de obicei nuci tocate mărunt, sau umplu găurile rămase în locul cotoarelor cu bucăţele colorate de rahat.
Rețeta acestui tort o puteți vedea în format video pe canalul meu de YouTube. Click pe fotografia de mai jos:
De data asta am făcut un tortuleţ rapid, doar pentru noi, cei ai casei, şi l-am lăsat simplu, fără zahăr caramelizat. Merele le-am curaţat şi le-am tăiat în jumătăţi pentru că am folosit o cratiţă micuţă, nu foarte înaltă. Dacă puneam merele întregi nu mai aveam loc să pun blatul 😀
Ştiu că în reţeta considerată tradiţională (care o fi aia?) blatul rămâne uscat, dar eu am oarece nostalgii din copilărie cu prăjituri bine însiropate şi mai ales când am de-a face cu un blat aerat din pandişpan, nu rezist fără să-i torn un pic de sirop aromat.
Pentru că merele merg de minune cu scorţişoara, am presărat puţină pudră peste învelişul generos de frişcă naturală. Dacă şi voi iubiţi scorţişoara, sunt convinsă că o să vă placă metoda mea. Aroma de scorţişoară e mai pregnantă în acest fel decât dacă aş fi pus-o peste mere înainte să le bag la cuptor, de exemplu.
Vă mai spun doar că în caz de nevoie, găsiţi pe blog şi reţeta tortului de mere în varianta de post şi gata, vă las să vă apucaţi de treabă! 🙂
Mod de preparare tort simplu de mere decorat cu frişcă şi scorţişoară
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tort simplu de mere decorat cu frişcă şi scorţişoară
Echipamente necesare
Ingrediente
pentru o formă cu diametrul de 20 cm
- 3-4 mere
- 3 ouă
- 4 linguri de zahăr (3 în blat, 1 presărată peste mere)
- 3 linguri de făină
- 50 g unt rece
- ½ linguriţă pudră de vanilie
- 200 ml smântână pentru frişcă
- 1 linguriţă de zahăr pudră
- 1-2 linguriţe de scorţişoară pudră
sirop - opţional
- 80 g zahăr
- 150 ml de apă
- 1 linguriţă de extract de vanilie
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu unt o formă rotundă cu diametrul de 20 cm.
- Merele curăţate de coajă şi cotoare se taie în jumătăţi şi se aşează în formă.
- Presăraţi o lingură de zahăr tos peste mere şi tot peste mere puneţi untul rece taiat cubuleţe.
- Daţi merele la cuptor pentru 10-15 minute, cât timp vă ocupaţi de blat.
- Bateţi spumă albuşurile până nu mai cad de pe teluri. Adăugaţi zahărul şi bateţi albuşurile până se întăresc din nou.
- Încoporaţi gălbenuşurile pe rând, apoi făina cernută şi pudra de vanilie.
- Scoateţi forma din cuptor şi turnaţi blatul peste mere. Daţi din nou la cuptor pentru aproximativ 25 de minute, până când blatul devine auriu şi elastic şi trece testul cu scobitoarea.
- Dacă doriţi să însiropaţi tortul, cât timp acesta stă la cuptor, faceţi un sirop din 80 g de zahăr şi 150 ml de apă. După ce se răceşte siropul adăugaţi extractul de vanilie.
- Scoateţi tortul din cuptor şi treceţi cu un cuţit de jur împrejurul blatului ca să îl desprindeţi de formă. Lăsaţi tortul 10-15 minute să se răcească în formă, apoi turnaţi siropul din loc în loc folosind o lingură, după care îl puteţi răsturna pe un platou.
- Bateţi frişca din smântână împreună cu zahărul pudră.
- Ornaţi tortul cum vă place, iar la final, opţional îl puteţi presăra cu scorţişoară pudră.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la o felie de tort simplu de mere decorat cu frişcă şi scorţişoară!
Flori a zis
Buna seara!De la tortul cu mere coapte și mascarpone pe care l-am făcut ultima oară și a ieșit excepțional,a venit rândul acestui tort.Absolut delicios🤗😋Și e foarte economic și cu ingrediente la îndemână.Prima oară vroiam sa fac prăjitură simpla cu mere și lapte bătut îmi plăcea că avea multe mere in aluat, dar apoi am văzut tortuletul acesta.Chiar se simte mai bine scorțișoară pusă deasupra pe frișcă decât pe mere.O bunătate.Data viitoare o sa fac prăjitură cu lapte bătut,sau parizienele cu mere,parca ar mai merge și ceva dulce cu aluat dospit.Multumim d-na Iuliana pt toate rețetele delicioase.O seara frumoasa!
Iuliana Sbîrnea a zis
Tare mult mă bucur că v-a plăcut și acest tort.
Adevărul e că parcă orice desert cu mere e bun, fiecare are farmecul lui.
Mulțumesc tare mult! O zi frumoasă vă doresc și vă mai aștept pe la mine!