• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Torturi

    Tort cu mousse de ciocolată şi frişcă

    Publicat la 12 august 2016 de Iuliana Sbîrnea - 8 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    M-am gândit să vă aduc astăzi o reţetă nouă de tort care sper să vă placă şi să o puneţi în aplicare în zilele următoare. Poate aveţi sărbătoriţi în familie de Sfânta Maria şi un tort cu mousse de ciocolată şi frişcă naturală, feminin şi dantelat va fi un cadou foarte apreciat.

    Nu ştiu dacă m-am priceput eu prea bine să fac fotografii care chiar să arate cât de elegant şi de frumos este acest tort, dar m-am străduit. În ciuda aspectului, să ştiţi că tortul de azi e foarte uşor de făcut, iar ingredientele sunt şi ele unele obişnuite: unt, ouă, frişcă naturală din smântână (vezi rețeta), ciocolată, nimic prea sofisticat.

    Tort cu mousse de ciocolata si frisca

    Eu am însiropat puţin blaturile cu amaretto, dar dacă nu aveţi, sau nu vă place, folosiţi orice alt lichior sau coniac, sau puteţi sări peste acest pas. Blaturile oricum vor fi uşor umede datorită untului şi iaurtului din compoziţie, deci nu necesită însiropare.

    Tort cu mousse de ciocolata si frisca

    Cum se face dantela din ciocolată pentru torturi

    Multă vreme am admirat de la distanţă torturile dantelate până să îmi iau inima-n dinţi să citesc măcar cum se face dantela de ciocolată. După ce am citit, aproape că nu mi-a venit să cred că e chiar atât de uşor şi de lipsit de riscuri "să nu iasă".

    În  principiu treaba e foarte simplă şi dacă priviţi puţin la fotografia de mai jos sunt sigură că deja vă prindeţi cum se face. În  primul rând trebuie să croim suportul dantelei, dintr-o foaie de hârtie de copt. Lungimea trebuie să fie cu vreo 2-3 cm mai lungă decât circumferinţa tortului, ca să putem suprapune marginile, de aceea dacă aveţi hârtie la sul, nu din cea pretăiată e mai bine. Cea pretăiată e posibil să fie prea scurtă şi să aveti nevoie de 2 suporturi pe care să le îmbinaţi. Aşa am păţit eu, de aceea în poză vedeţi 2 dantele. Lăţimea suportului trebuie să fie mai mare decât înălţimea tortului ca să se vadă dantela frumos.

    tort cu mousse de ciocolata si frisca

    După ce am decupat hârtia, următorul pas este să topim ciocolata. Eu o topesc la microunde. O învârt de 3 ori câte un minut, amestec şi e gata de turnat în poş. Dacă nu aveţi microunde, se topeşte foarte simplu şi frumos la bain marie.

    Vă trebuie apoi un poş cu dui subţire. Al meu se vede puţin în poză, în partea stângă. Dacă nu aveţi aşa ceva, nu-i bai, folosiţi o pungă de plastic curată pe care o tăiaţi foarte puţin la un colţ. Un dui e de preferat pentru că asigură o grosime constantă a modelului de ciocolată, dar vă descurcaţi şi cu punga.

    Desenaţi ce model doriţi pe hârtia de copt. Eu aici m-am pierdut cu firea şi am mâzgălit cu totul altfel decât îmi propusesem. Dar tot a ieşit spectaculos. Lăsaţi 1-2 minute să se întărească puţin ciocolata cât să nu curgă și să strice modelul, apoi înfăşuraţi tortul cu hârtia de copt desenată. Daţi tortul la rece 15-20 de minute. Îndepărtaţi hârtia şi ta-na-na! Aveţi cel mai elegant decor din ciocolată cu care să vă impresionaţi sărbătoriţii!

