Citește rețeta în 10 minute
Pufoase, bine însiropate și umplute cu frișcă naturală, aceste savarine de casă sunt exact așa cum ni le amintim din cofetăriile copilăriei. Fiecare îmbucătură e un mix perfect de aluat dospit, sirop aromat cu rom și frișcă adevărată, așa cum trebuie. Rețeta este simplă și cu ingrediente accesibile, dar mare grijă: tocmai simplitatea asta cere puțină răbdare și ingrediente de calitate pentru un rezultat de neuitat!

Povestea mea cu savarinele
Când eram mică, locuiam în Galați, fix lângă o cofetărie care – coincidență sau nu – se numea “Savarina”. În clasele primare, după serbările de final de an, părinții mă duceau mereu la acea cofetărie să sărbătorim premiile. Nu știu dacă savarinele erau chiar cele mai bune din lume, dar pentru un copil cuminte și cu coroniță pe cap, erau mai ceva ca un desert regal.
Deși are origini nobile – franțuzești, rafinate și cu siropuri de flori exotice – noi o știm mai simplu: cu rom, gem roșu și frișcă naturală. Dacă vreți să ieșiți din zona savarinelor fade și spongioase din comerț, încercați rețeta mea de savarine pufoase de casă. Sunt garantat mai bune și se fac cu mai mult suflet și cu atenție la ingrediente!

Mergi direct la:
- Ingrediente pentru 12 savarine pufoase
- Mod de preparare VIDEO
- Cum se fac savarinele cu aluat dospit – rețeta pas cu pas
- Cum se servesc savarinele
- Cum se păstrează savarinele proaspete și însiropate
- Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Alte prăjituri ale copilăriei pe care să le încercați
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru 12 savarine pufoase
1. Ingrediente pentru aluat dospit super pufos
- 300 g făină - folosiți făină tip 000
- 5 g drojdie uscată - sau 17 g drojdie proaspătă
- 30 g zahăr
- 2 ouă
- 150 ml lapte - să fie ușor călduț
- 40 ml ulei - de floarea soarelui
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie - sau portocală
- 6 g sare
- 30 g unt topit – pentru uns formele
2. Ingrediente pentru sirop
- 1 litru apă
- 400 g zahăr - 200 g caramelizat + 200 g în sirop
- 2 lingurițe coajă de lămâie - puteți folosi coajă rasă, pusă la borcan
- 40 ml rom - pentru cea mai bună aromă recomand rom Stroh 40
3. Ingrediente pentru umplut savarinele
- 400 ml smântână pentru frișcă - cu min. 32% grăsime și să fie foarte rece, de la frigider
- 100 g mascarpone - e opțional, dar menține frișca stabilă dacă faceți mai multe savarine și vreți să le păstrați 2-3 zile.
- 50 g zahăr pudră
- 2 lingurițe extract de vanilie
- gem de căpșuni - sau un alt gem roșu (măceșe, zmeură, coacăze) dar să știți că și aroma gemului de caise se potrivește foarte bine cu frișca și romul
Mod de preparare VIDEO
Vedeți în videoclip cum trebuie să arate textura aluatului, cât de bine se însiropează și cum se montează savarinele pas cu pas. Ideal pentru cei care vor să vadă exact cum se face. Abonați-vă la canalul meu YouTube pentru mai multe rețete:
https://www.youtube.com/@Iuliana_BucateAromate/videos
Cum se fac savarinele cu aluat dospit – rețeta pas cu pas
Pasul 1: pregătiți aluatul

1.Într-un vas combinați ouăle cu zahărul, sarea, coaja de citrice și laptele călduț. Turnați amestecul peste făina amestecată cu drojdia uscată și începeți să frământați, cu paleta pentru creme, nu cu cârligul, turnând uleiul în fir subțire până este încorporat. Frământați 5-7 minute la robot sau 10-12 minute la mână ca să dezvoltați glutenul, dar aluatul va rămâne moale și lipicios.
2. Mutați aluatul într-un castron uns cu ulei, îl acoperiți cu o folie de plastic și îl lăsați să dospească până își dublează volumul (~60-75 minute). Dacă vă grăbiți, puteți dospi aluatul în cuptor ca să salvați timp.
Pasul 2: umpleți formele de savarine

3. Ungeți formele de savarine cu unt topit și le umpleți pe ¾ cu aluat cu mâinile unse cu ulei sau folosind o lingură de înghețată.
4. Lăsați aluatul să mai crească în forme, acoperit cu un șervet, timp de 45-60 de minute sau până când depășește marginile formelor.
Pasul 3: coacere și răcire

5. Încălziți cuptorul la 200 de grade (căldură sus/jos fără ventilație) și imediat ce băgați tava în cuptor, reduceți temperatura la 180 de grade. Coaceți gogoșile timp de 25-30 de minute până când sunt rumenite frumos.
6. După ce sunt coapte, scoateți gogoșile pentru savarine din forme (ies ușor dacă formele au fost unse bine) și lăsați-le să se răcească pe un grătar.
Pasul 4: pregătiți siropul și însiropați savarinele

7. Într-o oală puneți la încălzit 1 litru de apă, jumătate din cantitatea de zahăr (200 grame) și cojile de citrice.
8. Într-o crăticioară mai mică puneți restul de zahăr și lăsați-l la foc mediu-mic până topește și se caramelizează frumos, fără să ajungă să fumege pentru că devine amar!

