Go Back
+ servings
Savarine pufoase cu frișcă naturală
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 5 votes

Savarine pufoase și însiropate, umplute cu frișcă naturală

Preparare10 minutes
Gătire35 minutes
așteptare3 hours 20 minutes
Timp total45 minutes
Categorie: Deserturi
Porții: 12 savarine

Ingrediente

savarinele (gogoșile)

  • 300 g făină tip 000
  • 5 g drojdie uscată (am avut Dr Oetker)
  • 30 g zahăr
  • 2 ouă
  • 150 ml lapte cu 3.5% grăsime, puțin călduț
  • 40 ml ulei
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 6 g sare
  • 30 g unt topit pentru uns formele

pentru sirop

umplutura și decor

  • 600 g smântână pentru frișcă cu min. 32% grăsime
  • 70 g zahăr pudră
  • 2 lingurițe extract de vanilie
  • gem sau dulceață la alegere, de preferat de culoare roșie

Mod de preparare

  • Puneți făina, drojdia, coaja de lămâie și sarea într-un bol încăpător, în care să aibă loc să crească aluatul.
  • Separat bateți ouăle cu zahărul și laptele călduț. Turnați amestecul în bol peste făină și începeți să frământați de mână sau la robot. Turnați uleiul în fir subțire până este încorporat. Continuați să frământați până când obțineți un aluat moale, ușor lipicios, dar omogen și bine legat. 
  • Acoperiți bolul cu un capac, sau cu o pungă de plastic și lăsați aluatul să crească 30-60 de minute într-un loc călduț și ferit de curent. În cuptorul (stins!!!!) aragazului e perfect. Când își dublează volumul e gata.
  • Ungeți formele cu unt topit folosind o pensulă de patiserie. Așezați formele în tava de la aragaz.
  • Tot acum aprindeți cuptorul la 220 de grade.
  • Umpleți formele pe ¾ cu aluat. Aluatul va fi foarte moale. Fie vă ungeți palmele cu puțin unt topit și formați cu mâinile biluțe pe care le puneți în forme, fie vă ajutați de o lingură trecută prin unt topit. Eu prefer varianta cu lingura. 
  • Lăsați aluatul să mai crească în forme timp de 10-15 minute, apoi băgați-le cu tot cu tava aragazului în cuptor. 
  • După 10 minute reduceți temperatura la 190 de grade și continuați să coaceți gogoșile încă 20 de minute. Nu deschideți ușa cuptorului până la final.
  • Scoateți savarinele (gogoșile) din cuptor, scoateți-le și din forme (ies ușor dacă formele au fost unse bine cu unt) și lăsați-le să se răcească pe un grătar.
  • Între timp pregătiți siropul: puneți apa la fiert împreună cu zahărul. Lăsați să dea câteva clocote, apoi dați cratița deoparte. Când siropul s-a răcorit puțin adăugați coaja de lămâie și romul.
  • Cufundați gogoșile în sirop, câte 3-4 odată, cum vă încap. Lăsați-le 2-3 minute să se însiropeze foarte bine, eventual mai ajutați-le cu o lingură, întorcându-le pe toate părțile. Veți vedea că la început, uscate fiind, vor pluti. Pe măsură ce se însiropează, devin mai grele și nu mai stau așa la suprafață.
  • Scoateți savarinele din sirop și lăsați-le să se răcească și să se scurgă pe un grătar. 
  • La fiecare savarină tăiați câte un capac cam la ¾ din înălțime. Îl puteți tăia de tot sau parțial. 
  • Puneți câte o lingură de gem/dulceață pe fiecare capac. 
  • Bateți smântâna împreună cu zahărul pudră și extractul de vanilie până obțineți o frișcă fermă, apoi umpleți savarinele cu cât de multă frișcă vă încape la fiecare. 
  • Păstrați savarinele la rece până la servire. 

Notă

  1. E de preferat să faceți atâtea savarine câte puteți mânca într-o zi sau două. Nu e o prăjitură pe care să o ții o săptămână în frigider pentru că se usucă.
  2. O altă variantă ar fi să congelați o parte din gogoși (uscate, adică neînsiropate!!!) și să le umpleți mai târziu. Gogoșile congelate se lasă pe un grătar la temperatura camerei să se decongeleze încet. Apoi se însiropează și se umplu cu frișcă urmând exact pașii din rețetă.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!