    Vă mai trebuie puţină îndemânare să nu rupeţi prea tare dantela atunci când feliaţi tortul, dar chiar dacă se întâmplă, nu vă necăjiți, deja nu mai contează aspectul, e momentul când toată lumea se concentrează pe gust. Iar gustul e...wow!  🙂

    Tort cu mousse de ciocolata si frisca

    Mod de preparare tort cu mousse de ciocolată şi frişcă

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Tort cu mousse de ciocolata si frisca

    Tort cu mousse de ciocolată şi frişcă

    5 from 3 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 45 minutes minutes
    Gătire: 4 minutes minutes
    Timp total: 49 minutes minutes
    Număr de porții: 8 -10
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    blaturile - 2 forme cu inel detaşabil de 18 cm

    • 3 ouă
    • 90 g zahăr
    • 100 g făină
    • 40 g cacao neagră
    • 50 ml de iaurt
    • 50 g unt topit şi răcit
    • ¼ linguriţă praf de copt
    • ¼ linguriţă de bicarbonat
    • un praf de sare

    mousse de ciocolată

    • 100 g ciocolată cu min 50% cacao
    • 1 ou
    • 70 g zahăr
    • 50 ml de lapte
    • 250 ml de smântână pentru frişcă (min 32% grăsime)
    • 10 g gelatină granule
    • 50 ml amaretto
    • 50 ml apă plată

    decor-frişcă naturală si dantelă de ciocolată

    • 400 ml smântână pentru frişcă
    • 50 g zahăr pudră vanilat
    • 100 g ciocolată neagră

    în plus - opţional

    • 50 ml de amaretto pentru însiropat blaturile

    Instrucțiuni de preparare
     

    blaturile

    • Aprindem cuptorul la 180 de grade şi pregătim doua forme de tort cu diametrul de 18 cm. Eu am pus hârtie de copt, dar puteți să ungeţi formele cu puţin unt, dacă doriți asa.
    • Topim untul la foc mic sau la cuptorul cu microunde, apoi îl lăsăm sa se răcească.
    • Batem ouăle împreună cu zahărul, adăugăm iaurtul și untul topit, apoi turnăm componentele uscate: făina, pudra de cacao, bicarbonatul, praful de copt şi sarea. Omogenizăm şi turnăm compoziția în mod egal în cele doua forme de tort.
    • Coacem blaturile timp de 20 de minute, apoi le scoatem din cuptor şi le lăsăm să se răcească foarte bine. Blaturile trebuie să fie puţin umede, nu uscate ca un pandişpan.

    Mousse de ciocolată

    • Rupem ciocolata bucăţele mici.
    • Batem oul împreună cu zaharul, adăugăm laptele și punem compoziția la bain marie. Amestecam continuu cu un tel de mână până când simțim că amestecul a început să se îngroașe.
    • Turnam bucățelele de ciocolată și lăsăm deoparte. Ciocolata se va topi de la căldura cremei. Abia după ce se topeşte ciocolata amestecăm să omogenizăm compoziția.
    • Hidratăm gelatina în 50 ml de amaretto şi 50 ml de apă (sau 100 ml de apă dacă nu folosiți amaretto), apoi o topim la bain marie sau la microunde (atenţie să nu fiarbă!) și o adăugăm în crema de ciocolată. Lăsăm crema să se răcorească.
    • Batem smântâna cu mixerul pană devine o frișcă fermă care nu cade de pe teluri și o încorporăm în crema de ciocolată.

    Asamblarea tortului

    • Punem primul blat pe un platou și montam în jurul lui un inel de tort. Stropim blatul cu puţin amaretto (1-2 linguri e suficient!)
    • Turnăm mousse-ul de ciocolată, nivelăm, iar peste mousse așezăm al doilea blat.
    • Stropim si blatul superior cu amaretto si dăm tortul la rece pentru cel puţin 3 ore timp necesar să se închege bine mousse-ul de ciocolată.

    Decor

    • Trecem lama unui cuțit subțire de jur împrejurul formei pe interior, apoi scoatem inelul de tort.
    • Tăiem o foaie de hârtie de copt de lungime egală cu circumferinţa tortului plus 2 cm, iar ca lăţime trebuie sa fie cu 2-3 cm mai mare decât înălțimea tortului.
    • Topim ciocolata, o punem într-un poș cu dui subțire (sau într-o pungă mai groasă pe care o înțepați sau căreia îi faceți o tăietură mică la un colţ)
    • Desenați ce model doriți pe hârtia de copt, lăsaţi 1-2 minute să se întărească puţin ciocolata cât să nu curgă şi să se strice modelul, apoi montaţi hârtia în jurul tortului.
    • Daţi tortul la frigider pentru 20 de minute. Îndepărtaţi uşor hârtia. Dantela de ciocolată va rămâne în jurul tortului.
    • Bateţi smântâna împreună cu zahărul pudră până obţineţi o frişcă fermă cu care ornaţi după inspiraţie partea de sus a tortului. Eu am mai presărat câteva picături de ciocolată.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Tort cu mousse de ciocolata si frisca

    Poftă bună la tort cu mousse de ciocolată şi frişcă!

