aprox. 1kgcarne de pui cu os (eu am pus un pui întreg)
1 ceapă
2 morcovi
1felie de țelină
1ardei gras
1rădăcină de păstârnac
70gorez
150ml smântână pentru gătit
3 gălbenușuri
sucul de la o lămâie (sau mai mult, după gust)
mărar și pătrunjel pentru servit
sare și piper după gust
Mod de preparare
Puiul, mai ales dacă este de țară, trebuie curățat bine, eventual pârlit puțin cu o torță de bucătărie, apoi tranșat.
Puneți carnea la fiert cu o linguriță de sare și îndepărtați spuma care se formează.
După ce carnea este bine fiartă, o scoateți deoparte, îndepărtați oasele și pielea și tăiați cuburi carnea care se va întoarce în ciorbă. Eu am oprit pulpele pentru o friptură, restul am de carne am folosit-o la ciorbă.
Puneți legumele la fiert în supa de carne. Dacă mai e nevoie, puteți să mai completați cu puțină apă fierbinte.
Când legumele sunt fierte, adăugați în oală orezul spălat și carnea tăiată cuburi.
Când orezul este fiert al dente, stingeți focul și vă ocupați de amestecul de ouă și smântână.
Într-un castron încăpător, bateți cele 3 gălbenușuri împreună cu sucul de lămâie, apoi adăugați smântâna și omogenizați compoziția.
Puneți un polonic de supă fierbinte în castron, peste smântână și gălbenușuri și amestecați. Supa fierbinte va găti gălbenușurile, deci acestea în nici un caz nu rămân crude.
Mai puneți încă un polonic și amestecați din nou și tot așa, până când supa din castron ajunge să fie aproape la fel de fierbinte ca și cea din oală.
Turnați amestecul din castron în oala cu supă (oala are deja focul stins de vreo 5-10 minute, da?) și omogenizați.
Potriviți gustul de sare și piper și presărați mărar și pătrunjel proaspăt tocat. Acum ciorba este gata de servit.
Notă
Atenție, ciorba a la grec este foarte perisabilă. Este de preferat să faceți atât cât mâncați o dată împreună cu familia.