9. Turnați siropul fierbinte peste zahărul caramelizat. La început zahărul se va întări, lăsați-l la foc mic până se dizolvă complet. După ce se răcorește puțin, adăugati romul.
10. Scufundați gogoșile în siropul aromat, câte 3-4 odată, cum vă încap. Lăsați-le 2-3 minute să se însiropeze foarte bine, apoi lăsați-le să se răcească într-o tavă.
Pasul 5: umpleți savarinele cu frișcă

11. La fiecare savarină tăiați câte un capac cam la ¾ din înălțime. Îl puteți tăia de tot sau parțial. Puneți câte o lingură de gem roșu pe fiecare capac.
12. Bateți smântâna rece până se întărește puțin, apoi adăugați zahărul pudră și mixati din nou până devine fermă. Încorporați mascarpone și vanilia.

13. Puneți crema de frișcă cu mascarpone într-un poș cu dui stelat și umpleți fiecare savarină cu cât de multă cremă încape.
Cum se servesc savarinele
Savarinele se servesc reci, după ce au stat câteva ore la frigider ca să se întrepătrundă aromele. Sunt perfecte ca desert de duminică în familie, dar și ca o surpriză elegantă pentru musafiri.
Dacă vrei o prezentare mai elegantă, poți monta savarinele în cupe de înghețată – acolo încape și puțin sirop suplimentar, pentru extra savoare. Arată spectaculos, sunt ușor de servit și fiecare invitat va primi o porție perfectă, cu tot ce trebuie.