    Din aceeași categorie

    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Cel mai bun tort de ciocolată rețeta rusească de tort moale și umed
      Tort de ciocolată - rețeta rusească de tort moale și umed
    • castron cu cremă pentru prajituri cu cafea ness si nuci
      Cremă cu nuci opărite și cafea (ness) - rețeta simplă cu mascarpone
    • sfaturi pentru deserturi reusite
      30 de sfaturi pentru deserturi reușite. Aplică-le și vezi diferența!

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Stela Gheorghe

      iulie 24, 2019 at 3:47 am

      Dacă nu am amaretto sa hidratezi gelatina, pot înlocui cu apa în schimb? Adică în 100 ml de apa, sau cum sa fac?

      Răspunde
      • Iuliana

        iulie 24, 2019 at 6:12 am

        Da, o hidratați în 100 ml de apă.

        Răspunde
    2. Iacob Adrian

      septembrie 18, 2017 at 2:50 pm

      Ce ciocolata ati folosit?

      Răspunde
      • Iuliana

        septembrie 18, 2017 at 8:24 pm

        Nestle Dessert Noir la tablete de 200 g. Ca aceasta: http://bit.ly/2f5cpRl

        Răspunde
    3. doina

      august 15, 2016 at 12:19 pm

      Buna Iuliana , cand ti-am vazut fotografia am tresarit pentru ca semeni putin cu sora mea pe care o cheama tot Iuliana si e tot blonda .Acum sa-ti povestesc despre tort. Cum nu am doua tavi de tort la fel am copt blatul tot odata si l-am feliat in doua. A mers , au iesit doua felii aproximativ drepte si egale .Crema a iesit " ca la carte " foarte buna mai ales ca am " scapat " un pic mai mult Amaretto. Cu frisca nici o problema dar la grilaj l-am tot facut de vreo trei ori pentru ca nici nu se usca bine si disparea in guritele nepotelelor care erau asistentele mele de nadejde ( fiica mea a venit un pic in vizita cu ele ).La final totul a iesit asa cum trebuia si a fost foarte apreciat de toata lumea. Mai astept postari si o saptamana buna sa ai .

      Răspunde
      • Iuliana

        august 15, 2016 at 12:37 pm

        Hei, ce ma bucur ca ti-a placut! Asa-i ca e usor de facut?
        Inainte sa ma loveasca asa serios pasiunea pentru bucatareli, nici nu indrazneam sa ma uit la retete de genul asta. Mi se pareau foarte cimplicate si credeam ca eu n-as fi niciodata in stare sa fac un tort asa de frumos. Cand colo...e atat de usor de facut! De aceea ma bucur si iti multumesc pentru comentariu, poate il vor mai citi si alte gospodinute si vor prinde curaj sa faca tortul asta 🙂
        Saptamana frumoasa si tie!

        Răspunde
    4. doina

      august 12, 2016 at 4:00 pm

      Buna fata draga , iar imi dai de lucru maine . Tortul e atat de imbietor ca nu poti rezista ispitei de al incerca. Desi la inceput spui ca blaturile sunt usor umede datorita untului si iaurtului din compozitie , cand descrii modul de preparare ai omis sa spui ce faci cu untul topit si racit.Daca ai ceva experienta stii ca untul face parte din compozitia blatului dar sunt gospodinute la inceput de cariera pentru care poate fi un pic derutant faptul ca nu mai stiu ce sa faca cu untul din reteta .Un sfarsit de saptamana asa cum ti-l doresti . Cu drag Doina.

      Răspunde
      • Iuliana

        august 12, 2016 at 4:12 pm

        Buna Doina, draga! Multumesc pentru observatie, am corectat. Sa-mi spui cum ti-a iesit tortul! Un week-end frumos si tie!

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.