Go Back
+ servings
Tort cu mousse de ciocolata si frisca
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 3 votes

Tort cu mousse de ciocolată şi frişcă

Preparare45 minutes
Gătire4 minutes
Timp total49 minutes
Categorie: Deserturi
Porții: 8 -10

Ingrediente

blaturile - 2 forme cu inel detaşabil de 18 cm

mousse de ciocolată

  • 100 g ciocolată cu min 50% cacao
  • 1 ou
  • 70 g zahăr
  • 50 ml de lapte
  • 250 ml de smântână pentru frişcă min 32% grăsime
  • 10 g gelatină granule
  • 50 ml amaretto
  • 50 ml apă plată

decor-frişcă naturală si dantelă de ciocolată

  • 400 ml smântână pentru frişcă
  • 50 g zahăr pudră vanilat
  • 100 g ciocolată neagră

în plus - opţional

  • 50 ml de amaretto pentru însiropat blaturile

Mod de preparare

blaturile

  • Aprindem cuptorul la 180 de grade şi pregătim doua forme de tort cu diametrul de 18 cm. Eu am pus hârtie de copt, dar puteți să ungeţi formele cu puţin unt, dacă doriți asa.
  • Topim untul la foc mic sau la cuptorul cu microunde, apoi îl lăsăm sa se răcească.
  • Batem ouăle împreună cu zahărul, adăugăm iaurtul și untul topit, apoi turnăm componentele uscate: făina, pudra de cacao, bicarbonatul, praful de copt şi sarea. Omogenizăm şi turnăm compoziția în mod egal în cele doua forme de tort.
  • Coacem blaturile timp de 20 de minute, apoi le scoatem din cuptor şi le lăsăm să se răcească foarte bine. Blaturile trebuie să fie puţin umede, nu uscate ca un pandişpan.

Mousse de ciocolată

  • Rupem ciocolata bucăţele mici.
  • Batem oul împreună cu zaharul, adăugăm laptele și punem compoziția la bain marie. Amestecam continuu cu un tel de mână până când simțim că amestecul a început să se îngroașe.
  • Turnam bucățelele de ciocolată și lăsăm deoparte. Ciocolata se va topi de la căldura cremei. Abia după ce se topeşte ciocolata amestecăm să omogenizăm compoziția.
  • Hidratăm gelatina în 50 ml de amaretto şi 50 ml de apă (sau 100 ml de apă dacă nu folosiți amaretto), apoi o topim la bain marie sau la microunde (atenţie să nu fiarbă!) și o adăugăm în crema de ciocolată. Lăsăm crema să se răcorească.
  • Batem smântâna cu mixerul pană devine o frișcă fermă care nu cade de pe teluri și o încorporăm în crema de ciocolată.

Asamblarea tortului

  • Punem primul blat pe un platou și montam în jurul lui un inel de tort. Stropim blatul cu puţin amaretto (1-2 linguri e suficient!)
  • Turnăm mousse-ul de ciocolată, nivelăm, iar peste mousse așezăm al doilea blat.
  • Stropim si blatul superior cu amaretto si dăm tortul la rece pentru cel puţin 3 ore timp necesar să se închege bine mousse-ul de ciocolată.

Decor

  • Trecem lama unui cuțit subțire de jur împrejurul formei pe interior, apoi scoatem inelul de tort.
  • Tăiem o foaie de hârtie de copt de lungime egală cu circumferinţa tortului plus 2 cm, iar ca lăţime trebuie sa fie cu 2-3 cm mai mare decât înălțimea tortului.
  • Topim ciocolata, o punem într-un poș cu dui subțire (sau într-o pungă mai groasă pe care o înțepați sau căreia îi faceți o tăietură mică la un colţ)
  • Desenați ce model doriți pe hârtia de copt, lăsaţi 1-2 minute să se întărească puţin ciocolata cât să nu curgă şi să se strice modelul, apoi montaţi hârtia în jurul tortului.
  • Daţi tortul la frigider pentru 20 de minute. Îndepărtaţi uşor hârtia. Dantela de ciocolată va rămâne în jurul tortului.
  • Bateţi smântâna împreună cu zahărul pudră până obţineţi o frişcă fermă cu care ornaţi după inspiraţie partea de sus a tortului. Eu am mai presărat câteva picături de ciocolată.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!