Cum se păstrează savarinele proaspete și însiropate
Savarinele sunt cele mai gustoase în primele 24-48 de ore după asamblare, când aluatul e încă pufos, iar frișca își păstrează textura aerată. Păstrează-le la frigider, într-un vas acoperit sau într-o tavă acoperită cu folie alimentară, pentru a nu se usca. Dacă îți rămâne sirop, toarnă-l în tavă – va menține prăjiturile hidratate și parfumate.
Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
- Nu adăugați mai multă făină, chiar dacă vi se pare moale aluatul.
- Dacă aluatul e greu de porționat, folosiți o lingură de înghețată unsă cu ulei.
- Aluatul crește foarte mult în cuptor, nu umpleți formele!
- Nu adăugați romul în siropul fierbinte – aroma se evaporă!
- Mie mi-au ieșit 13 savarine, dar în funcție de forme și de cum le umpleți puteți obține 12-14 bucăți.
- Dacă gogoșile sunt bombate în partea de sus, dați-le puțin pe răzătoare ca să le îndreptați. Astfel savarinele vor avea stabilitate.
- Gogoșile se însiropază bine doar dacă sunt complet răcite.
- Nu vă grăbiți cu însiropatul – dați-le timp să absoarbă siropul. E partea cea mai importantă.
- Dacă mai rămâne sirop, strecurați-l și păstrați-l deoparte pentru a-l adăuga în tava în care păstrați savarinele la frigider.
- Frișca trebuie să fie rece, de la frigider! Altfel nu se bate bine.
- Puteți congela gogoșile înainte de însiropare pentru a le folosi mai târziu.
Întrebări frecvente
Poți folosi forme de brioșe sau ramekine din ceramică. Important este să le ungi bine și să nu le umpli complet – aluatul trebuie să aibă loc să crească.
Da, ar merge bine un lichior de portocale sau un coniac bun.
Da, dar rezultatul va fi ușor mai dens.
Tehnic, da, dar nu vă recomand, gustul nu se compară.
Nu recomand. Aluatul de savarine trebuie să fie mult mai moale și mai aerat decât cel de cozonac, pentru a se însiropa corect. Cozonacul e prea dens și va absorbi siropul greu.
Poți folosi esență de rom de calitate sau extract natural de vanilie. Totuși, un rom aromat bun (în cantitate mică) nu dăunează – alcoolul se evaporă, rămâne doar aroma.
Alte prăjituri ale copilăriei pe care să le încercați
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Savarine pufoase cu frișcă naturală și sirop aromat – rețetă clasică de cofetărie, pas cu pas
Echipamente necesare
Ingrediente
aluat pufos de savarine (gogoșile)
- 300 g făină tip 000
- 5 g drojdie uscată instant
- 30 g zahăr
- 2 ouă
- 150 ml lapte cu 3.5% grăsime (puțin călduț)
- 40 ml ulei
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie sau portocală
- 6 g sare
- 30 g unt topit sau ulei (pentru uns formele)
pentru sirop
- 1 litru de apă
- 400 g zahăr (200+200)
- 2 lingurițe coajă de lămâie sau portocală
- 40 ml rom Stroh 40 (sau esență de rom)
umplutură și decor
- 400 ml smântână pentru frișcă cu min. 32% grăsime
- 100 g mascarpone (opțional, dar vă recomand să îl folosiți)
- 50 g zahăr pudră
- 2 lingurițe extract sau pastă de vanilie
- gem acrișor, de preferat de culoare roșie
Instrucțiuni de preparare
pregătiți aluatul
- Într-un vas combinați ouăle cu zahărul, sarea, coaja de citrice și laptele călduț. Turnați amestecul peste făina amestecată cu drojdia uscată și începeți să frământați, cu paleta pentru creme, nu cu cârligul, turnând uleiul în fir subțire până este încorporat. Frământați 5-7 minute la robot sau 10-12 minute la mână ca să dezvoltați glutenul, dar aluatul va rămâne moale și lipicios.
- Mutați aluatul într-un castron uns cu ulei, îl acoperiți cu o folie de plastic și îl lăsați să dospească până își dublează volumul (~60-75 minute). Dacă vă grăbiți, puteți dospi aluatul în cuptor ca să salvați timp.
umpleți formele de savarine
- Ungeți formele de savarine cu unt topit și le umpleți pe ¾ cu aluat cu mâinile unse cu ulei sau folosind o lingură de înghețată.
- Lăsați aluatul să mai crească în forme, acoperit cu un șervet, timp de 45-60 de minute sau până când depășește marginile formelor.
coacere și răcire
- Încălziți cuptorul la 200 de grade (căldură sus/jos fără ventilație) și imediat ce băgați tava în cuptor, reduceți temperatura la 180 de grade. Coaceți gogoșile timp de 25-30 de minute până când sunt rumenite frumos.
- După ce sunt coapte, scoateți gogoșile pentru savarine din forme (ies ușor dacă formele au fost unse bine) și lăsați-le să se răcească pe un grătar.
pregătirea siropului
- Într-o oală puneți la încălzit 1 litru de apă, jumătate din cantitatea de zahăr (200 grame) și cojile de citrice.
- Într-o crăticioară mai mică puneți restul de zahăr și lăsați-l la foc mediu-mic până topește și se caramelizează frumos, fără să ajungă să fumege pentru că devine amar!
- Turnați siropul fierbinte peste zahărul caramelizat. La început zahărul se va întări, lăsați-l la foc mic până se dizolvă complet. După ce se răcorește puțin, adăugati romul.
- Scufundați gogoșile în siropul aromat, câte 3-4 odată, cum vă încap. Lăsați-le 2-3 minute să se însiropeze foarte bine, apoi lăsați-le să se răcească într-o tavă.
cum se montează savarinele
- La fiecare savarină tăiați câte un capac cam la ¾ din înălțime. Îl puteți tăia de tot sau parțial. Puneți câte o lingură de gem roșu pe fiecare capac.
- Bateți smântâna rece până se întărește puțin, apoi adăugați zahărul pudră și mixati din nou până devine fermă. Încorporați mascarpone și vanilia.
- Puneți crema de frișcă cu mascarpone într-un poș cu dui stelat și umpleți fiecare savarină cu cât de multă cremă încape.
Bine de știut:
- Nu adăugați mai multă făină, chiar dacă vi se pare moale aluatul.
- Dacă aluatul e greu de porționat, folosiți o lingură de înghețată unsă cu ulei.
- Aluatul crește foarte mult în cuptor, nu umpleți formele!
- Nu adăugați romul în siropul fierbinte – aroma se evaporă!
- Mie mi-au ieșit 13 savarine, dar în funcție de forme și de cum le umpleți puteți obține 12-14 bucăți.
- Dacă gogoșile sunt bombate în partea de sus, dați-le puțin pe răzătoare ca să le îndreptați. Astfel savarinele vor avea stabilitate.
- Gogoșile se însiropază bine doar dacă sunt complet răcite.
- Nu vă grăbiți cu însiropatul – dați-le timp să absoarbă siropul. E partea cea mai importantă.
- Dacă mai rămâne sirop, strecurați-l și păstrați-l deoparte pentru a-l adăuga în tava în care păstrați savarinele la frigider.
- Frișca trebuie să fie rece, de la frigider! Altfel nu se bate bine.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Lasă un comentariu